ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Στους 1.526 οι νεκροί – Πρώτο κρούσμα στην Αφρική

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο COVID-19 στοίχισε τη ζωή σε άλλους 143 ανθρώπους την Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο των θανάτων σε 1.526, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων (139) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σε όλη την κινεζική επικράτεια, εντοπίστηκαν 2.641 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονoϊού, τα 2.420 επίσης στη Χουμπέι.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ξεπέρασε τις 67.000 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Πρώτο κρούσμα στην Αφρική

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Αφρική κατεγράφη στην Αίγυπτο.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας και το Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησαν σε κοινή δήλωση επί του θέματος, σημειώνοντας πως ο ασθενής είναι «ξένος». Δεν έδωσαν, όμως, καμία περαιτέρω λεπτομέρεια.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Καλέντ Μουτζαχίντ, το κρούσμα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων τουριστών. Άμεσα ενημερώθηκε ο ΠΟΥ και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Έχουν μολυνθεί 1.700 γιατροί

Με τον φόβο μιας μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό και κάτω από δύσκολες συνθήκες, εργάζεται το νοσοκομειακό προσωπικό της Γουχάν, της πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, εξαιτίας ελλείψεων επαρκούς προστασίας, όπως προστατευτικές μάσκες και στολές. Ανώτατος αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 1.716 κρούσματα και έξι θάνατοι μεταξύ των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

«Προς το παρόν τα καθήκοντα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι πράγματι εξαιρετικά βαριά. Εργάζονται και οι δυνατότητες ξεκούρασης είναι περιορισμένες, η ψυχολογική πίεση μεγάλη και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού υψηλός» αναγνώρισε ο αξιωματούχος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Περισσότερο από το 87% των προαναφερθέντων κρουσμάτων είναι στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο και μετράει περί τους 1.380 νεκρούς και περισσότερα από 60.000 κρούσματα. Ο αξιωματούχος σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει περισσότερη ανάλυση για το πώς έχουν μολυνθεί τόσοι πολλοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία. Τα ίδια τα νοσοκομεία έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί για ανεπάρκεια εξοπλισμού προστασίας, όπως μάσκες.

«Για να εξοικονομήσουν προστατευτικές στολές, συνάδελφοι αλλάζουν μόνον μία φορά στις τέσσερις, έξι, ακόμη και στις οκτώ ώρες», δήλωσε μια γιατρός στο AFP.

Η εν λόγω γιατρός εργάζεται για μεγάλο νοσοκομείο που έχει επιφορτιστεί με την υποδοχή των ασθενών, που έχουν προσβληθεί σοβαρά από πνευμονία, στην Γουχάν, η οποία έχει ντε φάκτο τεθεί σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου.

«Όλη αυτή την ώρα, οι συνάδελφοι δεν μπορούν ούτε να φάνε ούτε να πιουν, ούτε να πάνε στην τουαλέτα», διευκρινίζει η ίδια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο ενδεχόμενων αντιποίνων.

Ορισμένοι φορούν πάνες ακράτειας ενηλίκων για τις πολλές ώρες υπηρεσίας τους, παραδέχθηκε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας

Από τις 59.900 προστατευτικές στολές που χρειάζονται την ημέρα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές της Γουχάν έχουν μόνον 18.500, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Xου Γιαμπό. Το ίδιο ισχύει και για τις μάσκες N95, που προστατεύουν από τον νέο κοροναϊό: χρειάζονται 119.000 ημερησίως, αλλά έχουν στην διάθεσή τους μόνον 62.200.

«Ακόμη κι αν παίρνουν περισσότερες μάσκες, ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Χωρίς όμως N95, οφείλουν να χρησιμοποιούν N90, που δεν φιλτράρουν τόσο πολύ τον αέρα, ή απλές χειρουργικές μάσκες», εξηγεί η γιατρός.

Ωστόσο «με επιπλέον προμήθειες σε εξοπλισμό προστασίας, θα μπορούσαν να ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια», καθώς θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν περισσότεροι γιατροί, υπογραμμίζει.

Ούτε όμως και η βιομηχανία μπορεί ακόμη να ανταπεξέλθει. Η εθνική παραγωγή προστατευτικών μασκών βρίσκεται στο 73% της κανονικής, ομολόγησε την Κυριακή σε δημοσιογράφους ο Τσεν Ντα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας σχεδιασμού.

Δύσκολες συνθήκες εργασίας

Ορισμένοι νοσηλευτές θίγουν τις συνθήκες εργασίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά πολλοί φοβούνται να εκφραστούν, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα παρακολουθεί και λογοκρίνει κάθε περιεχόμενο που μπορεί να τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια.

«Σε μας υπάρχουν περίπου 17 γιατροί που υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί», δήλωσε ένας γιατρός μικρού συνοικιακού νοσοκομείου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Λόγω της έλλειψης, το προσωπικό αναγκάζεται να απολυμαίνει τις μάσκες, ακόμη και να φορά φόρμες εργασίας.

«Όσοι από εμάς έχουν πυρετό τίθενται σε καραντίνα. Αλλά δεν επαρκούν αυτοί που εργάζονται. Ως εκ τούτου, αν έπειτα από επτά μέρες δεν έχεις πια πυρετό, το νοσοκομείο θα σε ωθήσει να ξαναπιάσεις δουλειά», λέει.