ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική δυστοπία και χαώδης αστυφιλία απειλούν τις ΗΠΑ

Πολλοί Αμερικανοί μοιάζει να έλκονται από σημεία υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου, επιλέγοντας ως κατοικία τους την έρημο

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ακολούθησαν περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, με περισσότερες από 900 να καταστρέφουν έξι φορές μεγαλύτερη έκταση από ό,τι το 2019 και υποχρεώνοντας 100.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μεταξύ των πιο επικίνδυνων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η μετακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που μοιάζει πια σχεδόν αναπόφευκτη.

Εδώ και χρόνια, οι Αμερικανοί αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τον οξύ αυτό κίνδυνο. Η επιλογή κατοικίας βασίζεται, άλλωστε, σε εξωγενείς παράγοντες, όπως την υποβάθμιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και από γενναιόδωρα κίνητρα που προσφέρουν οι κατά τόπους Αρχές. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ευάλωτοι πληθυσμοί προσπαθούν να διαφύγουν από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης αναζητώντας εύκρατα κλίματα, περισσότερο πόσιμο νερό και ασφάλεια. Στις ΗΠΑ, όμως, οι πολίτες μοιάζουν να έλκονται σε σημεία υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου, χτίζοντας κατά μήκος των ακτών από το Νιου Τζέρσεϊ μέχρι τη Φλόριντα και επιλέγοντας ως κατοικία τους την έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ.

Οι πρόσφατες κλιματικές καταστροφές μοιάζουν, ωστόσο, να οδηγούν τους Αμερικανούς σε νέες κατευθύνσεις. Πάνω από 162 εκατ. άνθρωποι, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού, θα υποστεί υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του εξαιτίας της υπερθέρμανσης και της λειψυδρίας. Για 93 εκατ. από αυτούς, οι αλλαγές θα είναι δραματικές, ενώ μέχρι το 2070 τουλάχιστον 4 εκατ. Αμερικανοί θα ζουν «στο όριο», σε σημεία ακατάλληλα για ζωή.

Αξιωματούχοι της Φλόριντα ομολογούν ότι ορισμένοι δρόμοι είναι καταδικασμένοι να βυθιστούν κάτω από τα νερά του ωκεανού. Μελέτη του 2018 έδειξε ότι ένας από κάθε 12 Αμερικανούς στον Νότο της χώρας θα κατευθυνθεί προς την Καλιφόρνια, τα Βραχώδη Ορη ή τις βορειοδυτικές πολιτείες μέσα στα επόμενα 45 χρόνια. Αυτό θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, θα ευνοήσει τη χαώδη αστυφιλία και θα δοκιμάσει την ικανότητα των πόλεων να παρέχουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει στη Λουιζιάνα και την ακτογραμμή της Τζόρτζια.

Το μήνυμα αυτό φαίνεται να έχει ενστερνισθεί το 50% των Αμερικανών, καθώς δηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πια η πρωταρχική τους ανησυχία, από 30% το 2016. Οι νομοθέτες, από την πλευρά τους, έχοντας αφήσει τις ΗΠΑ ανοχύρωτες απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζουν τώρα σκληρά διλήμματα για το ποιες κοινότητες να σώσουν και ποιες να αφήσουν στην τύχη τους.

Οι Αμερικανοί ξέχασαν ότι αντιμετώπισαν και στο παρελθόν κλιματικές κρίσεις. Η πολιτική αλόγιστης επέκτασης των γεωργικών εκτάσεων μεταξύ 1929 και 1934 και η ξηρασία προκάλεσαν ανείπωτη καταστροφή στις πεδιάδες των κεντρικών και νότιων ΗΠΑ, υποχρεώνοντας 2,5 εκατ. ανθρώπους να μετακινηθούν προς τα δυτικά. Το ίδιο φαινόμενο απειλεί να επαναληφθεί σήμερα, με το νότιο τμήμα της χώρας να γίνεται ακατάλληλο και εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν την τύχη τους σε αφιλόξενες πόλεις του Βορρά.

ABRAHM LUSTGARTEN / THE NEW YORK TIMES