Κίνημα κατά της… δημόσιας εικόνας της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού
Ένα νέο κίνημα έκανε την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στη Νέα Ζηλανδία, γεννημένο μέσα από την οργή που προκαλεί σε κάποιους η μεγάλη δημοφιλία της πρωθυπουργού της χώρας, Τζασίντα Αρντερν, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Το κίνημα #TurnArdern (Αναποδογυρίστε την Αρντερν) ξεκίνησε από έναν 66χρονο οικοδόμο στο Κράισττσερτς, τον Κόλιν Ουίλσον, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να γυρίζουν ανάποδα βιβλία και περιοδικά που έχουν στην πρώτη τους σελίδα την Αρντερν, έτσι ώστε το πρόσωπό της να μην είναι ορατό. Ο Κόλιν Ουίλσον επισημαίνει ότι η ειρηνική διαμαρτυρία του «γέννησε» χιλιάδες ακολούθους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ολοι τους βιντεοσκοπούνται να αναποδογυρίζουν περιοδικά με εξώφυλλο την Τζασίντα Αρντερν σε μπακάλικα και βιβλιοπωλεία, και στη συνέχεια αναρτούν τα κατορθώματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο κόσμος έχει κουραστεί από όλα αυτά τα άρθρα. Θέλουν μια πρωθυπουργό και όχι ένα μοντέλο», τόνισε ο Ουίλσον στην εφημερίδα New Zealand Herald. «Πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι η Αρντερν δαπανά πολύ περισσότερο χρόνο στις φωτογραφίσεις παρά στη διακυβέρνηση της χώρας», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να προκαλέσει μείωση πωλήσεων στα έντυπα που ασχολούνται με την Νεοζηλανδή πρωθυπουργό, έτσι ώστε αυτή να βρει περισσότερο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η παιδική φτώχεια και η στεγαστική κρίση.
Ομολογουμένως, η Αρντερν είναι η πλέον αναγνωρίσιμη και διάσημη διεθνώς πρωθυπουργός στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας. Σίγουρα η παγκόσμια φήμη της συνιστά μιαν εντελώς νέα εμπειρία για τους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι να βρίσκονται υπό τα φώτα της δημοσιότητας. Ετσι, η πρωθυπουργός αποτέλεσε εύκολο στόχο για την αντιπολίτευση και τους επικριτές της, που την κατηγορούν ότι ασχολείται περισσότερο με τα διεθνή θέματα παρά με τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.
Μπορεί το κίνημα #TurnArdern να είναι ειρηνικό, προκαλεί όμως σημαντικό φόρτο παραπανίσιας εργασίας στους υπαλλήλους βιβλιοπωλείων και στους χαμηλά αμειβομένους εργαζομένους των σούπερ μάρκετ και των πρακτορείων Τύπου. Επίσης, ο ιδρυτής του κινήματος έχει καταγγείλει ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ταυτότητά του έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του και ύβρεις στο Διαδίκτυο.
Η Μισέλ Νταφ, συγγραφέας μιας νέας βιογραφίας της Αρντερν, δήλωσε ότι η εκστρατεία είναι σαφώς σεξιστική και αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια φίμωσης των γυναικών. «Το #TurnArdern είναι μία ακόμη εκδήλωση του μίσους κατά των γυναικών, που σιγοβράζει κάτω από την επιφάνεια. Το γεγονός ότι μια ομάδα ανδρών νιώθει να απειλείται τόσο από την εικόνα μιας δυναμικής γυναίκας, ώστε να μην μπορεί καν να την κοιτάξει, δεν είναι αστείο. Κατά το παρελθόν, γυναίκες πνίγηκαν ως μάγισσες, τους αρνήθηκαν την ψήφο, κακοποιήθηκαν σε σχέσεις, τους έκλεψαν τις ιδέες και αποδυνάμωσαν τις φωνές τους και τις απόψεις τους», δήλωσε η συγγραφέας.