«Καμπανάκι» τραπεζών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 δισ. ευρώ από τον νέο Πτωχευτικό
Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος για συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας που απειλούν να ανοίξουν “παράθυρο” για στρατηγικού χαρακτήρα πτωχεύσεις, ζητούν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η παρέμβαση της EBA (European Banking Authority) και της ΤτΕ ζητείται με επιστολή που η Ελληνική Ένωση Τραπεζών τους απέστειλε την περασμένη Παρασκευή, ενημερώνοντας σχετικά και το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και αναγνωρίζουν τη συνολική θετική φιλοσοφία του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, οι τράπεζες βλέπουν στον επικείμενο πτωχευτικό νόμο τρωτά σημεία που μπορούν να τον καταστήσουν “ηθικό αυτουργό” για τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 10 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό των τραπεζών η Deloitte.
Στην επιστολή της ΕΕΤ αναφέρονται οι βασικές ενστάσεις των τραπεζών αναφορικά με τη δυνατότητα που παρέχει το νομοσχέδιο για την υποβολή αίτησης συνολικής ρύθμισης οφειλών και από δανειολήπτες που είναι ενήμεροι, καθώς και για την ενιαία αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στο χρέος προς τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Στο δεύτερο σκέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες ζητούν να τεθεί ελάχιστο όριο οφειλών προς το Δημόσιο τα 10.000 ευρώ προκειμένου να μπορεί να ρυθμιστεί ενιαία και αυτοματοποιημένα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας το χρέος ενός οφειλέτη προς ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Οι τράπεζες εκφράζουν επίσης αντιρρήσεις για την προβλεπόμενη επάνοδο του οφειλέτη, ελεύθερου χρεών, στην οικονομική δραστηριότητα, σε ένα έτος (αντί τριών ετών) μετά την πτώχευση, στην περίπτωση που έχει χάσει την πρώτη κατοικία του.
Παράλληλα, οι τράπεζες διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον η διαδικασία της ρύθμισης οφειλών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ολοκληρώνεται εντός διμήνου, ενώ βλέπουν ότι η τεχνική υποδομή για τη λειτουργία της πλατφόρμας δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του νέου νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Οι τράπεζες τονίζουν εμφατικά την ανάγκη ο νέος νόμος να μην λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά στην κουλτούρα πληρωμών που δείχνει να έχει αποκατασταθεί παρά την πανδημική κρίση. Δεδομένων των εκτεταμένων προγραμμάτων αναστολής πληρωμών που εφαρμόζουν οι τράπεζες (αλλά και το κράτος) στην τρέχουσα συγκυρία, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να παρερμηνευθεί η προσωρινότητα των διευκολύνσεων αυτών και ένας χαλαρός νόμος για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας να “εγκαταστήσει” μία νέα κουλτούρα αθέτησης πληρωμών.
Οι ενστάσεις που προβάλλουν οι τράπεζες με στόχο την αρτιότερη εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους φαίνεται ότι θα μεταθέσουν χρονικά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, το νωρίτερο στα μέσα Οκτωβρίου.
Της Νένας Μαλλιάρα – capital.gr