Κλονίστηκε η ψυχική υγεία των Ελλήνων
Πάνω από 40% των Ελλήνων δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ το 45% αναφέρει ότι το φοβίζει η αβεβαιότητα για το μέλλον. Η χαμηλή παραγωγικότητα και το αυξημένο στρες κυριαρχούν.
Αυτά είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρήματα έρευνας της Sentio Solutions, της ελληνικής healthtech startup, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, που ιδρύθηκε το 2015 από τον Γιώργο Ελευθερίου και τον Χάρη Τσίρμπα και συνδυάζει τεχνητή νοημοσύνη και ψυχοθεραπεία για να αλλάξει τον τρόπο που γίνεται η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ήπιων ψυχικών διαταραχών.
Πρόσφατα, σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δημιούργησε έναν οδηγό με πρακτικές συμβουλές και οδηγίες για τη διαχείριση του στρες και της ανασφάλειας στην περίοδο της κρίσης (ο οδηγός έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής και διατίθεται δωρεάν), ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα λανσάρει και στην Ελλάδα το Feel Relief, ένα νέο πρόγραμμα τηλεψυχιατρικής το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να αντεπεξέλθει στο έντονο άγχος την εποχή της COVID-19 πανδημίας (προς το παρόν είναι διαθέσιμο στην Αμερική). Θυμίζεται ότι το πρώτο προϊόν της εταιρείας υπήρξε το πρωτοποριακό πρόγραμμα Feel, το οποίο περιλαμβάνει ένα «βραχιολάκι», το Feel Emotion Sensor, το οποίο συλλέγει βιοσήματα που σχετίζονται με τον καρδιακό ρυθμό, την αγωγιμότητα και τη θερμοκρασία του δέρματος και έτσι παρακολουθεί τις συναισθηματικές αλλαγές σε πραγματικό χρόνο παρέχοντας 24ωρη υποστήριξη.
Πίσω στην έρευνα της Sentio Solutions, οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανησυχίας για τους Ελληνες είναι μια μακροχρόνια οικονομική ύφεση (45%) και ο φόβος να αρρωστήσει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους (39%). Ενα ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν παιδιά εκφράζουν την ανησυχία ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις θα αλλάξουν προς το χειρότερο και ότι θα εξαφανιστεί η κοινωνική συνοχή.
Ομως, το 95% θεωρεί ότι η κατάσταση θα έχει και θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι (30,08%) βλέπουν ως θετικό το γεγονός ότι θα έχουμε περιβαλλοντικά οφέλη όπως τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ το 21,54% θεωρεί ότι η καραντίνα ήταν ευκαιρία να ξεφύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να ανασυγκροτηθούν. Το 14,63% δήλωσε ότι ήταν ευκαιρία να περάσει περισσότερη ώρα με τα παιδιά και την οικογένειά του.
Οπως αναμενόταν, για το 63% η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η αδυναμία να δει φίλους και οικογένεια, ενώ ειδικά για τις μητέρες η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να συνδυάσουν εργασία με τις δουλειές του σπιτιού, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Το ελληνικό κοινό, πάντως, προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχική του υγεία με τη συχνή επικοινωνία με φίλους και οικογένεια. Αρκετοί είναι αυτοί που αποφεύγουν την ενημέρωση από πολλαπλές πηγές ειδήσεων και προτιμούν πηγές που θεωρούν έγκυρες, ενώ ένα 6,83% έχει ξεκινήσει online ψυχοθεραπεία.
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ-kathimerini.gr