Κοροναϊός: Έσπασε το φράγμα του 1 ο δείκτης R0 – Κόκκινες ζώνες παραμένουν Αττική, Θεσσαλονίκη
Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.
Δεν λέει να πέσει ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Την ίδια ώρα ειδικοί και κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση εξαιτίας της ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη περισσότερων και αυστηρότερων μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια βελτίωση.
Από την περασμένη Κυριακή μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν περισσότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ ενδεικτικό της ανησυχητικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι δύο φορές μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν 269 κρούσματα -ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στην χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας- ενώ τον αριθμό αυτό άγγιξαν οι μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.
Μάλιστα σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Covid-19, το τελευταίο μεσοσταθμικό επίπεδο των ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί νέο υψηλό ιστορικό, υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί στις αρχές Απριλίου.
«Κόκκινες» ζώνες Αττική και Θεσσαλονίκη
Με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χτες ακόμη 264 κρούσματα στη χώρα μας είναι προφανές πως ο συναγερμός δεν έχει λήξει στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
Στην Αττική διαπιστώθηκαν πάνω από 90 περιστατικά της νόσου Covid-19, ενώ απασχολεί πολύ και η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη με τις μολύνσεις να υπερβαίνουν τις 50. Στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 11 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε και φτάνει τους 31. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Επτά (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Όσον αφορά στους θανάτους, καταγράφηκαν άλλοι δύο τις τελευταίες 24 ώρες. Από τους θανόντες, οι 84 (35.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Προβληματισμός για τον δείκτη R0- Ξεπέρασε το 1
Την ίδια ώρα η υπέρβαση του ορίου του 1, όσον αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητα του κοροναϊου, R είναι ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο για τους επιστήμονες.
Μιλώντας γι΄αυτό, ο κ. Σύψας είπε χαρακτηριστικά οτι «με τις εξελίξεις του Αυγούστου όλοι κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε εικόνες Ιταλίας για να πειστούμε για το πρόβλημα. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα να έχουμε μεγαλύτερο επίπεδο συμμόρφωσης».
«Τα κρούσματα δεν είναι πολύ πολλαπλάσια των όσων ανακοινώνονται»
Τα μέλη της επιτροπής σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο εκτιμούν ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στις αρχές Αυγούστου θα αρχίσουν να δείχνουν την επήρεια τους στο τέλος του μήνος και στο καλό σενάριο θα έχουμε σταθεροποίηση».
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Πάντως παρ΄όλο που μέχρι στιγμής τα νούμερα είναι αρνητικά, οι ειδικοί περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο ιός στη χώρα και αν τα μέτρα που ελήφθησαν κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο απέδωσαν.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή με τους ειδικούς να στρέφονται ιδιαιτέρως στην επιστροφή των εκδρομέων από τους τουριστικούς προορισμούς, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.
Συναγερμός με την νέα διασωλήνωση ανήλικου
Την ίδια ώρα απόδειξη πως όλοι κινδυνεύουν από την πανδημία αποτελούν (και) τα στοιχεία της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία άλλο ένα παιδί διασωληνώθηκε.
Η έκθεση εμφανίζει αυξημένο και το συνολικό αριθμό των διασωληνωμένων, που ανέρχονται πλέον σε 31 από 28 χθες. Ανάμεσα στους 31 ασθενείς είναι δύο παιδιά έως 17 ετών.
Συγκεκριμένα, εκτός από το 17χρονο κορίτσι που νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ, παλεύοντας με τον COVID-19, άλλο ένα αγόρι φαίνεται από την έκθεση του ΕΟΔΥ να έχει διασωληνωθεί σε νοσοκομείο της χώρας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένη ενδημικότητα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού στους νέους, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Μπορούμε να μιλάμε για αρκετά κρούσματα σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως υπάρχει τριψήφιος αριθμός, ενώ είχαμε ελπίδες ότι ίσως αυτός θα μπορούσε να μειωθεί.
«Δυστυχώς μέχρι το τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη, φοβάμαι ότι αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί. Μέχρι να γυρίσουν όλοι από τις διακοπές. Υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και γι’ αυτό υπάρχει μετάδοση του κοροναϊού. Βέβαια τώρα κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ και βλέπουμε περισσότερα κρούσματα» υπογράμμισε μιλώντας στο Open.
«Όλα όσα βλέπουμε είναι ανησυχητικά και απ’ ότι φαίνεται τα μέτρα δεν τηρούνται. Μετά τις δώδεκα το βράδυ εξακολουθούν να υπάρχουν συνωστισμοί. Έχουμε δει πάρα πολλές εικόνες αναφορικά με αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε η κ. Παγώνη.
Μεγάλη πρόκληση η διατήρηση της ασφάλειας στους οίκους ευγηρίας εν μέσω κοροναϊού
Στην εκπομπή «MEGA Σαβαβτοκύριακο» μίλησε ο γενικός γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης.
Ο κ.Σταμάτης αναφέρθηκε στο ζήτημα ασφάλειας των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στους περίπου 300 οίκους ευγηρίας – όπου απασχολούνται 5.800 εργαζόμενοι και όπου διαβιούν 16.000 άτομα.
Για την προστασία από τον κοροναϊό, με εγκύκλιο έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε τεστ προτού επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από άδεια.
Ο κ. Σταμάτης παραδέχθηκε τη δυσκολία της κατάστασης σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των ηλικιωμένων με τους συγγενείς τους, ωστόσο όπως είπε «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» για λόγους προστασίας από την πανδημία.
Παράλληλα, σημείωσε πως «θα πρέπει οι διοικήσεις των γηροκομείων να είναι πολύ πιο αυστηρές με τους εργαζόμενους και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας».
Για αστέγους, καταπολέμηση φτώχειας και Ρομά
Σχετικά με τα επίπεδα φτώχειας στην Ελλάδα, ο κ. Σταμάτης σημείωσε πως έχει μειωθεί οι αριθμός των ανθρώπων που ήταν άστεγοι. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη αρκετοί άστεγοι ιδίως στην Αθήνα και αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που παρέχονται από εθελοντικές ομάδες και τους δήμους, υπό την εποπτεία και τις κατευθύνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.
Στην Αθήνα δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα ένας νέος ξενώνας, ενώ και άλλες δομές δημιουργήθηκαν για την περίθαλψη των αστέγων και σε άλλες περιοχές.
Σημείωσε δε πως στα σχέδια της πολιτείας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους αστέγους που φιλοξενούνται στους ξενώνες να είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με απώτερο στόχο να βοηθηθούν στην επανένταξή τους στην κοινωνία.
Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για υποτροφίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και στο σχέδιο για δημιουργία πρότυπης κοινωνικής κατοικίας μετεγκατάστασης των Ρομά στον δήμο Κατερίνης στη θέση Πέλεκα.
Σημείωσε επίσης πώς μπορεί να συνδεθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με την εργασία και την διαρκή εκπαίδευση.
Τέλος τόνισε πως «για πρώτη φορά έχουμε εθνικό σχέδιο δράσης για ΑμΕΑ».
Τέως υπουργός Υγείας: Η κατάσταση είναι δύσκολη –Μεγάλη η αύξηση κρουσμάτων
Για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στο MEGA και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «είμαστε σε ένα σημείο μεγάλης αύξησης κρουσμάτων.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί σημαντικό καμπανάκι κινδύνου και απαιτεί νέο σχέδιο επιδημιολογικής και υγειονομικής επιτήρησης και θωράκισης τόσο του συστήματος υγείας όσο και της ίδιας της χώρας.
Για τον κ. Ξανθό, ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτή τη ραγδαία αύξηση, είναι η περίοδος χαλάρωσης και υποχώρησης των στάνταρς της δημόσιας υγείας μετά την καραντίνα. «Η κυβέρνηση επαναπαύτηκε στην καλή πορεία που όντως είχε η Ελλάδα την πρώτη περίοδο. Μέλημά της δεν ήταν να διατηρήσει τα στάνταρ της δημόσιας υγείας, αλλά να υποχωρήσει στις πιέσεις του κόσμου της αγοράς», σημείωσε.
Για το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού, υποστήριξε πως υπήρξε σημαντική μαύρη τρύπα που αφορά τα χερσαία σύνορα κυρίως με τις βαλκανικές χώρες, ενώ σχολίασε πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, «επιβάλλεται μια καινούρια παρέμβαση πιο πειστική και πιο αξιόπιστη», τόνισε.
Για τα σχολεία, υποστήριξε πως το άνοιγμά του είναι «απροετοίμαστο και υγειονομικά επισφαλές», ενώ για το εμβόλιο είπε πως «διαψεύδεται το αφήγημα της επικείμενης αγοράς εμβολίων και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί δωρεάν χορήγηση του εμβολίου, τόνισε πως δεν πρόκειται για πολιτική εξαγγελία, καθώς ούτως ή άλλως τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες.
Στη συζήτηση παρενέβη ο Γ.Γ Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ουδόλως τους απασχολούν οι πολιτικαντισμοί, αλλά κύριο μέλημά τους είναι η υγεία του λαού.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε ουσιαστική θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς δεν έγιναν προσλήψεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην πρόληψη και την ιχνηλάτηση.
«Πρέπει να σοβαρευτούμε, να κάνουμε αυτά που δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως χρειάζεται προετοιμασία για τη νέα φάση του δημόσιου συστήματος υγείας και πως πρέπει να δοθεί έμφαση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα και στις κινητές μονάδες φροντίδας.