ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός: Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα σχολείων μετά την αύξηση κρουσμάτων

Η συζήτηση για το επόμενο στάδιο άρσης μέτρων, όπου θα ήταν το άνοιγμα των χιονοδρομικών αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως το κυνήγι και το ψάρεμα έχουν μπει στον «πάγο» με τους ειδικούς τώρα να έχουν επικεντρωθεί και πάλι στο άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες, καθώς χτες καταγράφηκαν για πρώτη φορά διπλάσιες επιβεβαιωμένες διαγνώσεις covid-19 στη χώρα με τα μισά μάλιστα κρούσματα να επιβεβαιώνονται στην Αττική.

Η συζήτηση για το επόμενο στάδιο άρσης μέτρων, όπου θα ήταν το άνοιγμα των χιονοδρομικών αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς και άλλες δραστηριότητες όπως το κυνήγι και το ψάρεμα έχουν μπει στον «πάγο» με τους ειδικούς τώρα να έχουν επικεντρωθεί και πάλι στο άνοιγμα των Λυκείων και Γυμνασίων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Το άνοιγμα των σχολείων και πάλι στο επίκεντρο των ειδικών

Ειδικότερα ένα από τα θέματα που έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο, είναι το θέμα με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων -γυμνασίων και λυκείων- την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί την περασμένη Παρασκευή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χαράλαμπος Γώγος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Παρασκευή τα δεδομένα και το ποσοστό της θετικότητας. Αν σε μία περιοχή υπάρχει μία τάση ανόδου των κρουσμάτων θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά» είπε για να προσθέσει.

«Για τα γυμνάσια και τα λύκεια υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμά τους τη Δευτέρα αλλά  δεν αποκλείεται να αλλάξει» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Προβληματισμένη  για τα χτεσινά κρούσματα εμφανίστηκε και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία μάλιστα τόνισε πως δεν αποκλείεται ο σχεδιασμός για Λύκεια και Γυμνάσια να αλλάξει.

«Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

«Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το lockdown και ξεχύνονται στους δρόμους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε παράλληλα πως θα πρέπει οι πολίτες να φορούν τη μάσκα, αλλά και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητά της και τον τρόπο που τη φορούν. «Αν είναι βαμβακερή θα πρέπει να είναι με τρία στρώματα υφάσματος ή θα μπορούν να φορούν χειρουργική που προστατεύει αρκετά» πρόσθεσε.

Αποφάσεις με το σταγονόμετρο για να μην υπάρξει πισωγύρισμα

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως στόχος των ειδικών δεν είναι να συσκέπτονται κάθε Παρασκευή προκειμένου να εισηγούνται άρση των απαγορευτικών μέτρων.

Αντιθέτως σκοπός τους είναι πρώτα να αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να έχουν εικόνα από το άνοιγμα της κάθε δραστηριότητας (εν προκειμένω του λιανεμπορίου) και στη συνέχεια να κρίνουν αν χρειάζεται περαιτέρω χρόνος ή μπορούν να προβούν στο επόμενο βήμα.

Άλλωστε όπως έχουν πει πολλάκις, μέτρα θα ανακοινώνονται μόνο αν το επιτρέπει η επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χτες ουσιαστικά τόνισε πως όσα μέτρα λαμβάνονται είναι δυναμικά, καθώς ανά πάσα στιγμή όλα μπορεί να ανατραπούν.

«Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά χτες ο κ. Μητσοτάκης.

Στην αναμονή χιονοδρομικά, μετακινήσεις

Οι παραπάνω λόγοι σε συνδυασμό με την ύπουλη αύξηση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στη χώρα δείχνουν πως θα ήταν δύσκολο οι ειδικοί να προχωρήσουν σε περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας αυτή την εβδομάδα.

Άλλωστε οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν σήμερα πως φοβούνται για ένα τρίτο κύμα στη χώρα μας, αλλά και για νέα σκληρότερα μέτρα.

«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Πιθανό τον Μάρτιο να χρειαστούν νέα «σκληρά μέτρα»

Στις μεταλλάξεις του κοροναϊού που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και πώς αυτές επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη».

Ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει», ενώ ανέφερε πως για την εν λόγω εξέλιξη ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κοροναϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα στα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση… Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Γιατί η Αττική κοκκινίζει και πάλι

«Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% – 20%». Παράλληλα, δήλωσε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα».

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε στο OPEN πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.

Γκάγκα: Δεν οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς η αύξηση

Σε εγρήγορση βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση, ενώ διαπιστώνονται μολύνσεις από τη μετάλλαξη του ιού σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία», σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αρκετή και προβληματίζει.

«Δεν το περιμέναμε έτσι γρήγορα».

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά είναι κατάλοιπο της εορταστικής περιόδου, αφού τα κρούσματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα της αγοράς θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν έχει σχέση με το άνοιγμα των καταστημάτων, πιθανώς είναι ό,τι έμεινε πίσω από τις γιορτές».

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», σημείωσε ότι είναι σημαντικό την περίοδο της πανδημίας να υπάρχουν περιορισμοί προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση.

«Είναι σημαντικό σε μια περίοδο πανδημίας να έχουμε κάποια όρια και να ξέρουμε πού μπορούμε να πάμε με μια σχετική ασφάλεια».

Δημόπουλος: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα νωρίτερα- Τι είπε για καθυστερήσεις εμβολίων

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να λάβει νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο, μετά τη χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων στα 843, αν και όπως επισημαίνουν πρέπει τα δεδομένα να αναλυθούν σε βάθος 5-7 ημερών.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προς το παρόν δεν παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.

«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δημόπουλος.