ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τον συνωστισμό σε εμπορικούς δρόμους

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο σε εμπορικούς δρόμους κρούουν οι ειδικοί. 

Η κίνηση στην οδό Ερμού ήταν και σήμερα αυξημένη καθώς τα κασταστήματα μπορούσαν να ανοίξουν προαιρετικά, ενώ αστυνομικοί κάνουν ελέγχους για να επιβεβαιώσουν ότι όντως όσοι κάνουν αγορές τηρούν αυστηρά τη χρονική προθεσμία των δύο ωρών μέχρι να ολοκληρώσουν τα ψώνια τους.

Κληθείς να σχολιάσει τις ουρές, ο γ.γ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό.

«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης, αναφερόμενος σε περιπτώσεις πολιτών που διαγράφουν το μήνυμα που έχουν στείλει από το κινητό τους για να κερδίσουν χρόνο.

Ανέφερε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έκτος από σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή. Σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%.

Από την πλευρά του ο κ. Δερμιτζάκης σχολίασε ότι αν χρειαστεί θα έπρεπε να μπει κόφτης στο SMS, καθώς δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές δίωρα. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από τον σχεδιασμό της επιτροπής» διευκρίνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης για την κοσμοσυρροή στα καταστήματα «καταλαβαίνω την ψυχολογική πίεση του κόσμου, δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός. Αυτό που είναι αισιόδοξο είναι ότι ο κόσμος φορούσε σχεδόν 100% μάσκα, κάτι που δεν το είχαμε δει παλιότερα. Τηρούνταν σχεδόν 100% τα μέτρα στα καταστήματα, αλλά θα ήταν κάλο ο κόσμος να φεύγει όταν βλέπει συνωστισμό».

Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν τον φοβίζει το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων παράλληλα. «Φοβάμαι τη χαλάρωση στην τρίτη εβδομάδα γιατί ο κόσμος μπορεί να εφησυχάσει επειδή δεν ανέβηκαν τα κρούσματα. Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για τα σχολεία. Και τώρα που δεν πάνε τα παιδιά μη νομίζουμε ότι δεν έχουν συμμετοχή σε μεταδόσεις. Προτιμώ να συναντιούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με μάσκες και μέτρα» εξήγησε. Αυτό που με φοβίζει, συνέχισε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, είναι να πάμε για σκι να επιτραπούν κινήσεις μη καθημερινές, με την έννοια ότι βγαίνουμε από τους αυτοματισμούς των μέτρων. «Χρειαζόμαστε καθημερινότητα, ρουτίνα και αυτοματισμούς».