Κορύφωση τρίτου κύματος τον Μάιο- Απαραίτητη η τήρηση των νέων μέτρων
Σε ισχύ βρίσκονται από το Σάββατο τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα μας.
Τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν στις περιοχές που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και διασπορά του ιού, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδικήμ ενώ σε αυξημένη επιτήρηση τέθηκαν η Θήρα, η Μύκονος, η Χαλκίδα, η Πάτρα και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης καθώς το επιδημιολογικό τους φορτίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο.
Προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτά τα μέτρα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ιστορικό Θεσσαλονίκης που δεν θέλουμε επανάληψη αυτού του ιστορικού».
«Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η αυστηροποίηση των μέτρων κρίθηκε απαραίτητη για τον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών. «Βρισκόμαστε σε μια αρχόμενη αύξηση όλων των παραμέτρων της πανδημίας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και πρέπει να το μαζέψουμε. Εάν τηρηθούν τα μέτρα, αρκούν», σημείωσε χθες στην ΕΡΤ ο παθολόγος –λοιμωξιολόγος , καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
«Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, είμαστε στην αρχή του και πρέπει να το μαζέψουμε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως το σκληρό lockdown, όμως ο κόσμος έχει κουραστεί. Ψάχνουμε την ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικά αποδεκτό, και το κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό. Εάν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.
Τι θα γίνει όμως αν δεν αποδώσουν τα μέτρα;
«Δεν αντέχουμε να πάμε σε πιο δραστικά μέτρα. Δεν αντέχουμε να πάμε σε τρεις εβδομάδες αυστηρού lockdown», σημείωσε η κ. Παγώνη μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι εικόνες με τις ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ και οι εικόνες με κόσμο στις παραλίες αποτελούν ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι προβλέπεται σε περίπτωση που δεν διαμορφωθεί μια διαφορετική επιδημιολογική εικόνα, η κ. Παγώνη είπε χαρακτηριστικά «αν συνεχιστεί, τελειώσαμε. Πάμε σε ολικό lockdown».
Πασχαλινό το τρίτο κύμα;
Καθησυχαστικός, ωστόσο, για την παρούσα φάση εμφανίστηκε κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος τοποθετεί αργότερα την επιδείνωση. Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.
«Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα», εκτίμησε ο καθηγητής.
Μόνιμη πηγή ανησυχίας η Αττική
Στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται σταθερά η Αττική η οποία συγκεντρώνει την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας «παράγοντας» μεγάλο μέρος των ημερήσιων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, με βάση τα λύματα της Αττικής, το προηγούμενο Σάββατο το ιικό φορτίο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%. Η αύξηση αυτή έχει εκκινήσει από την εβδομάδα των Χριστουγέννων, όπως εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.
Η εμπειρία του προηγούμενου κύματος έδειξε ότι τα λύματα μπορούν να δουν τη διασπορά στην κοινότητα 7-10 μέρες πιο μπροστά, ενώ ακόμα και αν κάποιος αποθεραπευτεί, μπορεί να δίνει ιικό φορτίο στα λύματα, πρόσθεσε ο καθηγητής, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα ειδικά σε κάποιες περιοχές και κυρίως στον κεντρικό τομέα.