ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Με νέο lockdown απειλείται το Παρίσι

Τα κρούσματα της πόλης έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση, ενώ οι κλίνες των ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει το κρίσιμο 30% της πληρότητάς τους

Κίνδυνο επιστροφής σε αυστηρό lockdown από την επόμενη εβδομάδα αντιμετωπίζει το Παρίσι, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η πανδημία του κοροναϊού επιδεινώνεται στην πρωτεύουσα.

«Από χθες, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, το Παρίσι πέρασε το όριο κρουσμάτων που θα το έθετε στην κατηγορία μέγιστης εγρήγορσης», δήλωσε ο υπουργός υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν την Πέμπτη το απόγευμα.

Το κατώφλι για τη μέγιστη εγρήγορση έχει οριστεί στη Γαλλία στα 250 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, στην κατάληψη τουλάχιστον του 30% των ΜΕΘ από ασθενείς κοροναϊού, και στη μετάδοση μεταξύ των ηλικιωμένων να ξεπερνά τα 100 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Το Παρίσι έχει ήδη καλύψει δύο από τις τρεις προϋποθέσεις.

Μιλώντας από το νοσοκομείο Bichat-Claude Bernard της πόλης, ο Βεράν δήλωσε ότι αν αυτή η «εξέλιξη» επιβεβαιωθεί στις επόμενες ημέρες «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να θέσουμε το Παρίσι και τα κοντινότερα προάστιά του στην κατηγορία μέγιστης εγρήγορσης ήδη από τη Δευτέρα».

«Θα εξετάσουμε εκ νέου τους δείκτες την Κυριακή, μαζί με τον δήμαρχο του Παρισιού και τους εκλεγμένους αξιωματούχους», πρόσθεσε.

Ο Ορελιέν Ρουσό, επικεφαλής των υγειονομικών αρχών του Παρισιού, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter την Τετάρτη ότι το 34% των κλινών ΜΕΘ της περιοχής έχουν καταληφθεί από ασθενείς κοροναϊού, ενώ ο επιπολασμός του κοροναϊού στα άτομα άνω των 65 είχε ξεπεράσει τα 100 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Επιπλέον τόνισε ότι ο επιπολασμός ήταν εξαιρετικά υψηλός για τα άτομα 20 έως 30 ετών, με 450 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Σκληρότερα μέτρα για το Παρίσι

Η Μασσαλία και η υπερπόντια περιοχή της Γουαδελούπης ήδη βρίσκονται σε κατάσταση «μέγιστης εγρήγορσης», με τα μπαρ και τα εστιατόρια να παραμένουν κλειστά. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο υγείας, αυτό το επίπεδο εγρήγορσης εμπεριέχει και το κλείσιμο χώρων όπως οι κινηματογράφοι και τα μουσεία, με εξαίρεση εκείνα που έχουν επιβάλει αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και το επιλεκτικό κλείσιμο πλαζ και παραλίμνιων περιοχών. Το μόνο επίπεδο εγρήγορσης που το ξεπερνά, είναι εκείνο της «Κατάστασης Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης».

Πολλοί επιχειρηματίες του Παρισιού φοβούνται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του «λουκέτου», ενώ ήδη έχουν διοργανώσει διαδηλώσεις για τους προηγούμενους περιορισμούς.

Το Παρίσι ήδη βρισκόταν σε κατάσταση «αυξημένου κινδύνου» με τις συναθροίσεις να περιορίζονται στα 10 άτομα και τα μπαρ να κλείνουν στις 10 το βράδυ από τη Δευτέρα που μας πέρασε. Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι επιχειρήσεις θα αναγκάζονταν να κλείσουν αν δεν συμμορφώνονταν με τα μέτρα.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους επιβαίνοντες σε σκούτερ στην περιοχή και πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, για τους μαθητές άνω των 11 ετών.

Τα κρούσματα στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 13.970 την Πέμπτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 577.505 με 32.019 θανάτους. Στις 24 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε θλιβερό ρεκόρ με 16.096 κρούσματα.

Οι ειδήσεις φτάνουν λίγο μετά την ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης για νέο lockdown στη Μαδρίτη, οι κάτοικοι της οποίας δεν θα μπορούν να φύγουν ή να επιστρέψουν στην περιοχή.

Χώρες σε όλη την Ευρώπη εισάγουν νέα τοπικά lockdown και περιορισμούς για να καταπολεμήσουν το δεύτερο κύμα λοιμώξεων που σαρώνει την ήπειρο. Στη βόρεια Αγγλία απαγορεύονται οι συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ ατόμων που δεν συγκατοικούν, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση καθιστά τις μάσκες υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους.

Πηγή: cnn.com