Κοζάνη: ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. δημιούργησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας
Την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την επωνυμία «Books and Wardrobe» ίδρυσαν φοιτητές και μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η νεοφυής Κοιν.Σ.Επ. θα έχει την έδρα της στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοικονομικής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στα Κοίλα Κοζάνης και θα δραστηριοποιείται στον τομέα της ανταλλαγής, μεταποίησης και καινοτόμου επαναχρησιμοποίησης ρούχων και βιβλίων.
Η επίκουρη καθηγήτρια Πολυτίμη Φαρμάκη, που επέβλεψε τα εγχείρημα των φοιτητών της από τη γένεσή της ιδέας έως την υλοποίησή του, σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «μια επιπλέον δραστηριότητα για τους συνεταίρους της Κοιν.Σ.Επ. είναι και η εθελοντική ανάγνωση βιβλίων σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με Αναπηρίες κι άτομα τρίτης ηλικίας».
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η δράση της συνεταιριστικής οργάνωσης στοχεύει «στην επαναχρησιμοποίηση ρούχων και βιβλίων, τα οποία θα πωλούνται αντί συμβολικού τιμήματος». Κάποια από αυτά τα προϊόντα θα μεταμορφώνονται στα ειδικά εργαστήρια που θα δημιουργηθούν και με τη νέα τους μορφή θα παίρνουν τον δρόμο της δεύτερης ζωής τους.
Η κ. Φαρμάκη εξήγησε ότι σε αυτή την κατεύθυνση «θα υπάρξει και διεπιστημονική συνεργασία εντός του ιδρύματος με τους φοιτητές του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού». Η ιδέα της Κοιν.Σ.Επ. γεννήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Κοινωνική Οικονομία και Συνεταιριστική Επιχειρηματικότητα» και οι φοιτητές έτρεξαν όλα τα στάδια προετοιμασίας πριν φτάσουν στην ίδρυσή της.
Όπως ανάφερε η κ. Φαρμάκη, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η επιχείρηση θα διαθέτει και τον δικό της ΑΦΜ, που σημαίνει ότι θα μπορέσει ξεκίνησε και επισήμως τις συναλλαγές της. Οι φοιτητές θα αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ύπαρξης και εξέλιξής της Κοιν.Σ.Επ., από τα έσοδα της οποίας θα δημιουργούνται νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας, κυρίως για φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν βασίζεται σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κι ως εκ τούτου οι οικονομικοί διαθέσιμοι πόροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. αλλά και η κ. Φαρμάκη απευθύνουν δημόσια έκκληση στους φορείς της περιοχής για την υλική και οικονομική στήριξη της αρχικής προσπάθειας του εγχειρήματός τους.
Η διοίκηση του Ιδρύματος στηρίζει τις δράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη και τη βιώσιμη ανάπτυξη και για συμβολικούς λόγους ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Θεοδουλίδης ήταν ο πρώτος που υπέγραψε το «Σύμφωνο Παροχής Εθελοντικής Εργασίας» ως εθελοντής, ενώ ακολούθησαν κι αλλά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.