Κοροναϊός: Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα στην Ιταλία – Σε «καραντίνα» χωριά και πόλεις
Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού Covid-19 υπερδιπλασιάστηκαν σε μία ημέρα στην Ιταλία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βάλει σε «καραντίνα» τις περιοχές, όπου καταγράφονται τα περισσότερα, σε μία προσπάθεια να φρενάρει την εξάπλωσή τους.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι 76 σε πέντε περιφέρειες της χώρας. Στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19. Θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.
Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αύριο αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
«Η υγεία των Iταλών είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παυθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.
Να θυμίσουμε ότι δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τον Covid-19. Είναι οι πρώτοι θάνατοι Ευρωπαίων από τον ιό, ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα σε ασιατικές χώρες εκτός Κίνας, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Ιράν.
O ΠΟΥ εκφράζει έντονη ανησυχία για την εξάπλωση του ιού εκτός κινεζικών συνόρων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν τον «ύπουλο» τρόπο μετάδοσής του, αφού μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από άνθρωπο χωρίς συμπτώματα σε άλλους. Επιπλέον αυτό που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι μπορεί να εμφανιστεί με πολύ ήπια συμπτωματολογία την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις αιφνιδίως θανατηφόρος την δεύτερη εβδομάδα.
Το ποσοστό θνητότητας με βάση τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 2%. Η επιστημονική κοινότητα δεν αποκλείει μάλιστα το γεγονός να γίνει ενδημικός και να έχουμε επιδημίες του νέου κοροναϊού σε αρκετές χώρες κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.