Κορωνοϊός: Tα συμπτώματα της υποπαραλλαγής που σαρώνει τον πλανήτη
Ανοδική πορεία καταγράφουν τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας ακόμη και αν αυτά δεν είναι στην παρούσα φάση υποχρεωτικά βάσει νόμου.
Στην γειτονική Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ήταν εκατό φορές περισσότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιταλικής Υπηρεσίας Περιφερειακών Υγειονομικών Υποδομών, Ενρίκο Κοσιόνι.
Στη χώρα μας, σχεδόν σε όλη την επικράτεια καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εργαστηριακοί έλεγχοι του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ σε αστικά λύματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο υπερδιπλασιάστηκε στα Χανιά (+145%), διπλασιάστηκε σε Βόλο (+107%), Λάρισα (+101%), Θεσσαλονίκη (+100%) και Ξάνθη (+97%). Στην Αττική αυξήθηκε κατά 66%, στην Αλεξανδρούπολη 43%, στο Ηράκλειο 42%, στον Άγιο Νικόλαο 37% και στα Ιωάννινα 35%.
Επανέρχεται η μάσκα;
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε την εικόνα «ανησυχητική» καθώς παρότι οι εισαγωγές σε απλές κλίνες δεν πιέζουν τα νοσοκομεία, είναι πάρα πολλές για την εποχή. Πρότεινε μάλιστα να ληφθούν ορισμένα μέτρα πρόληψης και κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν «τα κύρια όπλα μας», δηλαδή τις μάσκες και τα εμβόλια.
Άλλωστε μια τέτοια συζήτηση έχει ανοίξει ήδη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ολλανδία κατέστησε την προστατευτική μάσκα εκ νέου υποχρεωτική στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, ενώ στη Βρετανία όπου επίσης σημειώνεται μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού (32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), ο επικεφαλής της Κοινής Επιτροπής για τους Εμβολιασμούς, σερ Αντριου Πόλαρντ, τόνισε ότι η επαναφορά της μάσκας στα ευάλωτα περιβάλλοντα είναι η ενδεδειγμένη απόφαση.
Οι μεταδοτικές υποπαραλλαγές και τα συμπτώματα
Όλοι οι ειδικοί συγκλίνουν στο γεγονός ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Μάλιστα, η νεότερη ΒΑ.5 φαίνεται να είναι και το πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού μέχρι σήμερα.
Τα κύρια συμπτώματά της ΒΑ.5 είναι:
- Πυρετός
- Βήχας
- Καταρροή
- Πονόλαιμος
- Κούραση
- Πονοκέφαλος
- Μυϊκός πόνος
- Φτάρνισμα
- Πόνος
Αυτά τα συμπτώματα δεν είναι ικανά να οδηγήσουν έναν ασθενή στο νοσοκομείο, ωστόσο σε περίπτωση που εμφανιστεί δύσπνοια απαιτείται ιατρική παρέμβαση και συνεχής παρακολούθηση του οξυγόνου στο αίμα που πρέπει να διατηρείται πάνω από το 90%.
Τέλος, οι ειδικοί σημειώνουν ότι είναι σημαντικό τα αντιιικά φάρμακα για την COVID-19 να λαμβάνονται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων καθώς τότε λειτουργούν καλύτερα.