ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Εκτίναξη της πανδημίας- Κρίσιμο το επόμενο διάστημα

Με δύο νέα αρνητικά ρεκόρ και αρκετές μετατάξεις στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, συνοδεύτηκε η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έσπασε χθες το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων καταγράφοντας γα πρώτη φορά 1.259 νέα κρούσματα- τα 295 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 291 στη Θεσσαλονίκη,η οποία συμπληρώνει την ομάδα των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας που αυτή τη στιγμή πλήττεται ιδιαίτερα από τον ιό.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, στην τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, στην Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα η επιδημία εκτινάχθηκε, με μία νέα ώση από τις 300-400 διαγνώσεις ανά ημέρα, σε πάνω από 700 διαγνώσεις, με σαφείς ενδείξεις επέκτασης. «Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών. Οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό», τόνισε.

Από την άλλη, καταγράφηκε επίσης ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει πως σε ΜΕΘ νοσηλεύονται συνολικά 102 ασθενείς διασωληνωμένοι. Ο αριθμός αυτός , σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί δείκτη της πίεσης που δέχεται, και θα δεχτεί, το σύστημα υγείας μιας χώρας, ενώ κινείται αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων. Όσο δηλαδή αυξάνονται τα κρούσματα τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός, αρχικά των νοσηλειών και έπειτα των διασωληνώσεων.

Πιέζεται το σύστημα υγείας

Την ανησυχία του για την διαθέσιμη χωρητικότητα στις ΜΕΘ εξέφρασε μάλιστα σήμερα το πρωί ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. «Φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Εκτός έλεγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα», πρόσθεσε, για να εξηγήσει στη συνέχεια πως χρειάζεται σταθεροποίηση των κρουσμάτων. «Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει».

Παράλληλα ο κ. Δερμιτζάκης παρατηρεί ότι μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων, από 600 κάτι σε 1259 χθες. «Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε.

Οι αλλαγές στον χάρτη

Στο «κόκκινο» επίπεδο μεταφέρονται τα Ιωάννινα και οι Σέρρες από τις 06:00 της Πέμπτης, λόγω αυξημένου ιικού φορτίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Επίπεδο ανεβαίνουν επίσης η Νάξος και η Ροδόπη, που περνούν πλέον στο 3- «πορτοκαλί», ενώ η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο 2-«κίτρινο».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μόνο διεξήχθησαν πάνω από 25.000 τεστ. Και από τα σημερινά αποτελέσματα είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία είναι σε έξαρση, με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Άρα η κατάσταση, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω ξανά και ξανά, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Και πρέπει τώρα άμεσα να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Δηλαδή στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο Επίπεδο 4 και στο πορτοκαλί Επίπεδο 3», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις δύο επόμενες εβδομάδες ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος σημείωσε ότι «είναι αδύνατο τώρα να ελεγχθεί σε Ευρώπη και Ελλάδα η διασπορά του ιού».« Έχουμε δύσκολο Δεκέμβριο, ίσως και δύσκολο Ιανουάριο, αλλά τότε με την ελπίδα του εμβολίου», πρόσθεσε.

«Κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεκτά μέτρα, να αποφύγουμε το lockdown – το lockdown είναι η τελευταία των τελευταίων επιλογή σε όλη την Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Την κρισιμότητα της κατάστασης τόνισε από την πλευρά του και ο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ή καθολικά θα αντιδράσουμε και θα δούμε το πράγμα να παγώνει ή θα ξεφύγει προς τα επάνω και τότε θα έχουμε επιπτώσεις και υγειονομικές και οικονομικές παντελώς ανεπιθύμητες» σημείωσε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως το μέχρι πού θα πάει η κατάσταση εξαρτάται από το τι θα κάνουμε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν συζητήσεις για περιοριστικά μέτρα στο κίτρινο και πορτοκαλί επίπεδο ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μιλάμε για απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.