ΕΛΛΑΔΑ

Καταστροφική η επέλαση του «Ιανού» – Τρεις νεκροί, μια αγνοούμενη στη Θεσσαλία

Σε τρεις ανέρχονται οι θάνατοι από το πέρασμα του «Ιανού» στη Θεσσαλία, μιας και, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Κυριακής, νεκρός εντοπίστηκε και ο ηλικιωμένος στην Καστανιά Καρδίτσας που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη του σπιτιού του.

Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού του.

Χθες, Σάββατο είχαν καταγραφεί οι δύο πρώτοι θάνατοι, μιας γυναίκας στα Φάρσαλα και ενός κτηνοτρόφου στην Καρδίτσα.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 43χρονης γυναίκας στο Μουζάκι. Χθες το απόγευμα βρέθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, ωστόσο η ίδια παραμένει αγνοούμενη.

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Στον δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές γενικότερα στις υποδομές.

Στον δήμο Παλαμά, η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο. Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού». Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.

Οπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, τις προσεχείς ημέρες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θα μεταβεί στην περιοχή ο πρωθυπουργός, προκειμένου, όπως τονίζεται, να γίνει αποτίμηση των ζημιών και να αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Ειχαν προηγηθεί, την Πέμπτη και την Παρασκευή, σφοδρά καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα, με Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη να βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά και τη Φθιώτιδα να πλήττεται σημαντικά.

Αντίθετα, ήπιο ήταν το πέρασμα του κυκλώνα από την Αττική αλλά και την ανατολική Πελοπόννησο χθες το μεσημέρι προς απόγευμα. Τελευταίος σταθμός φαίνεται πως είναι η Κρήτη, ενώ η εικόνα για τις επόμενες ώρες δείχνει βελτίωση του καιρού.

Στην Κεφαλονιά βρέθηκε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου έλεγξε ο ίδιος με το ελικόπτερο τις ζημιές που άφησε πίσω του ο κυκλώνας κσι στην συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού.

«Είναι ώρα για πολύ σκληρή δουλειά και για λίγα λόγια, ασχοληθήκαμε με λεπτομέρειες για ζητήματα που αφορούν την άμεση αποκατάσταση και την επιστροφή στην κανονικότητα για το νησί της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης» δήλωσε με το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη όπου τόνισε ότι «λεπτομέρειες που αφορούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, στα δίκτυα της υδρευσης, τα ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση των οδικων δικτύων ήταν στην βασική ατζέντα της συζήτησης μας». Ακόμα ο υφυπουργός δήλωσε ότι «εχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο και έχουμε δημιουργήσει όλα εκείνα τα δεδομένα ώστε η Κεφαλονιά να επιστρέψει στην κανονικότητα της». Ο κ. Χαρδαλιάς επισκέπτεται σήμερα την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.

Στην Κρήτη

Οσον αφορά την Κρήτη, προβλήματα, αλλά όχι μεγάλης έκτασης, προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα που σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και τη νύχτα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχείρησε συνολικά σε έξι περιπτώσεις σε περιοχές του νησιού.

Αναλυτικότερα, έγιναν τέσσερις απαντλήσεις υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής σε υπόγεια καταστημάτων και στο Ρέθυμνο σε δυο υπόγεια κατοικιών. Επίσης, στο Ρεθυμνο κόπηκαν δυο δέντρα, των οποίων χρειάστηκε η απομάκρυνση.

Την ώρα της καταιγίδας που διήρκησε στο Ηράκλειο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δρόμοι ακόμη και στο κέντρο του Ηρακλείου μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ και πτήσεις που ήταν να αφιχθούν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, τελικά προσγειώθηκαν σε άλλα αεροδρόμια, όπως των Χανίων, λόγω της έντασης του καιρικού φαινομένου.

Επιπλέον, αρκετές περιοχές του νησιού βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ.