ΣΠΟΡ

Κατατέθηκε η τροπολογία για ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Προβλέπει ποινές αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών

Με τις νέες διατάξεις, οι δύο ομάδες δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό – Το «μπαλάκι» πλέον στον αθλητικό δικαστή – Μενδώνη στη Βουλή: Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει νέο κοινωνικό διχασμό με αφορμή το ποδόσφαιρο – Αντιδρά η αντιπολίτευση – Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία στη 1 μετά το μεσημέρι της Τετάρτης

Κατατέθηκε στη Βουλή, με διαδικασίες-εξπρές, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης και πριν από το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας, η τροπολογία της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ποινές που επιβάλλει η ΕΕΑ. Σε περιπτώσεις πολυιδιοκτησίας, όπως η επίμαχη, η ποινή που προβλέπεται είναι αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών.

Οι ποινές που προβλέπονται είναι αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών, κάτι που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη απειλούνται με τη συγκεκριμένη ποινή, εφόσον τα αρμόδια όργανα του ποδοσφαίρου κάνουν αποδεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η τροπολογία κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με τις νέες διατάξεις, τόσο η Ξάνθη όσο και ο ΠΑΟΚ δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό, αλλά με αφαίρεση βαθμών.

Ήδη, ωστόσο, από την πλευρά του ΠΑΟΚ υπάρχουν αντιδράσεις ακόμα και για το σενάριο της αφαίρεσης βαθμών (έξι, κατά πάσα πιθανότητα), καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ολυμπιακός θα καταστεί αυτομάτως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, Δευτέρα, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσισε να εισηγηθεί την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και την αποβολή τους από το πρωτάθλημα (σ.σ. υποβιβασμός).

Η εισήγηση-«βόμβα» κρίθηκε με ψήφους 3-2 και, σύμφωνα με αυτήν, αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του ΠΑΟΚ για την υπόθεσης πολυιδιοκτησίας και της Ξάνθης για το μετοχολόγιό της. Η εισήγηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της ομάδας της Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστικότερη την ανακοίνωση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος χαρακτήρισε την εισήγηση «εξοργιστική» και προανήγγειλε την αποχώρησή του από τη ΝΔ, σε περίπτωση που, όπως χαρακτηριστικά έγραψε, «δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ».

Τελικώς, ο κ. Ζαγοράκης διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μενδώνη: Αναγκαία προϋπόθεση για να μην διχαστεί η κοινωνία

Ως αναγκαία προϋπόθεση για να μην υπάρξει διχασμός της ελληνικής κοινωνίας λόγω ποδοσφαιρικών ζητημάτων, σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, χαρακτήρισε την κατάθεση της τροπολογίας για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την εισήγηση της ρύθμισης στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Με την τροπολογία επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων περί πολυιδιοκτησίας. Η ρύθμιση σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των οργάνων που θα εφαρμόσουν την ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός επιμέτρησης της ποινής» είπε η κυρία Μενδώνη, για να προσθέσει: «Όταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία που είναι τραυματισμένη απο το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη πρωτοβουλίας απο την κυβέρνηση είναι αναγκαία. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψει τον διχασμό για ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Αυτό είναι πρώτιστο μέλημά μας. Στην παρούσα φάση η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν μας αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό μεταξύ των πολιτών».

Πάντως, η αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις για την ρύθμιση, με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση να δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν κατά την ψήφισή της.

Απο την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυρία Θεανώ Φωτίου αναρωτήθηκε ποιος είναι ο εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων, ενώ κάλεσε την υπουργό να αναφερθεί στα δεδομένα που δείχνουν διχασμό της ελληνικής κοινωνίας.

Αντιδράσεις υπήρξαν και απο την ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, με τον κ. Κώστα Χήτα να αναφέρει: «Πώς απειλείται η Ελλάδα; Να μας πείτε όμως ποιος ευθύνεται για τον διχασμό της κοινωνίας. Κάποιος έχει όνομα και επίθετο. Τον έχουμε ονοματίσει και ο πρωθυπουργός δεν τον ακουμπά. Αν το είχε κάνει, θα είχαν ηρεμήσει τα πράγματα. Τώρα τι κάνετε; Ή μια ομάδα έχει παρανομήσει και έρχεστε εσείς και παρανομείτε, απαλλάσσοντάς την ή δεν έχει παρανομήσει και εσείς έρχεστε και της αφαιρείτε βαθμούς, για να πάρει το πρωτάθλημα κάποιος άλλος. Δεν μετέχουμε σε αυτόν τον παραλογισμό».

Από το ΚΚΕ ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης είπε: «Αν πάει κάποιος στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, θα καταλάβει τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Τροποποίηση των ποινών με απάλειψη της ποινής της αποβολής. Πρόκειται για τροπολογία-εμπαιγμό. Κοροϊδία. Εϊναι απαράδεκτη τροπολογία και επιβεβαιώνει η εξέλιξη αυτό που τονίζει το ΚΚΕ, ότι το ποδόσφαιρο επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο και στις αίθουσες διορισμένων επιτροπών και όχι στο γήπεδο. Ο φίλαθλος κόσμος δεν έχει σχέση με τους επιχειρηματίες».

Από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είπε: «Κάθε διαγωνιστική διαδικασία, κάθε διοργάνωση και ιδίως τα πρωταθλήματα πρέπει να διέπονται απο ξεκάθαρους κανόνες, γνωστούς κατά την έναρξη της διαδικασίας, προκειμένου να μην υπάρχει ίχνος υποψίας για την διαστρέβλωσή τους. Εδώ έχουμε χείριστο χειρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης, μια παρέμβαση και λάθος τρόπο που προσπαθεί η κυβέρνηση να διορθώσει ένα λάθος, με ένα νέο λάθος. Αδιέξοδος ο χειρισμός της κατάστασης. Η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη και για τις αρχικές παρεμβάσεις και για την κατάληξη. Δεν φαίνεται λύση με την τροπολογία. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζονται αλλαγές, χρειάζονται βελτιώσεις στα πρωταθλήματα, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνονται με αφορμή λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης. Εμείς δεν μετέχουμε στην διαδικασία που αφορά την τροπολογία. Είναι θέμα, για το οποίο εξ ολοκλήρου θα φέρει την ευθύνη η κυβέρνηση».

Απαντώντας, η κυρία Μενδώνη είπε: «Λίγο να παρακολουθήσει κανείς -και ας μην είναι στα ποδοσφαιρικά πράγματα για το τι διακινείται στο Διαδίκτυο- έχει τεκμηριωμένη άποψη για την αναστάτωση που έχει επέλθει λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος στην κοινωνία. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι να σταματήσει να υφίσταται η αναστάτωση της κοινωνίας».

Ονομαστική ψηφοφορία στις 13:00 την Τετάρτη 

Αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία που αφορά τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 13:00.

Ανακοινώνοντας την κατάθεση του αιτήματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε: «Ένα φάντασμα πλανάται, αν όχι πάνω απο την Ευρώπη, τουλάχιστον πάνω απο την Ελλάδα. Πού είναι ο κ. Αυγενάκης; Είναι στην Βουλή; Είναι σε ένα μπαρ και πίνει ουίσκι; Είναι στην Ελλάδα; Η κυρία Μενδώνη μίλησε για πρόβλημα διχασμού. Ποιος το προκάλεσε; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Αυγενάκης έβαλε δύο μέλη στην Επιτροπή που έβγαλε το πόρισμα, που μετά είπε ότι δεν του άρεσε; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι επιχειρείτε αναδρομικά να παρέμβετε στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου; Εχετε ευθύνη στο ζήτημα που έχει προκύψει».

«Θα μπορούσαμε να αποχωρήσουμε, όπως έκανε το ΚΙΝΑΛ, όμως καταθέτουμε ονομαστική, γιατί θέλουμε να σας δούμε να ψηφίζετε την τροπολογία ένας προς ένας και μία προς μία. Αφού φτιάξατε το μπάχαλο, να πάρετε και την ευθύνη» κατέληξε.

Το πλήρες κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης και της τροπολογίας

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρ. 1 του παρόντος προβλέπονται οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 69 του ν. 2725/1999, ως προς τους περιορισμούς στην απόκτηση μετοχών και την απαγόρευση της πολυιδιοκτησίας Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών. Σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.

Με την παρ. 2 του παρόντος προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69.

Με την παρ. 3 του παρόντος προσαρμόζεται η παρ. 5 του άρθρου 77Α στις διατάξεις του παρόντος, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις.

Με την παρ. 4 του παρόντος ρυθμίζεται η έναρξη ισχύος του παρόντος, προκειμένου οι έννομες συνέπειες των προτεινόμενων διατάξεων να επέλθουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις»

Η παρ. 12 του άρθρου 69 του ν. 2725/1999 αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της Α.Α.Ε., επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ή μετά από προσφυγή όπoιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης πέντε (5) έως δέκα (10) βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης. Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις.».

Τα πρώτα πέντε εδάφια της παρ. 3 του άρθρου 77Α αντικαθίστανται ως εξής:

«3. Πριν από την έναρξη κάθε αγωνιστικής περιόδου, κάθε Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. οφείλει να προσκομίσει στην οικεία διοργανώτρια αρχή, πιστοποιητικό της Επιτροπής περί τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων της, δεν χορηγεί το ανωτέρω πιστοποιητικό σε περιπτώσεις διαπίστωσης σοβαρών ή καθ` υποτροπήν παραβάσεων του νόμου, για λόγους που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον. Στο δημόσιο συμφέρον εμπίπτουν ιδίως οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η συνδρομή όρου που πλήττει το δημόσιο συμφέρον μνημονεύεται ειδικά στην απόφαση της Επιτροπής.

Σε περιπτώσεις μη τήρησης των όρων νομιμότητας των διοικήσεων και των μετόχων των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετόχων των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε., καθώς και άρνησης παροχής στοιχείων προς την Επιτροπή, εφαρμόζεται αποκλειστικά η διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 69 του παρόντος.».

Η παρ. 5 του άρθρου 77Α αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Κατά την άσκηση των καθηκόντων της η Επιτροπή, πέραν των όσων προβλέπονται ρητά στον παρόντα νόμο, δικαιούται να ζητεί και να λαμβάνει οποιοδήποτε κατά την κρίση της άλλο στοιχείο, πληροφορία ή διευκρίνιση. Δικαιούται επίσης, σε περιπτώσεις μεταβίβασης μετοχών, συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παροχής δανείων και εν γένει χρηματικών καταβολών οποιουδήποτε είδους, να διερευνά την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των καταβληθέντων ποσών, σε περίπτωση δε που δεν δικαιολογείται επαρκώς η προέλευσή τους, να επιβάλει ως κύρωση την απαγόρευση άσκησης όλων των δικαιωμάτων μετόχων, καθώς και των διευθυντικών ή διοικητικών εξουσιών οργάνων Α.Α.Ε., ανεξάρτητα από την επέλευση άλλων συνεπειών σύμφωνα με το νόμο».

Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται από την 1η Ιουλίου 2019.

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2020

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ