Καμπανάκι επιστημόνων για τις επόμενες εβδομάδες – Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων
Έντονη ανησυχία τόσο στις αρχές, όσο και στους ειδικούς έχουν προκαλέσει οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας
«Καμπανάκι» για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες λόγω της χαλάρωσης που επικρατεί από μερίδα πολιτών στην τήρηση των μέτρων χτυπούν επιστήμονες.
Οι εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά κέντρα και η χαλάρωση των μέτρων στα ΜΜΕ όπου αρκετοί επιβάτες δεν φορούν μάσκες είναι δύο στοιχεία που μπορεί να εκτοξεύσουν το επόμενο διάστημα τον αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα χαλάρωσης, το κρούσμα σε εκπαιδευτικό της Ξάνθης ο οποίος δίδασκε σε τέσσερα δημοτικά σχολεία έθεσε σε εγρήγορση της Αρχές οι οποίες αποφάσισαν το κλείσιμο των εν λόγω σχολείων για 10 ημέρες, ενώ λόγω των επαφών του εκπαιδευτικού, τέθηκαν σε καραντίνα 80 συνάδελφοί του.
Ο 46χρονος καθηγητής Αγγλικών από τον Εχίνο διδάσκει στο 10ο και 17ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης, αλλά και στα 15ο και 20ο δημοτικά σχολεία του Δροσερού.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρμοδίων, οι οποίοι ενημέρωσαν τόσο τον ΕΟΔΥ όσο και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα από σήμερα το πρωί τα σχολεία να μη δεχθούν τους μαθητές και να περιμένουν τις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων ώστε να ακολουθήσουν το προβλεπόμενο πρωτόκολλο. Τα σχολεία αυτά θα παραμείνουν κλειστά για 10 μέρες.
Το Σαββατοκύριακο ανέβασε πυρετό και το τεστ που έκανε, σε ιδιωτικό εργαστήριο, βγήκε θετικό. Την Τρίτη 9 Ιουνίου δεν πήγε στα μαθήματα, ενημέρωσε τους συναδέρφους του και τα σχολεία έκλεισαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπαιδευτικός τελευταία φορά που δίδαξε ήταν την περασμένη Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή, το τελευταίο διάστημα 246 άτομα έσπασαν την καραντίνα των 14 ημερών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους αρμοδίους.
Σήμερα βρίσκονται σε καραντίνα 15.181 άτομα και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται άτομα και από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κτλ.
«Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά»
Ενδεικτικό του φόβου των ειδικών, αλλά και του τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως αυτή δεν είναι καλή εξέλιξη και ότι θα φανεί στην καμπύλη, καθώς «σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».
Ο ίδιος, δε, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» τον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε έξω από την υπηρεσία Ασύλου και επισήμανε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους αυτούς με κάποιον άλλο τρόπο.
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του Τουρισμού
Πέρα όμως από τα εγχώρια κρούσματα, οι Αρχές στρέφουν το βλέμμα τους και στο άνοιγμα του Τουρισμού στις 15 Ιουνίου, όπου θα αρχίσουν να έρχονται ξένοι τουρίστες. Είναι βέβαιο, όπως έχουν τονίσει όλοι οι επιστήμονες ότι δε υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα. Ως εκ τούτου, το θέμα είναι πως θα αντιμετωπιστούν ώστε να μην υπάρχει διασπορά στις τουριστικές περιοχές.
Αναφορικά με τον ερχομό των τουριστών στη χώρα, η πνευμονολόγος, εντατικολόγος, Αναστασία Κοτανίδου τόνισε ότι «αν κρατάμε τις αποστάσεις που έχουμε πει, δεν χρειάζεται να βρεθούμε στο καλντερίμι να αναμειχθούμε με τον πολύ κόσμο. Και στην ταβέρνα πολύ άνετα μπορούμε να κρατήσουμε αποστάσεις. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα με μία μικρή προσοχή».
«Δεν πρόκειται να είναι κανένας ποτέ σίγουρος μέχρι τη στιγμή που θα έρθει το εμβόλιο και θα το κάνουμε όλοι. Μέχρι τότε πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα» πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε έξαρση του κοροναϊού το καλοκαίρι με το άνοιγμα του τουρισμού. Στο χέρι μας είναι να μην τα ξαναπεράσουμε, όσα περάσαμε. Εξαρτάται από το αν εμείς οι ίδιοι κρατάμε αποστάσεις και τα μέτρα που συστήνει η επιστημονική κοινότητα» κατέληξε η κ. Κοτανίδου.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως «ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη» εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και στα μπαρ καθώς, όπως υπογράμμισε, ο κόσμος έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στους ειδικούς και άρχισε να χαλαρώνει.
Σχετικά με το ζήτημα του τουρισμού και το άνοιγμα των συνόρων, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους και ελπίζουμε να ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις, αν όχι, θα πάρουμε τις δικές μας».