ΕΛΛΑΔΑ

Κομισιόν προς Σταϊκούρα: Μέτρα στήριξης με μέτρο

Οδηγίες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021 απέστειλε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος επιβεβαίωσε τη διατήρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το επόμενο έτος, με στόχο την ανάσχεση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

«Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Στο πλαίσιο αυτό και υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, η “γενική ρήτρα διαφυγής” θα παραμείνει ενεργή και το 2021» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να δαπανά χρήματα για την αντιμετώπιση του ιού, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι προβλέπουν ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, ύψους έως 3% του ΑΕΠ.

«Όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα επιδιώξουμε δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα επιτυγχάνουν συνετές δημοσιονομικές θέσεις μεσοπρόθεσμα» σπεύδει να προσθέσει ο Ντομπρόβσκις.

«Στοχευμένα και προσωρινά» τα μέτρα

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να είναι «στοχευμένα και προσωρινά», ενώ η χρήση και η αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά.

«Τα έκτακτα μέτρα ενδεχομένως να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με μέτρα, τα οποία βελτιώνουν τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, υποστηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και έχουν θετικό αντίκτυπο στη (σ.σ. καταναλωτική) ζήτηση» συνεχίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Δεν παραλείπει τέλος, να υπενθυμίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2021 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες επιστολές έχουν σταλεί σ’ όλους τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επίσημη εκτίμηση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία κάνει λόγο για ύφεση 9% του ΑΕΠ το 2020, καθώς και για ανάκαμψη 6% του ΑΕΠ το 2021.