Κοροναϊός: Ανησυχία διεθνώς για τις αναβολές των εμβολιασμών
Προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα οι αναβολές των εμβολιασμών σε διάφορες χώρες, καθώς η ανθρωπότητα ελπίζει σε αυτούς για να απαλλαγεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Ήδη, εν τω μεταξύ, πάνω από 50 χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση των εμβολίων.
Από τις πρώτες χώρες που άλλαξαν εμβολιαστική στραγητική ήταν η Βρετανία, με την κυβέρνηση να δίνει την εντολή να δοθεί έμφαση στην μαζική χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αντί για την δεύτερη σε όσους ήδη το έχουν κάνει, γιατί οι δόσεις δεν επαρκούσαν.
Πληροφορίες για αναβολή των εμβολιασμών έρχονται και από τη Γερμανία, ιδίως μετά τις καθυστερήσεις της BioNTech, ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να απέτυχαν στην στρατηγική τους, καθώς ανακοίνωσαν σχεδόν… 17 εκατομμύρια λιγότερους εμβολιασμούς.
Μόνο -περίπου- 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν το εμβόλιο κατά της Covid-19, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απέχουν πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων αυτόν τον μήνα.
Τα εμβόλια φθάνουν στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας σε βραδύτερους ρυθμούς ακόμα κι αν διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον ιό.
Περίπου 170.000 άνθρωποι, σε κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας, έλαβαν μια δόση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, αν και 2,2 εκατομμύρια δόσεις είχαν διανεμηθεί για τους τρόφιμους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.
Μέχρι στιγμής, περίπου 14 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna έχουν διανεμηθεί στις πολιτείες, είπαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι χθες, ήταν δηλαδή λιγότερες από τον στόχο διανομής 20 εκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον μήνα.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, αξιωματούχοι επέμεναν ότι θα είχαν 40 εκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες αυτόν τον μήνα, αρκετές για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί με δύο δόσεις. Στις 4 Δεκεμβρίου, ο επίτροπος της FDA Στίβεν Χαν είπε στο Ρόιτερς πως ο εμβολιασμός 20 εκατομμυρίων Αμερικανών έως το τέλος του έτους είναι ρεαλιστικός, βάσει της εκστρατείας εμβολιασμού.
Έκτοτε, αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεσμεύονται να διανείμουν επαρκή αριθμό δόσεων χωρίς να σχολιάζουν τους στόχους για τη διενέργεια εμβολιασμών.
Για καθυστερήσεις στις παραδόσεις ενημερώνει η BioNTech
Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, της start-up που συνεργάζεται με τη Pfizer για την παραγωγή του εμβολίου κατά της Covid-19, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.
Η γερμανική startup κέρδισε την κούρσα του εμβολίου, καθώς το δικό της ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση για χρήση, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό, διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας» εξήγησε ο Σαχίν, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου.
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έχει ζητήσει επίσης από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές.
Ο Σαχίν σημείωσε ότι το εμβόλιο της BioNTech θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό.
«Ελέγχουμε αν το εμβόλιό μας μπορεί να εξουδετερώσει και αυτό το στέλεχος, σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα» εξήγησε.