ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για Αττική, μεταλλάξεις

Την ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική περιέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας την Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής για τη εξέλιξη της πανδημίας.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη», ανέφερε o καθηγητής, εκφράζοντας την άποψη πως τελικά θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις. Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε – τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000,ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες.

Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά. Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. «Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

«Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα», είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: «Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην επιστημονική και πολιτική αντιπαράθεση. «Νομίζω ότι τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να παραμείνουμε, με συναίνεση και ομόνοια» είπε και αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και σε άρθρο του “new england journal of medicine” που έγραψε τα εξής, για τους πολιτικούς του ηγέτες: «Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ήταν επικίνδυνα ανίκανοι».

«Με την επιδημία θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και προσέθεσε: «Αυτά θα συσχετιστούν με τη βελτιστοποίηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο, κοινωνικά και οικονομικά, που θα διατηρεί χαμηλό και σταθερό ποσοστό λοίμωξης ώστε να υπάρξει ισορροπία, μεταξύ του αρνητικού αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, και φυσικά, μειωμένο κοινωνικό κόστος».

Από την πλευρά του, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο δίκτυο παρακολούθησης της πανδημίας, δίνοντας συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία:

«Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα το κέντρο ιχνηλάτησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει ιχνηλατήσει 141.204 επιβεβαιωμένα εγχώρια κρούσματα από τα οποία προέκυψαν 265.267 στενές επαφές και 4.705 εισερχόμενα κρούσματα από τα οποία προέκυψαν 8.327 στενές επαφές».

Και πρόσθεσε: «Σχετικά με τους εισερχόμενους στη χώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο φιλοξενήθηκαν και τέθηκαν σε ελεγχόμενη καραντίνα 95.082 άτομα που εισήλθαν στην επικράτεια είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς είτε μέσω των χερσαίων συνόρων μας.

Επιπρόσθετα,  από τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός, δηλαδή από την 1η Ιούλιου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, μέσω των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων,  2.427 κρούσματα, από την ιχνηλάτηση των οποίων προέκυψαν 4.117 στενές επαφές. Τόσο τα κρούσματα όσο και οι στενές τους επαφές τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση, σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, στεγανοποιώντας μικρούς και μεγάλους κύκλους διασποράς, διακόπτοντας πολλαπλασιαστές και αλυσίδες εξάπλωσης του ιού. Ενώ επιπρόσθετα να σημειωθεί ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, εντοπίστηκαν άλλα 36.954 εγχώρια κρούσματα που είχαν 86.931 στενές επαφές. Όλοι μα όλοι ιχνηλατήθηκαν, απομονώθηκαν και διερευνήθηκαν επιδημιολογικά, με υπευθυνότητα, με επιμονή και υπομονή από τις υπηρεσίες μας».

Παναγιώτης Αρκουμανέας: Δεν υπάρχουν «διπλά βιβλία» 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, από την πλευρά του αφού εκ προοιμίου επισήμανε ότι ο ΕΟΔΥ -βάσει νόμου- έχει την επιδημιολογική επιτήρηση περισσότερων από 52 νοσημάτων, στα οποία προστέθηκε και η covid, τόνισε ότι ο Οργανισμός ΕΟΔΥ έχει συνεργαστεί μόνο με δημόσια εργαστήρια, και αναφέρθηκε στο μητρώο Covid. «Μέσα στις κινητές μονάδες για να συντονιστούν είχε προβλεφθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής συμβάντων.

Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα έχει πολλές λειτουργίες, και παρουσιάστηκε ως παράλληλο σύστημα καταγραφής. Το σύστημα που έχουμε για να επιτηρούμε και να ελέγχουμε σε όλην την Ελλάδα τις κινητές μονάδες, ξαφνικά κάποιος πήγε και είπε ότι είναι ένα παράλληλο σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το εθνικό μητρώο COVID.

Ένα είναι το εθνικό μητρώο COVID, το έχει η ΗΔΙΚΑ και εκεί καταχωρούνται όλα τα στοιχεία», είπε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και προσέθεσε: «Καμία σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε, εσκεμμένα δυστυχώς, ως ένα διπλό βιβλίο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο παράλληλο σύστημα».

Βασίλης Κικίλιας: Το μητρώο φτιάχτηκε όπως το ζήτησαν οι επιστήμονες

«Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει στο δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα. Ούτε το πείραμα δημιουργίας ανοσίας του πληθυσμού, δηλαδή χωρίς lockdown, ούτε το πείραμα του απόλυτου lockdown, για περιορισμένο διάστημα, πέτυχαν. Όλοι γνωρίζουμε πια ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν διαρκώς τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Αναφερόμενος στο Μητρώο της Covid σημείωσε: «Το μητρώο φτιάχτηκε εν μέσω Covid και είναι αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες να φτιάξουμε και το φτιάξαμε, τέλη Μαρτίου του 2020. Τηρείται από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία και φυσικά και όλοι οι άλλο φορείς, όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεράποντες, πανεπιστημιακά εργαστήρια», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Θέλω να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μητρώο. Το μητρώο δεν είναι το μοναδικό εργαλείο. Ο ΕΟΔΥ είχε δικαίωμα να συλλέγει στοιχεία θετικών ή υπόπτων κρουσμάτων, από κάθε ιατρικό φορέα, από κάθε διαγνωστικό εργαστήριο, από κάθε νοσοκομείο, προκειμένου να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση. Το είχε αυτό το δικαίωμα από τη σύστασή του, το έχει καθ’ όλη της διάρκειας λειτουργίας του μητρώου και λόγω της ανάγκης για επιδημιολογική επιτήρηση».

«Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ένα υπάρχει και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της ιχνηλάτησης, την οποία κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία- και νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να ιχνηλατεί», είπε επίσης ο Βασίλης Κικίλιας και ανέγνωσε τις δηλώσεις των επιστημόνων που χαρακτηρίζουν απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν διπλά στοιχεία και διπλά βιβλία».

Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι είναι «μηδέν οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ, εντός της πανδημίας, ενώ πριν την πανδημία του κορονοϊού, οι αναμονές ήταν 30 με 35». Επίσης ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής για τις 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, εκ των οποίων 4.000 νοσηλευτές που οι συμβάσεις τους, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα γίνουν αορίστου χρόνου, και 1.423 μόνιμοι γιατροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 4.200.000 τεστ.