Κατά 7,6% αυξήθηκαν οι τιμές κατοικίας το 2019 στη Θεσσαλονίκη
«Ανεβάζει στροφές» η αγορά κατοικίας της Θεσσαλονίκης, με τις αξίες να αυξάνονται κατά 7,6% το 2019, δηλαδή ταχύτερα από το σύνολο της χώρας, όπου η άνοδος ήταν της τάξεως του 7,4% πέρυσι (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος).
Το πιο σημαντικό μερίδιο στην εξέλιξη αυτή έχουν οι αγοραστές από το εξωτερικό, οι οποίοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε όσους επενδύουν σε ολόκληρα κτίρια ή πολυκατοικίες με στόχο την ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας και σε όσους επενδύουν ως ιδιώτες για την απόκτηση διαμερισμάτων, προκειμένου να λάβουν την άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πρόσφατη ανάλυση για την αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο ημερίδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), την οποία επιμελήθηκε ο κ. Αλέξανδρος Βασιλείου, εκτιμητής ακινήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, η ζήτηση για απόκτηση κατοικίας στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του 2019, με τους ξένους να αποτελούν κυρίαρχη τάση. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων, η περιοχή με τη μεγαλύτερη αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, με άνοδο της τάξεως του 26,8% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Ακολούθησαν τα νότια προάστια της Αττικής, με αύξηση της ζήτησης κατά 24,6%, και το κέντρο της Αθήνας, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 19%.
Στο πλαίσιο αυτό, μια λίαν ενδιαφέρουσα τάση είναι η απόκτηση ολόκληρων κτιρίων ή πολυκατοικιών από Ισραηλινούς επενδυτές, κυρίως family offices, δηλαδή εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων για λογαριασμό οικογενειών από το Ισραήλ. Στόχος τους είναι να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία ή επιπλωμένα διαμερίσματα για εκμίσθωση. Μάλιστα, ανάλογες κινήσεις πραγματοποιούν και Ελληνες επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μάλιστα κινούνται στην αγορά είτε για την απόκτηση έτοιμων ακινήτων είτε ακόμα και ημιτελών πολυκατοικιών, που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
Οπως αναφέρει ο κ. Βασιλείου, κατά τους τελευταίους μήνες του 2019 σημειώθηκαν αρκετές τέτοιες αγορές. Για παράδειγμα, αγοράστηκε ημιτελές κτίριο στην Τσιμισκή αντί 1.800 ευρώ / τ.μ., όπως επίσης κτίριο στην Εγνατία, το οποίο πουλήθηκε για 1.700 ευρώ / τ.μ. Στα Λαδάδικα πουλήθηκε κτίριο σε καλή κατάσταση αντί 1.400 ευρώ / τ.μ., ενώ στην περιοχή Φράγκων πουλήθηκε το 50% έτερου ακινήτου, μέτριας κατάστασης, αντί μόλις 600 ευρώ / τ.μ. Αγορές μεμονωμένων διαμερισμάτων πραγματοποίησαν πέρυσι και Τούρκοι αλλά και Ρώσοι αγοραστές, στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα».
Κατά τον κ. Βασιλείου, οι τιμές για πολυώροφα κτίρια στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και προς τα δυτικά κυμαίνονται μεταξύ 1.500 ευρώ / τ.μ. και 1.700 ευρώ / τ.μ., ενώ τα φθηνότερα ακίνητα εντοπίζονται ανατολικά του κέντρου (από Μπότσαρη μέχρι Τούμπα και Χαριλάου), με το κόστος εκεί να ξεκινά από τα 600 ευρώ / τ.μ. και να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ / τ.μ. Οσον αφορά την περιοχή δυτικά του Βαρδαρίου, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι τα Σφαγεία και τους Λαχανόκηπους, οι τιμές αυτοτελών κτιρίων κινούνται μεταξύ 800 και 1.100 ευρώ / τ.μ.