ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Συναγερμός για την έκρηξη των κρουσμάτων – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν, λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, βλέποντας την έκρηξη των κρουσμάτων και τις νέες εστίες κοροναϊού στη χώρα.

Ο αριθμός νέων κρουσμάτων στις πρώτες 19 ημέρες του Αυγούστου προκαλεί φόβο.  Από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 3.271 νέα κρούσματα, τη στιγμή που ολόκληρο τον Μάρτιο, όταν είχαμε την «έκρηξη» του ιού στη χώρα και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα, ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο 1.277.

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες. Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να τονίζουν ότι χρειαζόμαστε μια εβδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα περί του αν η κατάσταση έχει αναστραφεί.

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα επιδράσει εξάλλου και η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Την  Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα.

Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμούν ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε και ότι κάθε μια μόλυνση που εντοπίζουμε θα έπρεπε να την πολλαπλασιάζουμε επί 10 για να έχουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου -με εξαίρεση τη Δευτέρα- ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κινείται σταθερά πάνω από το «φράγμα» των 200 την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόνη λύση είναι η μάσκα, η συστηματική χρήση της οποίας θα μπορούσε να φρενάρει την εξάπλωση εξίσου αποτελεσματικά με ένα lockdown.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά, και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Εάν, ωστόσο, υπάρξει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ποσοστό 80-90%, η εξάπλωση της πανδημίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανακοπεί, όπως συνέβη με την καραντίνα.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.

Κρίσιμη εβδομάδα

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κοροναϊού, θα κριθεί ως ένα βαθμό στο τέλος της βδομάδας. Υπό αυστηρά μέτρα έχουν τεθεί ήδη από το Σάββατο η Πάρος και η Αντίπαρος, ενώ από τη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα στην Αττική τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ ακολούθησαν τα μέτρα σε Μύκονο και Χαλκιδική.

Το τέλος της εβδομάδας θεωρείται κρίσιμο, καθώς σε περίπτωση που αρχίσει να διαφαίνεται τάση ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων, αλλιώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στην Αττική, όπου εξάλλου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.

Βατόπουλος: Οι ημερήσιες αναφορές του ΕΟΔΥ πρέπει να είναι πιο λεπτομερείς

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε πως «υπάρχει ένα θέμα με τα δεδομένα». Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως έχει ζητηθεί από τον ΕΟΔΥ οι ημερήσιες αναφορές να είναι λίγο πιο λεπτομερείς. Να ξέρουμε τα κρούσματα ανά περιφέρεια και ανά νομό να ξέρουμε τις συρροές και να ξέρουμε τις καθημερινές εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Παράλληλα εξήγησε ότι «για να μπορέσει ο κόσμος να υπακούσει στα μέτρα που επιβάλλονται πρέπει να έχει πλήρη γνώση της κατάστασης».

Η πανδημία της… παραπληροφόρησης

Απο την πλευρά του, αναφερόμενος στον ιό, ο οποίος τις «χτυπά» την πόρτα των γηροκομείων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, υπογράμμισε πως συμβαίνει επειδή έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Μάλιστα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τόνισε πως την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι 36 έτη. «Είναι νέοι άνθρωποι που αδιαφορούν για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που έχουμε προτείνει και λέμε συνέχεια» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Σύψας επεσήμανε ότι υπάρχει και μια 2η πανδημία και είναι η πανδημία της παραπληροφόρησης και μαστίζεται όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλος ο κόσμος που είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ίδια την πανδημία και έκανε έκκληση στους νέους να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους σημειώνοντας πως ο ιός είναι εδώ και σκοτώνει.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς υπάρχει μια ευρεία διασπορά το οποίο σημαίνει ότι αυτό μπορεί να επιστρέψει αυτό πίσω μαζί με τους παραθεριστές και ανέφερε πως μετά τις διακοπές απαιτείται αυτοπεριορισμός 7 ημερών και απόσταση από τους ηλικιωμένους.