Κοροναϊός: Η Ευρώπη περιμένει την κορύφωση
Η κορύφωση έμοιαζε να παίρνει μορφή χθες σε μια Ευρώπη που σφυροκοπά η πανδημία του κοροναϊού η οποία, παρά τον περιορισμό σχεδόν της μισής ανθρωπότητας, συνεχίζει την ανελέητη προέλασή της, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου σήμανε η ώρα της γενικής κινητοποίησης.
Συμβολίζοντας τις εντεινόμενες προσπάθειες, πλοίο-νοσοκομείο χιλίων κλινών κατέπλευσε στη Νέα Υόρκη για να ανακουφίσει κάπως τα νοσοκομεία της μεγαλούπολης, όπου συνεδριακό κέντρο μετατράπηκε εσπευσμένα σε προσωρινό κέντρο νοσηλείας, ενώ σκηνές στήθηκαν στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.
Σχεδόν 37.000 άνθρωποι έχουν χαθεί σε διεθνές επίπεδο, στους οποίους προστέθηκε ένα μωρό, το φράγμα των 11.000 θανάτων έσπασε στην Ιταλία, 812 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες στην Ισπανία, 418 νεκροί, αριθμός ρεκόρ, καταγράφηκαν στη Γαλλία: ο μακάβριος απολογισμός της πανδημίας δεν παύει να γίνεται ολοένα βαρύτερος.
Η χώρα που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο με 7.340 νεκρούς, η Ισπανία, είδε πάντως να συνεχίζεται η τάση μείωσης του αριθμού των θυμάτων, γεγονός που μοιάζει να αφήνει να εννοηθεί ότι η κορύφωση είναι κοντά.
Εν αναμονή, οι αρχές της χώρας της Ιβηρικής, έχοντας οδυνηρή επίγνωση του γεγονότος ότι η επαγρύπνηση πρέπει να συνεχιστεί, απαγόρευσαν τις επιμνημόσυνες δεήσεις και περιόρισαν στους τρεις τους ανθρώπους που μπορούν να παραβρίσκονται σε κηδείες.
Υπογραμμίζοντας την «απίστευτη αγριότητα» με την οποία ο ιός πλήττει την Ευρώπη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η «βαθιά ύφεση» το 2020 στη Γηραιά Ήπειρο είναι πλέον «τετελεσμένο». Η κατά το συνηθέστερο κλισέ ατμομηχανή της Ευρώπης, η γερμανική οικονομία, ενδέχεται να συρρικνωθεί κατά 2,8% το 2020, κατά το σενάριο της λεγόμενης επιτροπής των σοφών, πέντε συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης περί τα οικονομικά.
Ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, μετράει πλέον πάνω από 36.000 κρούσματα μόλυνσης και 790 νεκρούς, η Γουόλ Στριτ θέλησε να φανεί αισιόδοξη: το χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ευρωπαϊκές αγορές περιόρισαν τις ζημίες τους, ή πέρασαν στο πράσινο (Φραγκφούρτη, Παρίσι…), παρά τη λιτανεία δυσοίωνων προβλέψεων.
Προσευχηθείτε σπίτι
Πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σπίτι, ή το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι μεταφορές μειώνονται στο ναδίρ, η ζήτηση για πετρέλαιο παρομοίως.
Χθες Δευτέρα το Μπρεντ έκλεισε στα 22,76 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 και πλέον ετών, ενώ το WTI φλέρταρε με επίπεδα τιμών κάτω από 20 δολάρια το βαρέλι.
Η υπερεπάρκεια προσφοράς, εν μέσω του πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, τραβάει τις τιμές ακόμα περισσότερο προς τα κάτω. Ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε χθες για το θέμα, όπως και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας, με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αυτόν που κάλεσε περίπου 12,5 εκατομμύρια Μοσχοβίτες να «πάρουν σοβαρά» τον περιορισμό που τους επιβλήθηκε χθες.
Η ισχυρή ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έδωσε τη δυνατότητα στο ποίμνιό της να προσεύχεται σπίτι. «Μπορείτε να σωθείτε χωρίς να προσέρχεστε στην εκκλησία», διαβεβαίωσε ο πατριάρχης Κύριλλος.
Στη Ζιμπάμπουε, όπου η αστυνομία έκανε μαζικά περιπολίες στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε για την επιβολή της εντολής της κυβέρνησης στους πολίτες να τεθούν σε περιορισμό, πολλοί κάτοικοι είχαν καταληφθεί από απόγνωση μετά την αναστολή λειτουργίας των δημόσιων συγκοινωνιών, που τους στερεί τη δυνατότητα να πάνε για δουλειά. «Δεν μπορώ να θρέψω την οικογένειά μου αν δεν δουλέψω», συνόψισε κάποιος που περίμενε ατελείωτες ώρες, μάταια, λεωφορείο.
Περιμένοντας την κορύφωση
Εκεί όπου η ασθένεια COVID-19 μαίνεται, αναμένεται ή προβάλλει η κορύφωση του δείκτη θνησιμότητας.
Στην Ιταλία, τη χώρα που θρηνεί τους περισσότερους θανάτους στον πλανήτη (11.500 επί συνόλου 97.689 καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης), ο περιορισμός της κίνησης των προσώπων μόλις αρχίζει να φέρνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, έπειτα από τρεις εβδομάδες.
«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά ως δέκα ημέρες, μετά, λογικά, θα δούμε μείωση της εξάπλωσης», είπε χθες ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας Πιερπάολο Σιλέρι.
Δεν τίθεται κανένα θέμα χαλάρωσης των προσπαθειών: οι αρχές παρέτειναν τα μέτρα περιορισμού «τουλάχιστον ως το Πάσχα» των καθολικών, τη 12η Απριλίου.
Στη Γαλλία, όπου πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κορονοϊό στα νοσοκομεία — 418 το προηγούμενο 24ωρο, αριθμός χωρίς προηγούμενο — γιατροί και νοσηλευτές ξεπερνούν τα όριά τους.
«Το πρωί, όταν ξυπνάω, κλαίω. Στο πρωινό, κλαίω. Όταν ετοιμάζομαι, κλαίω (…). Εκεί, στον χώρο όπου αλλάζω στο νοσοκομείο, σταματάω να κλαίω. Εισπνέω. Εκπνέω. Ο κόσμος στα κρεβάτια κλαίει επίσης, και σ’ εμένα εναπόκειται να στεγνώσω τα δάκρυά του», καταθέτει η Ελίζ, νοσηλεύτρια στην Μπεζανσόν, στην ανατολική Γαλλία, μέσω Facebook.
Στις ΗΠΑ, που καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (153.000, πάνω από 2.800 νεκροί), η επιδημία επιταχύνεται στη Νέα Υόρκη, όπως και στη Λουιζιάνα, στο Σικάγο, στο Ντιτρόιτ.
«Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την κορύφωση και μένει πολύ δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να πλατύνουμε την καμπύλη», προειδοποιεί ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας Μπελ Έντουαρντς.
Για την προστασία του πληθυσμού, ο ομόλογός του της Φλόριντας αρνείται προς το παρόν να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, που πλέει στην Καραϊβική Θάλασσα με τέσσερις νεκρούς και δεκάδες ασθενείς σε περιορισμό.
«Νόμος κοροναϊού»
Στην Ουγγαρία, η αντιπολίτευση δεν κρύβει τον φόβο της ότι η πανδημία θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για να περιστείλει ακόμα περισσότερο τις ελευθερίες. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξασφάλισε χθες το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να νομοθετεί με διατάγματα, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε επ’ αόριστον για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Ο «νόμος κορονοϊού» προβλέπει ότι επισύρει ποινή φυλάκισης πέντε ετών η διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για την πανδημία ή για τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ τα λιγοστά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας γίνονται συχνά στόχος τέτοιων κατηγοριών.