ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Σε lockdown 6 εκατομμύρια Έλληνες

Σε καθεστώς lockdown που… θυμίζει εποχές Μαρτίου ξύπνησαν το Σάββατο, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Έλληνες με τα νέα μέτρα για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού να τίθενται σε ισχύ από τα ξημερώματα.

Το ρολόι έδειξε 18:00 και οι δρόμοι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική ερήμωσαν.

Στους δρόμους, εκτός από τους ελάχιστους που έχουν δουλειά και τους άνδρες των αρχών που πραγματοποιούν ελέγχους δεν κυκλοφορεί κανείς, ενώ οι διενεργούνται συνέχεια αυστηροί έλεγχοι, σε όσους μετακινούνται μετά την απαγόρευση.

Τα εν λόγω μέτρα ελήφθησαν μετά την αύξηση των κρουσμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και μετά την εξάπλωση των μεταλλάξεων του κοροναϊού, οι οποίες εξαπλώνονται στη χώρα και προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες.

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν εφαρμόστηκαν. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στόχος των μέτρων είναι η εξισορρόπηση της επιδημιολογικής μετάδοσης και της κοινωνικής δραστηριότητας.

Βέβαια, γίνεται πλέον κατανοητό πως οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πολύμηνη μάχη με τον φονικό ιό και την τήρηση των μέτρων, με αποτέλεσμα να «αρπάζουν» κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για να ξεσκάσουν. Πρόκειται για μια απολύτως κατανοητή κίνηση, αφού μετά από σχεδόν ένα χρόνο από την εμφάνισή του φονικού ιού στη χώρα μας το… φως στο τούνελ φαίνεται να απομακρύνεται όσο περνούν οι μέρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το Σάββατο, ειδικά στην Αθήνα, τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες οι παραλίες βούλιαξαν από πολίτες που βγήκαν θέλοντας να εκμεταλλευτούν την ηλιοφάνεια και να προλάβουν την προλάβουν την απογευματινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως φαίνεται στις εικόνες εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στο παραλιακό μέτωπο να κάνουν μπάνιο, να παίξουν ρακέτες και απολαύσουν τον ήλιο.

Ωστόσο, όταν το ρολόι έδειξε 18:00 οι δρόμοι ερήμωσαν και οι πολίτες, φοβούμενοι το… 300αρι κλείστηκαν σπίτια τους.

Μάλιστα, στην τήρηση των πολιτών αναφέρθηκε και η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία μιλώντας για τα μέτρα που δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε, λέγοντας πως «είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι μας κουραστήκαμε. Κουραστήκαμε πια να ζούμε υπό περιορισμό, κάποιοι από εμάς με φόβο και πολύ περισσότερο με θυμό και θλίψη».

«Αποδείχθηκε άλλη μία φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμα κάποια χιλιόμετρα να διανύσουμε. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι τώρα έχουμε μπροστά μας μία ανηφόρα. Κάνω έκκληση λοιπόν στη κοινή λογική μας. Όλοι μαζί πρέπει να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να κάνουμε λίγο ακόμα κουράγιο. Είναι κρίμα να κλείνουμε δραστηριότητες και να ζορίζεται Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πάλι. Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τον ευάλωτο πληθυσμό της χώρας μας» ανέφερε.

Ανησυχία από τους επιστήμονες

«Σαφή» χαρακτήρισε την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι σαφής. Ήταν λιγότερο από 2% η θετικότητα όταν ανοίξαμε τις δραστηριότητες. Τώρα είναι σταθερά πάνω από 3%, πλησιάσαμε το 4%, ενώ σε ορισμένες περιοχές είναι πάνω από 4%. Ήταν αναμενόμενη η αύξηση. Όταν ανοίγεις δραστηριότητες, αυξάνονται τα κρούσματα. Το ερώτημα είναι πόσο και με ποιον ρυθμό. Κάτι που δεν είναι απόλυτα προβλέψιμο, γιατί εξαρτάται σε σημαντικό ποσοστό από τη συμπεριφορά που δείχνει ο καθένας από εμάς. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται δεν έχει συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα. Ποικίλει από το πόσο σωστά το εφαρμόζουμε εμείς» τόνισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης στο σχολείο. «Ήταν πρόβλημα παλαιότερα τα λύκεια. Λόγω του επαναστατικού πνεύματος της νιότης αλλά και επειδή υπάρχει και το θέμα της εξωσχολικής δραστηριότητας» συμπλήρωσε.

Τέλος, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι οι υγειονομικοί «και δη οι γιατροί να αρνούνται να εμβολιαστούν. Δεν μπορούν να βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή. Υγειονομικά αυτό είναι απαράδεκτο».

Σε ότι αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έκανε λόγο για «διορθωτικές κινήσεις, για να μη ληφθούν υπερβολικά μέτρα», χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «λογικά και ήπια». «Είναι προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ ελέγχου της πανδημίας και του κοινωνικού και οικονομικού κόστους από από τα μέτρα περιορισμού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν δεν είχαν ληφθεί τα προχθεσινά μέτρα, στο τέλος του μήνα, τα ημερήσια κρούσματα θα ανέρχονταν στα 1400 – 1500. «Ευελπιστώ ότι μπορούμε να κρατηθούμε μέχρι τα 1300 κρούσματα. Να έχουμε επιβράδυνση της αύξησης» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξήγησε το πως οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη θυελλώδη συνεδρίαση της Παρασκευής υπογράμμισε: «Χθες συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Την Παρασκευή συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία».

Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις προχθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες για αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα.

Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19 ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Παράλληλα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.