Κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στα Τίρανα
Βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν, ότι θα παραδώσουν τις έδρες τους στη Βουλή και θα ζητήσουν πρόωρες εκλογές, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να αποφύγουν νέες καθυστερήσεις στην προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Η ειρηνική κινητοποίηση κλιμακώθηκε με τη δημιουργία κλοιού γύρω από το κτίριο του Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, και με στόχο την παράδοση των υπογεγραμμένων δηλώσεων των βουλευτών, με τις οποίες απαρνούνται τις έδρες τους. Η συνεδρίαση ματαιώθηκε υπό τον φόβο ότι το πλήθος θα επιχειρούσε να εισβάλει στη Βουλή. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία, σε αντίθεση με τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου, όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, βομβίδων κρότου-λάμψης και εκτοξευτήρων ύδατος για να εμποδίσει ομάδες διαδηλωτών να παραβιάσουν την είσοδο του κτιρίου της κυβέρνησης. Eνστολοι αστυνομικοί και μερικές μονάδες με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών είχαν αναπτυχθεί χθες μπροστά από το κτίριο, στο οποίο στεγάζονται οι θεσμοί. Το Σάββατο, διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και προχώρησαν σε βανδαλισμούς στο εξωτερικό του στη διάρκεια μιας τετράωρης επιχείρησης.
Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι κάλεσαν την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση να αποφύγουν τη βία και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Οι αποφάσεις αυτές και οι ενέργειες του είδους αυτού υπονομεύουν την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία», δήλωσαν η Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ενωσης και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. «Διεκδικούμε για την Αλβανία τις συνθήκες που απολαμβάνετε στις δικές σας χώρες. Δεν αποδεχόμαστε έναν πρωθυπουργό που ληστεύει τη βούληση του λαού», είπε ο Μπάσα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Το Δημοκρατικό Κόμμα καταγγέλλει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή ενός σημαντικού αυτοκινητόδρομου αποτελεί ένδειξη διαφθοράς από τους κυβερνώντες σοσιαλιστές. «Εκλεψαν τις ψήφους, συνωμοτώντας εγκληματίες για να κερδίσουν την εξουσία», είναι η επιχειρηματολογία τους.
Ο Ράμα απορρίπτει τους ισχυρισμούς τους, λέγοντας ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις για να ματαιώσουν την αντικατάσταση των αργυρώνητων δικαστών και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Κατά τον πρωθυπουργό αυτή είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., καθώς η Αλβανία φιλοδοξεί να εγκαινιάσει τον Ιούνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Πάντως, ακόμη και αν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παραδώσουν τις έδρες τους, η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, αφού οι σοσιαλιστές διαθέτουν πλειοψηφία.