Κλειστές 7 στις 10 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη
Περισσότερες από 7 στις 10 επιχειρήσεις, 1 στους 2 εργαζόμενους και 1 στα 4 ευρώ που “τζιράρονται” στη Θεσσαλονίκη επηρεάζονται από το lockdown, που τέθηκε σε ισχύ από χθες Τρίτη.
Χωρίς να ληφθεί υπόψη η εποχικότητα (π.χ. Black Friday), εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο θα χαθούν από το τοπικό λιανεμπόριο της συμπρωτεύσας 101,3 εκατ. ευρώ, ζημιά η οποία είναι πολλαπλάσια αφού οι προμήθειες που είχαν κάνει τα καταστήματα, ενόψει της νέας εμπορικής σεζόν, για την οποία είχαν εκταμιεύσει ρευστότητα, μπαίνουν στον “πάγο” μέχρι την άρση του lockdown.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γιώργο Καρανίκα, “τα νέα περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της αγοράς διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα που θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στους τζίρους χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων. Πολλές θα δουν να τίθεται σε άμεση διακινδύνευση η ίδια η επιβίωση τους και η ικανότητα τους να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας”.
Οι επιχειρήσεις που τέθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή είναι 10.047, απασχολούν 20.548 εργαζόμενους και παράγουν ετησίως τζίρο 1,21 δισ. ευρώ. Η δε περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης εισφέρει το 65% του ΑΕΠ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (δηλαδή 15,992 δισ. ευρώ).
Για τον κ. Καρανίκα τα δύσκολα είναι μπροστά και αυτό γιατί όπως σημειώνει “σε όποια περιοχή λόγω του lockdown κατεβαίνουν σήμερα τα ρολά ενός καταστήματος, θα αποτελέσει ιδιαίτερα μεγάλο άθλο το να μπορέσει ο ιδιοκτήτης του το επόμενο διάστημα να ανταπεξέλθει στις συσσωρευμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τα τρέχοντα έξοδα λειτουργίας και την ανάγκη προμήθειας νέων εμπορευμάτων”. Με στελέχη της λιανεμπορικής αγοράς να αναφέρουν μιλώντας στο Capital.gr ότι τα τοπικά lockdown βαθαίνουν το ρήγμα στην οικονομία και επιταχύνουν τις ανισότητες οδηγώντας τους λιγότερο εύρωστους στο λουκέτο.
Από το lockdown δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες ούτε οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς. Και αυτό γιατί το εισόδημα των 20.548 απασχολούμενων στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, θα περιοριστεί στα 534 ευρώ.
Εκτίμηση που βρίσκει σύμφωνο και τον κ. Καρανίκα. Όπως λέει “και στις περιοχές που τα καταστήματα παραμένουν τύποις ανοικτά ο ήδη αναιμικός τζίρος για πολλές επιχειρήσεις θα εξανεμιστεί πλήρως, λόγω της κακής ψυχολογίας των καταναλωτών, της τηλεργασίας και της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με τα οποία, σχεδόν παντού, υπάρχουν σχέσεις αλληλεξάρτησης και “αλληλοτροφοδότησης” της πελατείας”.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι απαραίτητο, “τα αντισταθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να εμπλουτισθούν με πρόνοιες και εξειδικεύσεις – με βάση το ποσοστό μείωσης του τζίρου – για τις πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις. Ο εμπορικός κόσμος χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία ώστε να βγει όρθιος από τη σκληρή δοκιμασία του Νοεμβρίου και στη συνέχεια να σώσει “οτιδήποτε κι αν σώζεται” από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο, η οποία “έδινε” σε περιόδους κανονικότητας περίπου το 20% του ετήσιου τζίρου στο λιανικό εμπόριο”.
Της Αλεξάνδρας Γκίτση – capital.gr