ΕΛΛΑΔΑ

«Καίει» ο ΦΠΑ στον Τουρισμό – Θετική αναμένεται η επίπτωση της μείωσης του στο 13%

Τόνωση της ζήτησης από το εξωτερικό, αλλά και ενίσχυση των εσόδων και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού Τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου, προσδοκούν οι επιχειρηματίες του κλάδου από τη μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% (και σε βάθος τετραετίας στο 11% όπως έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του διευκρίνισε πως στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί ρύθμιση του υπουργείου Τουρισμού, με την οποία θα υπάρξει μετάταξη όλου του τουριστικού πακέτου σε χαμηλότερο συντελεστή… ένα από τα πάγια αιτήματα της τουριστικής αγοράς τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες, τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή (13%) στα τουριστικά καταλύματα. Ενδεικτικά η Τουρκία έχει ΦΠΑ μόλις 8% σε ξενοδοχεία και εστίαση (με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά που βρίσκονται στο 18%), η Ισπανία 10%, η Ιταλία επίσης 10%, η Πορτογαλία 6% στη διαμονή και 13% στην εστίαση. Η Κύπρος έχει ΦΠΑ 9% και η Μάλτα 7% στα ξενοδοχεία και 18% στην εστίαση.

Στους φόρους που ισχύουν στον ελληνικό τουρισμό θα πρέπει να προστεθεί και το τέλος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, που επιβαρύνει τους πελάτες των καταλυμάτων και ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2018. Η διαφορά με άλλους τουριστικούς προορισμούς που εφαρμόζεται το τέλος, όπως για παράδειγμα στη Ρώμη, είναι πως στην Ελλάδα δεν είναι ανταποδοτικό, αλλά ένα ακόμη φορολογικό έσοδο. Πέρσι ο εν λόγω φόρος έφερε στα κρατικά ταμεία τα διπλά από τα προβλεπόμενα έσοδα, δηλαδή 135 εκατ. από 74 εκατ. που είχαν προβλεφθεί αρχικά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σημειώνεται πως ο φόρος διαμονής στα ελληνικά καταλύματα θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οι εξαγγελίες για ελάφρυνση στη φορολόγηση του τουριστικού πακέτου έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τον ελληνικό Τουρισμό, όπου χώρες της Μεσογείου όπως η Ισπανία, η Τουρκία και η Αίγυπτος καταγράφουν αυξημένες κρατήσεις και άνοδο των αφίξεων. Μάλιστα η μετάταξη του ΦΠΑ από το φθινόπωρο εκτιμάται πως θα έχει θετική επίπτωση στις συμφωνίες με τους tour operators για την επόμενη σεζόν, κάτι που αναμένεται όπως λένε φορείς της αγοράς να φανεί και στην περίοδο των προκρατήσεων από το Νοέμβριο.

Επί του παρόντος πάντως, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο εξάμηνο, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 5,51 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 732 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,77 δισ. που είχαν καταγραφεί στο εξάμηνο του 2018.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη – capital.gr