ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Προληπτικά μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Σε συναγερμό βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο το οποίο άρχισε να καταστρώνει ασκήσεις διαχείρισης ενδεχόμενης κρίσης και στην ελληνική οικονομία από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Αν και το θέμα αντιμετωπίζεται προς το παρόν με ψυχραιμία οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε χθες εκτενείς συζητήσεις με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης αλλά και να αρχίσουν να εκπονούνται σενάρια ενδεχόμενων παρεμβάσεων εάν και εφόσον χρειαστεί.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδεχόμενων παρεμβάσεων αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων της Πάτρας οι οποίες μετά την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το τριήμερο είναι βέβαιο πως θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημία.

Είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν στοκάρει εμπορεύματα προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των ημερών υπό κανονικές συνθήκες ενώ μένει να φανεί το μέγεθος των αναμενόμενων ακυρώσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής. Αναλόγως των επιπτώσεων το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται έτοιμο, όταν και εφόσον χρειαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα, όχι απαραίτητα στο ίδιο μοτίβο με αυτά που εφαρμόστηκαν το περασμένο φθινόπωρο με τη χρεοκοπία της Thomas Cook αλλά ενδεχομένως παραπλήσια.

Η ελληνική οικονομία υφίσταται ήδη τους πρώτους κραδασμούς από την εξάπλωση του κοροναϊού. Κλάδοι όπως είναι η ναυτιλία (στο κομμάτι της κρουαζιέρας), η οικοδομή (Golden Visa, κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα) και ο τουρισμός, με μεγάλη συνεισφορά στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, έχουν αρχίσει να προσβάλλονται. Ο πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι ήδη πολύ μεγάλος διότι έχει επενδύσει σε αυτούς τους τομείς για να κερδίσει το στοίχημα για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και πάνω από 3,5% το 2021.Τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά αυτές οι ταχύτητες δείχνουν άπιαστες…

Από την άλλη, πρέπει να τονιστεί ότι μια επιβράδυνση οριακή στην ευρωζώνη θα επηρεάσει λιγότερο την Ελλάδα λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης (η εκτίμηση για το 2019 είναι για 2,2%). Το κακό όμως είναι ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος προμηθευτής πρώτων υλών, εάν καταρρεύσει θα παρασύρει όλο το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα…

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες έχουν ανησυχήσει ζητώντας συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Οι ακυρώσεις τουριστών από Κίνα έχουν ξεπεράσει το 70%, ενώ οι επιπτώσεις στα λιμάνια από τη μείωση μεταφοράς εμπορευμάτων είναι για την ώρα ελεγχόμενες. Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Αθήνα συνεχίζουν να γράφουν ζημιές 3-5%.

Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, κινούνται ανοδικά δεχόμενα ισχυρές πιέσεις από τη στροφή των επενδυτών σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα. Ενδεικτικά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε χθες το 1,22% (από 1,08% που ήταν την Τετάρτη), του 5ετούς το 0,47% (από 0,43%) και του 15ετούς το 1,74%.

Οι πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν πιθανή επίπτωση της τάξεως του 0,1%-0,2% στο φετινό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά διατυπώνονται σχεδόν στα …τυφλά. Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς επίσης να μπορεί ακόμα να διατυπώσει ασφαλείς προβλέψεις.

Αναλόγως των εξελίξεων, οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό δεν αποκλείεται να τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup και υπό το πρίσμα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας. Σε κάθε περίπτωση στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου, αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση αναφορικά με την αναγκαία σύμφωνα και με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της ευρωζώνης με δεδομένο μάλιστα ότι το οπλοστάσιο και η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα.