ΖΩΗ

Κοροναϊός: Είκοσι τρόποι για να διαχειριστείτε ψυχολογικά την απομόνωση

Αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι πρωτόγνωρο. Πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι η ζωή είναι πολύ πιο ευφάνταστη από κάθε καλλιτεχνικό έργο ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Μια τέτοια στιγμή στην ιστορία είναι και αυτή που ζούμε. Μετά θα κάνουμε τον απολογισμό. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να σκεφτούμε δημιουργικά πάνω σε αυτό που μας συμβαίνει, για να κρατήσουμε ψυχικά αποθέματα. Γιατί δεν θα δοκιμαστεί μόνον η υγεία μας το επόμενο διάστημα αλλά και η ψυχολογία μας.

Ορίστε μερικές συμβουλές για τη διαχείριση του χρόνου και της διάθεσης εντός του σπιτιού:

  • 1. Καταρχάς, όσο και αν ακούγεται κλισέ είναι σημαντικό να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να υπακούμε στους κανόνες της Πολιτείας και των ειδικών. Δεν είναι η ώρα για την ιδιαίτερη νότα του μεσογειακού μας ταμπεραμέντου, που απαιτεί επαναστατική διάθεση και ανυπακοή. Η πειθαρχία εδώ δεν αφορά στους ανωτέρω αλλά στην προστασία της δικής μας ζωής και κυρίως των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • 2. Συνειδητοποιείστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, αλλά μπορεί να φέρει κάτι κανονικό. Το σημαντικό είναι η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Και τα νέα δεδομένα τώρα ζητούν από εμάς να ανακαλύψουμε έναν τρόπο ζωής λίγο πιο εσωστρεφή, αλλά εξίσου παραγωγικό.3
  • 3. Βάλτε ένα πρόγραμμα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε από τα απλά. Μη μένετε με τις πυτζάμες όλη την ημέρα, ντυθείτε και μεταφερθείτε σε έναν χώρο όπου θα έχετε δημιουργήσει το “γραφείο” σας.
  • 4. Μοιράστε τις ώρες της ημέρας σας στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και στις οικογενειακές. Πρέπει να ξέρετε σε ποια ώρα κάνετε τι. Αν αφήσετε το πρόγραμμά σας ελεύθερο, το πιο πιθανό είναι να μην κάνετε τίποτα.
  • 5. Βρείτε το χρόνο και τη διάθεση να κάνετε κάποιες δουλειές στο σπίτι που αποφεύγατε. Είναι ώρα να πετάξετε άχρηστα χαρτιά από το γραφείο σας ή να τακτοποιήσετε τις ντουλάπες ή τα παιχνίδια των παιδιών σας. Μαγειρέψτε.
  • 6. Μιλήστε με σαφήνεια στα παιδιά σας για το τι σημαίνει πανδημία. Δεν χρειάζεται να τα τρομοκρατήσετε αλλά είναι κάτι που θα θυμούνται. Καλό είναι με ψυχραιμία να γνωρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε παρατεταμένες διακοπές στο σπίτι, αλλά πρέπει και εκείνα με τη σειρά τους όσο μπορούν να προσέχουν και να τηρούν ένα καθημερινό σχολικό πρόγραμμα.
  • 7. Μη βλέπετε όλη την ώρα ειδήσεις στην τηλεόραση. Ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές αλλά συχνά πυκνά να τις αφήνετε και στην άκρη. Ιδίως εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή ψυχικά είστε ευάλωτοι.
  • 8. Δείτε ταινίες.
  • 9. Αθληθείτε. Περπατήστε στον διάδρομο που έχετε από καιρό εγκαταλείψει, κάντε ποδήλατο στο σπίτι, διατάσεις και ασκήσεις εδάφους.
  • 10. Μιλήστε στο τηλέφωνο με τους ανθρώπους που δεν μπορείτε να δείτε. Χρησιμοποιήστε το skype, και όλους τους τρόπους επικοινωνίας. Μην απομονώνεστε και επίσης μην αφήνετε μόνους τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Αυτοί φοβούνται περισσότερο. Μην το ξεχνάτε αυτό.
  • 11. Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς, και να καλούμε εμείς όποιους θέλουμε να μιλήσουμε, ακόμα και εκείνους που δεν τους έχουμε εμείς ανάγκη, αλλά εκείνοι. Εκείνους που βρίσκονται πιο μόνοι τώρα από πότε και φοβούνται ότι απειλούνται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ευεργητική είναι μια συζήτηση, μια καλή κουβέντα, μια φιλοφρόνηση, ένα ανέκδοτο ακόμα και για τον ίδιο τον ιό.
  • 12. Και εσείς οι ίδιοι αν αισθάνεστε πιεσμένοι, ζορισμένοι, αναζητήστε τους ανθρώπους που σας φτιάχνουν τη διάθεση. Μη διστάσετε να ζητήσετε τηλεφωνική βοήθεια από ειδικούς, από φίλους, από αγαπημένους.
  • 13. Κάποιοι ψυχισμοί θα ζοριστούν περισσότερο από άλλους. Χρειάζεται να υπάρχει επαγρύπνηση. Μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Οι καταθλιπτικοί ασθενείς, οι υποκείμενοι σε κρίσεις πανικού και αγχώδεις διαταραχές, ακόμα και οι οριακοί ή διπολικοί ασθενείς μπορεί να αισθανθούν μια επιπλέον εξωτερική πίεση. Μην εγκαταλείπετε τη φαρμακευτική αγωγή σας, και να μιλάτε, έστω τηλεφωνικά, με τους θεράποντες ιατρούς σας.
  • 14. Κλείστε ραντεβού με όσους θέλετε και φορέστε τα καλά σας, με ένα ποτήρι κρασί ή τσάι και κάντε σκάιπ.
  • 15. Παίξτε με τα παιδιά σας. Υπάρχει κάτι που λέγεται χαρά. Και ίσως τώρα μέσα στο σπίτι να την ξανανακαλύψουμε, χωρίς το χρόνο που τρέχει και μας πιέζει, χωρίς όλες αυτές τις απαιτητικές υποχρεώσεις που μας καθιστούσαν πάντα υπεραπασχολημένους.
  • 16. Σκεφτείτε ότι ο χρόνος δεν είναι μόνον ο εξωτερικός, είναι και ο εσωτερικός. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται ουτοπία, αλλά όταν πέσουν λίγο οι ρυθμοί θα ξανακούσετε τις εσωτερικές σας φωνές και επιθυμίες. Τον χτύπο της καρδιάς σας. Θα ακούσετε καλύτερα τους δίπλα σας. Θα ακούσετε σε βάθος την αναπνοή σας. Τη μουσική που αγαπάτε. Τις λέξεις που χρησιμοποιείτε.
  • 17. Διαβάστε. Τραγουδήστε.
  • 18. Μιλήστε ανοιχτά με τους ανθρώπους θέλετε. Εκφράστε τα αισθήματά σας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θεραπευτικό από την αγάπη.
  • 19. Να σκέφτεστε ότι δεν υπάρχει θετικό χωρίς αρνητικό, αρνητικό χωρίς θετικό. Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει κάποιος να ταλαιπωρείται για να έχει νόημα η ζωή, αλλά κάτι θετικό θα βγει από αυτή την περιπέτεια για όλους μας.
  • 20. Ο χρόνος είναι χρήμα. Σκεφτείτε ότι μας δίνεται χρόνος. Ας τον αξιοποιήσουμε παραγωγικά και σε βάθος.