ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Η ανάγκη των πολιτών για χαλάρωση απειλεί την Ευρώπη με δεύτερο κύμα

Όλη την εβδομάδα τα κρούσματα αυξάνονται από άκρη σε άκρη της ηπείρου

Οι συστάσεις του ισπανικού υπουργείου υγείας ήταν απλές.

Χρησιμοποιώντας το hashtag #Don’tChuckitallAway («Μην τα πετάξουμε όλα»), το υπουργείο ζήτησε από τους πολίτες να μην ανταλλάσσουν φιλιά και αγκαλιές με τους φίλους και την οικογένειά τους, να έχουν στο νου τους ποιο ποτήρι είναι το δικό τους, να φορούν ξανά τη μάσκα αμέσως αφού ολοκληρώσουν το γεύμα τους, και να συνεχίσουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά.

Πίσω από αυτές τις εκκλήσεις τους κρύβεται ένα ξεκάθαρο – και δυσάρεστο – μήνυμα, το οποίο έκτοτε επαναλαμβάνεται από άκρη σε άκρη της Ευρώπης: οι μικρές, απλές χαρές της συλλογικής ζωής, οι απολαύσεις που θυσιάσαμε πρόθυμα και με σαφή αποτελέσματα την άνοιξη, ίσως να πρέπει να χαθούν και πάλι.

Είτε πρόκειται για δεύτερο κύμα, είτε για τη συνέχεια του πρώτου ή απλώς για μερικές τοπικές εξάρσεις, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη την ήπειρο είναι ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί εδώ και μήνες.

Συρροές κρουσμάτων έχουν εμφανιστεί στην Ισπανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, μεταξύ άλλων χωρών. Οι πολιτικοί διχάζονται για το πώς πρέπει να αντιδράσουν τη στιγμή που οι ψηφοφόροι τους αδημονούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και οι οικονομίες τους περιμένουν απελπισμένα την επιστροφή των τουριστών.

Δεύτερο κύμα στην Ισπανία;

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων αναγκών της Ισπανίας σημείωσε ότι η παρουσία του ιού στη χώρα έχει τριπλασιαστεί εντός ενός διαστήματος που ελάχιστα ξεπερνά τις δεκαπέντε ημέρες και ότι «ίσως έχουμε μπει ήδη στο δεύτερο κύμα».

Ο υπουργός υγείας της χώρας, Σαλβαδόρ Ίλα ήταν πιο επιφυλακτικός. Αν και παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στις βορειοανατολικές περιοχές της Καταλονίας και της Αραγονίας είναι ανησυχητική, τόνισε ότι οι νέες εξάρσεις εντοπίζονται έγκαιρα, με το 70% εξ αυτών να αποτελούνται από λιγότερα από 10 κρούσματα.

«Γι’ αυτό και, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούμε να μιλάμε για δεύτερο κύμα κρουσμάτων», εξήγησε.

Ανεξάρτητα από τους ορισμούς, πάντως, σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει γίνει γνωστό ότι οι λοιμώξεις στη χώρα αυξάνονται και οι διαβεβαιώσεις της ισπανικής κυβέρνησης δεν ήταν επαρκείς για τη Βρετανία, όπως και για άλλα κράτη.

Η de facto απαγόρευση των ταξιδιών προς την Ισπανία, την οποία ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση το Σάββατο, επεκτάθηκε τη Δευτέρα για να συμπεριλάβει τα Κανάρια Νησιά και τις Βαλεαρίδες, γεγονός που θα αποστερήσει εκατομμύρια Βρετανούς από τον ισπανικό τουριστικό τομέα – το ένα πέμπτο του συνόλου των επισκεπτών της χώρας. 

Παρίας της Ευρώπης το Βέλγιο

Η βρετανική κυβέρνηση συνέχισε με αντίστοιχες συστάσεις κατά των ταξιδιών προς το Λουξεμβούργο. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από εκεί, θα υποχρεώνονται σε καραντίνα 14 ημερών.

Οι γερμανικές αρχές πρόσθεσαν την Καταλονία και άλλες δύο ισπανικές περιοχές σε μια μακρά λίστα επικίνδυνων περιοχών την Παρασκευή. Το Βέλγιο έχει τεθεί σε λίστα επικίνδυνων προορισμών από τις κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Νορβηγίας.

Ταυτόχρονα, η Ολλανδία έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της να αποφεύγουν την φλαμανδική πόλη της Αντβέρπης, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. «Μην κάνετε ούτε στάση για ξεκούραση ή για καύσιμα», προειδοποιούν οι ανησυχητικές οδηγίες της κυβέρνησης.

Αισιοδοξούν οι ειδικοί

Πρόκειται για μια κατάσταση διχαστική και απογοητευτική για εκείνους που ήλπιζαν για ένα διάλειμμα, ενώ είναι πιθανό να αποτελεί απλώς την αρχή σε έναν νέο διαχωρισμό της Ευρώπης, μεταξύ των σχετικά ασφαλών και μη περιοχών.

Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά – ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν ιολόγοι και πολιτικοί. Τον Μάρτιο, όταν τα σύνορα άρχισαν να κλείνουν σε όλη την Ευρώπη, δεν υπήρχαν επαρκείς γνώσεις για τον ιό και για τον τρόπο μετάδοσής του. Τώρα, οι κυβερνήσεις και οι σύμβουλοί τους έχουν περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή τους.

Φταίνε οι νέοι;

Μέχρι την Πέμπτη, υπήρχαν 412 ενεργές εστίες του ιού στην Ισπανία, όμως ήταν ξεκάθαρο ότι πολλές εξ αυτών συνδέονταν με μπαρ, νυχτερινά κέντρα και την εποχική συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, στη διάρκεια της οποίας οι εργάτες συχνά ζουν και εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες που δεν επιτρέπουν την τήρηση αποστάσεων.

Τα μέτρα της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων είναι πλέον πιο στοχευμένα, με το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων για δύο εβδομάδες και τον ορισμό προστίμου 15.000€ για τους παρευρισκόμενους σε μεγάλα υπαίθρια πάρτι.

Στο Βέλγιο, ο διπλασιασμός των κρουσμάτων της Αντβέρπης μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, έχει αποδοθεί εν μέρει στην έντονη φοιτητική ζωή της πόλης. Για αυτό και – για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – η λύση βρέθηκε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11.30 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Οι ειδικοί ελπίζουν και στο γεγονός ότι, από ό,τι φαίνεται, πλέον ο ιός προτιμά τους νέους. «Αυτό λογικά θα οδηγήσει σε μείωση των ασθενών που απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά και της θνητότητας, ενώ ενδέχεται να μειώσει την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία», εξηγεί ο Στίβεν Κάλενς, ειδικός λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης στο Βέλγιο. 

Η σημασία των πληροφοριών

Στη Γερμανία, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κυμαίνεται μεταξύ των 600 και των 900, απέχοντας πολύ από τα 6.500 του Μαρτίου, αλλά ων επαρκής για να προκαλέσει ανησυχίες.

Όμως και πάλι, η εμπειρία των περασμένων μηνών έχει τεράστια σημασία, όπως αναφέρει ο Γιόνας Σμιντ Χάνασιτ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

«Οι γιατροί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ύποπτων κρουσμάτων, οι ΜΕΘ είναι καλά προετοιμασμένες, τα εργαστήρια έχουν δυνατότητα διεξαγωγής αρκετών τεστ – περίπου 1,2 εκατομμύρια την εβδομάδα», δήλωσε στη Spiegel. Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, το κοινό είναι καλύτερα ενημερωμένο για τον ιό από ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει ένα νέο «καταστροφικό» lockdown.

Ορισμένοι νέοι αισθάνονται ότι δέχονται άδικες διακρίσεις από τις αρχές.

«Πιστεύω ότι η εύκολη λύση για την κυβέρνηση είναι να κατηγορήσει τους νέους, γιατί ψάχνει νέους αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία της να ελέγξει τον κοροναϊό», σημειώνει ο Μάρτι Ποντ, πρόσφατος απόφοιτος βιολογίας που ζει στη Βαρκελώνη. «Όμως η αλήθεια είναι ότι όλοι προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη «νέα κανονικότητα», για την οποία κανείς μας δεν είναι έτοιμος».

Η Αντάρα Σολάς, μια 21χρονη χορεύτρια, επίσης από τη Βαρκελώνη, συμφωνεί ότι τα συμβάντα μετά τη χαλάρωση των μέτρων ήταν απολύτως προβλέψιμα.

«Νομίζω ότι προσπαθούν να τα χρεώσουν όλα σε μας για να αποφύγουν τις ευθύνες τους», δηλώνει στον Guardian. «Ήταν προφανές ότι οι νέοι θα βγουν, θα πιουν και θα διασκεδάσουν μετά από τους μήνες που πέρασαν. Όταν, όμως, κοιτάζω γύρω μου, βλέπω και νέους και γέρους να περπατούν χωρίς μάσκες, να μην τις φοράνε ούτε στις δημόσιες συγκοινωνίες ή να μην ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών».

«Το καλοκαίρι έχει φτάσει και όλοι μας θέλουμε να χαλαρώσουμε», προσθέτει. Όμως αν υπάρχει κάτι που ανησυχεί τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, είναι ακριβώς αυτό.

Πηγή: theguardian.com