Καλοκαιρινές υπερβολές
Το καλοκαίρι πάντα αποτυπώνει πάνω μας την ξενοιασιά του. Ωστόσο πολλές φορές μάς παρασύρει και σε λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Δεν είναι μόνο ο ήλιος που πρέπει να προσέξουμε.
Πώς μοιάζει το ιδανικό καλοκαίρι; Ολοι έχουμε μια απάντηση και χιλιάδες αναμνήσεις που συνδέονται με αυτή την ερώτηση. Για τους περισσότερους πάντως στην περιγραφή του χωρά και μια δόση υπερβολής – ή πολύ περισσότερες. Κάποιες από αυτές γνωρίζουμε καλά ότι μπορούν να μας βλάψουν. Για παράδειγμα, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αγνοεί τους κινδύνους της ηλιοθεραπείας. Υπάρχουν όμως και άλλα, πιο «διακριτικά» λάθη που κάνουμε στην προσπάθειά μας να απολαύσουμε τον ήλιο και τη ζέστη, και τα οποία μπορούν επίσης να απειλήσουν την υγεία μας. Εφέτος, που το καλοκαίρι μας θα είναι έτσι κι αλλιώς διαφορετικό από τα προηγούμενα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να τα διορθώσουμε.
Σαγιονάρες στην πόλη
Εκτός από την αστυνομία μόδας, και ο ορθοπαιδικός σας θα είχε τις αντιρρήσεις του για αυτή την κακή συνήθεια. Οι σαγιονάρες δεν προσφέρουν υποστήριξη στην καμάρα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στα πέλματα, στα γόνατα και στην πλάτη, αν τις φοράτε διαρκώς. Επιπλέον, μπορούν να επιδεινώσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν πελματιαία απονευρωσίτιδα και τενοντίτιδα, δύο επώδυνες φλεγμονώδεις ασθένειες των ποδιών.
Όλα στα κάρβουνα
Καμιά εποχή δεν είναι καλύτερη από το καλοκαίρι για τα αγαπημένα μας μπάρμπεκιου, και κανένα καλοκαίρι δεν είναι πλήρες χωρίς αυτά. Ωστόσο θα πρέπει να τηρούμε το μέτρο. Οταν ψήνουμε κρέας, ψάρι ή πουλερικά σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σχηματίζονται ορισμένα χημικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο DNA μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο στο μέλλον. Πρόκειται για τις ετεροκυκλικές αμίνες και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που μάλιστα αυξάνονται όσο περισσότερη ώρα ψήνουμε το κρέας.
Ένα ποτηράκι παραπάνω
Και δύο και τρία και – ας μην κρυβόμαστε – καμιά φορά και πέντε. Μπορεί τα βράδια του καλοκαιριού να μας παρακαλούν για ένα κοκτέιλ, όμως και σε αυτή την περίπτωση οι υπερβολές μπορούν να μας βλάψουν. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα αφυδάτωσης και δεν επιτρέπει στο σώμα μας να ελέγξει τη θερμοκρασία του. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν πίνουμε αισθανόμαστε ότι ζεσταινόμαστε περισσότερο. Φροντίστε να περιορίσετε το αλκοόλ στο ελάχιστο και να πίνετε τουλάχιστον δύο ποτήρια νερό για κάθε ποτό.
Παγωμένες λιχουδιές
Αν και κατηγορούμε τον χειμώνα για τις αυξημένες ποσότητες γλυκών και άλλων ανθυγιεινών τροφών που καταναλώνουμε, οι κρυφές θερμίδες του καλοκαιριού είναι περισσότερες από ό,τι φανταζόμαστε. Εκτός από τα κοκτέιλ που αναφέραμε παραπάνω, τα παγωτά, οι γρανίτες και τα αναψυκτικά στα οποία καταφεύγουμε συχνά για να δροσιστούμε είναι ικανά να αυξήσουν κατά πολύ το βάρος μας. Το κυριότερο πρόβλημα; Ολες αυτές οι επιπλέον θερμίδες είναι «κενές» από θρεπτικά συστατικά.
Γυμναστική σε… σάουνα
Αρκετοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι επιλέγοντας ώρες με έντονη ηλιοφάνεια για την προπόνησή τους στη φύση θα καταφέρουν να χάσουν πιο γρήγορα βάρος, εξαιτίας της αυξημένης εφίδρωσης. Ωστόσο, ακόμα και αν φροντίζουμε να πίνουμε νερό τακτικά, ο οργανισμός μας δεν μπορεί να αναπληρώσει τον ιδρώτα που χάνουμε αρκετά γρήγορα, εξαιτίας της ζέστης. Ετσι, αυξάνουμε τον κίνδυνο να πάθουμε θερμοπληξία. Αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι είναι απαγορευτικό για όσους προτιμούν την άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Απλώς προτιμήστε τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες, όταν ο ήλιος δεν έχει γίνει ακόμη «επιθετικός».
Δουλειά στην παραλία
Ναι, υπάρχουν κάποια επαγγελματικά τηλέφωνα που είναι δύσκολο να μείνουν αναπάντητα. Ωστόσο δεν είμαστε λίγοι εμείς που συνεχίζουμε να κοιτάζουμε σε καθημερινή βάση το επαγγελματικό μας e-mail ακόμα και στις μέρες των διακοπών και να διεκπεραιώνουμε εκκρεμότητες ακόμα και από την ξαπλώστρα. Η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική, και σίγουρα δεν την ενισχύουμε φέρνοντας το άγχος για τη δουλειά στην παραλία.
Δίαιτες-εξπρές
Το κυνήγι του «σώματος παραλίας» είναι επικίνδυνη υπόθεση. Ιδίως οι γυναίκες, εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται για τη διατήρηση ενός – πολύ – αδύνατου σώματος, συχνά καταλήγουν σε επικίνδυνες στερήσεις. Ωστόσο οι δίαιτες της ασιτίας είναι ικανές να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα, κυρίως εξαιτίας της χαμηλής πρόσληψης βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα, το καλοκαίρι αυτού του είδους τα διατροφικά λάθη μπορούν να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα, καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η πίεσή μας έχουν την τάση να πέφτουν πιο απότομα λόγω της ζέστης. Σε περίπτωση λοιπόν που θέλουμε να χάσουμε κιλά φροντίζουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη δίαιτα που δεν μας στερεί γεύματα και θρεπτικά συστατικά.
Ακατάλληλα γυαλιά ηλίου
Οσο και αν εκτιμάμε μια σωστή στυλιστική πινελιά, η αλήθεια είναι ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που μας απασχολεί στην περίπτωση των γυαλιών ηλίου. Ακόμα και αν σας εντυπωσιάσει η σχέση εμφάνισης – τιμής ενός υποψήφιου ζευγαριού, βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα των φακών του είναι αρκετά ανθεκτικά στην ακτινοβολία, ώστε να μπορούν να σας προστατεύσουν από τον ελληνικό ήλιο. Σε περίπτωση που δεν πληρούν τις προδιαγραφές, καλό είναι να τα εγκαταλείψετε στο ράφι: τα μάτια μας «ξεγελιούνται» από τους σκούρους φακούς, με αποτέλεσμα η κόρη να διαστέλλεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο για βλάβες από την ακτινοβολία.
Πηγή: vita.gr