ΕΛΛΑΔΑ

«Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος χθες σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορωνοϊού με επιτυχία

Συντονισμό για τη διανομή του εμβολίου, και τις τεχνικές προδιαγραφές που συνεπάγεται αυτό, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορωνοϊού με επιτυχία.

Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι να εμβολιαστεί όσον το δυνατόν πιο σύντομα ο πληθυσμός για να κερδηθεί χρόνος, ενώ παράλληλα επισήμανε πως απαιτείται συνέπεια ώστε η είδηση του εμβολίου να μη φέρει χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την επιδημιολογική πορεία στην Ελλάδα και για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας, που οδήγησε στην επιβολή lockdown για τρεις εβδομάδες, τονίζοντας πως οι επόμενες 10 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν συνολικά απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους και συζήτησαν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλές από τις χώρες να έχουν επιβάλει είτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα είτε lockdown που αφήνει μόνο ένα μικρό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας και τα σχολεία σε λειτουργία.

Καρότο και μαστίγιο

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση εξετάζουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της πανδημίας και προσπαθούν να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση, καθώς είναι δεδομένη η απροθυμία μεγάλης μερίδας πολιτών να τηρήσει τα μέτρα όπως στο πρώτο lockdown. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας έριξε χθες τους τόνους έναντι των πολιτών, ακολουθώντας μια πιο ήπια τακτική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως τα μηνύματα που εστάλησαν δεν είναι υπερβολικά, καθώς αφενός είναι περισσότερες δραστηριότητες ανοικτές, με κυριότερη τα σχολεία, αφετέρου αρκετοί μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες στέλνουν πλέον sms και δεν συμπληρώνουν χαρτί. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να διασκεδάσει την πρώτη αίσθηση περί συνολικής απειθαρχίας στα μέτρα, που δημιουργούσε πολύ κακές εντυπώσεις τόσο πολιτικά όσο και επί της ουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «περιμένουμε πάνω από 3 εκατομμύρια μηνύματα sms για μετακινήσεις» θέτοντας ως όριο τα 4 εκατομμύρια. Σε διαφορετική περίπτωση, «σημαίνει ότι υπάρχει ίσως μια υπερβολική χαλάρωση ή κάποια υπερβολική μετακίνηση, που δεν δικαιολογείται για τους έξι λόγους που επιτρέπεται η μετακίνηση».

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πλήρως την κόπωση που υπάρχει και προσπαθούν να διαχειριστούν τους πολίτες μία με καρότο και μία με μαστίγιο.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, η κόπωση είναι και ένας από τους λόγους που φτάσαμε στην ανάγκη για ένα δεύτερο lockdown. «Αυτό ήταν το λάθος. Eνα μαζικό λάθος εφησυχασμού και χαλάρωσης, που μας οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό, η κόπωση συνυπολογίζεται στα μέτρα που λαμβάνουμε», ανέφερε. Από και εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως έχει, εντείνοντας τους ελέγχους, που το Σαββατοκύριακο έφτασαν τις 181.138, εντοπίζοντας περίπου 3.000 παραβάσεις. Προσώρας πάντως δεν εξετάζονται νέα μέτρα, μέχρι τουλάχιστον να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα μετά την εφαρμογή του lockdown.