Κατώτατος μισθός: Πότε και πόσο θα αυξηθεί – Πόσους αφορά
Η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού άρχισε.
Το τελευταίο 10ήμερο του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής, η οποία βάσει του ισχύοντος πλαισίου, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου. Πού εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αύξηση και πόσους αφορά.
Η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι στοχεύει σε αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ πρόσφατα και ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο μίας αύξησης, που θα συνδέεται με τους ρυθμούς της παραγωγικότητας.
Με δεδομένο ότι ο επίσημος στόχος στον προϋπολογισμό κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% το 2020, ενώ η ΤτΕ και άλλοι οργανισμοί κατεβάζουν ελαφρώς τον πήχη στο 2,2% με 2,5%, τα σενάρια τοποθετούν το ύψος της αύξησης κοντά στο 5%. Εάν επιβεβαιωθούν θα μιλάμε για μία αύξηση της τάξης των 32 ευρώ στα 682 ευρώ.
Άμεσα ενδιαφερόμενοι περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται απο το ύψος του κατώτατου μισθού.
Τα οφέλη δεν επηρεάζονται ωστόσο για αυτούς. Με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών.
Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων που με την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ακολούθησαν την ανιούσα, από 1/1/2020 έχουν αποσυνδεθεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού και επομένως δεν επηρεάζονται.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%, τόσο το 2020 όσο και το 2021, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις μειώσεις στις οποίες προχώρησε το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, οι οποίες «όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, η οποία προσέγγισε το 28% συνολικά και ξεπέρασε το 60% στους νέους αλλά επιδείνωσαν ραγδαία την ποιότητα των θέσεων εργασίας με την Ελλάδα να καταλαμβάνει το 2015 μία από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι το 2019 πρόεβη σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, όπως και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.
Η διαδικασία
Τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης (ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας) πρέπει να αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς (ΤτΕ, ΕΛΣΤΑΤ, ΟΑΕΔ, ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ καθώς και τα ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ) ώστε να συντάξουν έκθεση αξιολόγησης του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Οι εκθέσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Μαρτίου στην επιτροπή διαβούλευσης, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει τον φάκελο στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Οι τελευταίοι θα υποβάλουν υπόμνημα με τις θέσεις τους.
Η επιτροπή συγκενρώνει εκθέσεις και υπομνήματα και τα κοινοποιεί έως τις 15 Απριλίου. Στις 30 Απριλίου) το σύνολο των στοιχείων θα αποσταλεί στον Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό πόρισμα διαβούλευσης, σε συνεργασία με πενταμελή επιτροπή σοφών. Το πόρισμα θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας έως 31 Μαΐου. Ο υπουργός Εργασίας λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το ύψος της αύξησης.
Πηγή: naftemporiki.gr