Κοροναϊός: Άνοδος του μέσου όρου κρουσμάτων
Εντείνεται η ανησυχία των ειδικών λόγω της σταδιακής αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας, μεσούσης της θερινής σεζόν.
Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ την άνοδο του μέσου όρου των κρουσμάτων επιβεβαιώνει η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19 που δείχνει άνοδο του μέσου όρου των κρουσμάτων το διάστημα 8-15 Ιουλίου. Ο νέος μέσος όρος προσδιορίζεται πλέον στα 35 την ημέρα, από 25 κρούσματα που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης έκθεσης αναφοράς. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1, στο 0,4.
Ειδικότερα, από τα 35 «χθεσινά» κρούσματα τα δεκατρία εντοπίστηκαν έπειτα από τον μοριακό έλεγχο που πραγματοποιείται στους τουρίστες στις πύλες εισόδου της χώρας μας, ενώ άλλα πέντε προήλθαν από επισκέπτες που προσήλθαν μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα αυτοβούλως για έλεγχο. Τα υπόλοιπα «εγχώρια» εντοπίζονται στην Αττική (10), στη Θεσσαλονίκη (3), στη Δράμα (1), στην Κοζάνη (1), στη Λάρισα (1) και στη Χαλκιδική (1). Ταυτόχρονα, δεκατέσσερις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 123 έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
Από την άλλη, παρότι ο μέσος όρος κρουσμάτων αυξήθηκε την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4). Η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας παρά τον αυξημένο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών. Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Γι’ αυτό και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ. Επιπλέον, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δεν φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Την τελευταία εβδομάδα τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά γύρω στα 8 κρούσματα ανά ημέρα.
Το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών COVID-19 πανελλαδικά είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%. Το πλήθος των τεστ ανά 1.000 κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσον όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα λόγω και της ανάγκης για περισσότερους δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στην Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).
Ενημέρωση
Για αύξηση των κρουσμάτων, που οφείλεται στις αφίξεις από το εξωτερικό αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι επανέρχεται κάθε Τρίτη στις 6 μ.μ. η ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά για επιχειρησιακά ζητήματα. Σχετικά με την απουσία από την ενημέρωση του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να παραμείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα, στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά και μόνον. Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση, θα το εξετάσουμε». Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου τα κρούσματα είναι 449 και το θύμα μόλις ένα. «Εντείνονται οι έλεγχοι, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά γιατί ο κυριότερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός, η χαλάρωση, τα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, ο οποίος ενημέρωσε ότι δεδομένου πως οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται, οι πτήσεις από εκεί θα επιτραπούν δύο μέρες νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν, δηλαδή από τις 20 αντί 22 Ιουλίου.