Καριόκες με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
Οι κλασικές καριόκες είναι έτσι κι αλλιώς τέλειο σοκολατένιο κέρασμα. Γεμιστές όμως με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι και βανίλια υποβρύχιο είναι το κάτι άλλο!
40′ προετοιμασία
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40′
Υλικά
- Τεμάχια: για περίπου 20
- 375 γρ. βανίλια υποβρύχιο
- 250 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί
- 200 γρ. γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, στραγγισμένο από το σιρόπι και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 60 γρ. βούτυρο αγελάδας
Για την επικάλυψη
- 500 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καριόκες με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, αρχικά χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, τη βανίλια υποβρύχιο με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το τεμαχισμένο γλυκό πορτοκάλι και ανακατεύουμε να σκορπίσει παντού.
- Αδειάζουμε το μείγμα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και του δίνουμε σχήμα μακρόστενο σαν σαλάμι, στη διάμετρο που επιθυμούμε τις καριόκες μας.
- Το τυλίγουμε με το χαρτί και το παγώνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.
Επικάλυψη
- Λιώνουμε τα 400 γρ. κουβερτούρα σε ένα μπεν μαρί και τα υπόλοιπα 100 γρ. τα ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι όσο πιο πολύ μπορούμε.
- Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα μόλις την αποσύρουμε.
- Ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ μέχρι να λιώσουν όλα τα κομμάτια (αυτό βοηθάει να γίνει η επικάλυψη πιο γυαλιστερή και να μην ασπρίσει – είναι ένα γρήγορο «στρώσιμο» αντί να απλώσουμε τη σοκολάτα σε μάρμαρο, όπως κάνουν οι σοκολατοποιοί).
- Βγάζουμε από την κατάψυξη το ρολό και το κόβουμε σε φέτες, σε ό,τι πάχος θέλουμε.
- Τις βουτάμε μία μία μέσα στη σοκολάτα και τις αφαιρούμε με ένα πιρούνι.
- Τις ακουμπάμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν.
- Έπειτα, μπορούμε αν θέλουμε να τις τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο.
- Συντηρούμε τις καριόκες στο ψυγείο.
Πηγή: gastronomos.gr