ΙΤΕ, ένα ερευνητικό κέντρο με παγκόσμια αναγνώριση
Μικροηλεκτρονική, λέιζερ, νέα υλικά, μοριακή βιολογία και γενετική, βιοτεχνολογία, πληροφορική, βιοπληροφορική ρομποτική, τηλεπικοινωνίες, υπολογιστικά μαθηματικά, χημική μηχανική, ανθρωπιστικές επιστήμες είναι οι τομείς στους οποίους πρωτοστατεί το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Μάλιστα, καθώς η αδράνεια συναντάται στο ΙΤΕ μόνο ως όρος της φυσικής, ήδη την περασμένη χρονιά ιδρύθηκε ένα νέο Ινστιτούτο, αυτό της Αστροφυσικής, το οποίο θα αξιοποιήσει τις υποδομές του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα. Επιπλέον, το ΙΤΕ δημιούργησε το πρώτο και μοναδικό μέχρι τώρα εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA στην Ελλάδα, σε μια σύζευξη επιστημονικής έρευνας και πολιτισμού.
Το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983, και έχει να επιδείξει άριστες επιστημονικές επιδόσεις, με ταυτόχρονη σημαντική κοινωνική και οικονομική προσφορά. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Διαθέτει επτά ινστιτούτα. Τα πέντε στεγάζονται στο Ηράκλειο: Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Πληροφορικής, Υπολογιστικών Μαθηματικών και Αστροφυσικής. Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών εδρεύει στο Ρέθυμνο και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής στην Πάτρα. Επίσης, στα Γιάννενα λειτουργεί τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών εντασσόμενο στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Το ΙΤΕ έχει αναδειχθεί στην πρώτη θέση μεταξύ των ερευνητικών κέντρων της χώρας σε συγκριτικές αξιολογήσεις που διενεργήθηκαν από διεθνείς επιτροπές τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης, κατατάσσεται πρώτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ανταγωνιστικών ερευνητικών χρηματοδοτήσεων.
«Το ΙΤΕ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα πανευρωπαϊκά, έχοντας ξεπεράσει πολύ μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα άλλων χωρών. Ερευνητές του ΙΤΕ έχουν αποσπάσει πολλαπλές σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία, ανταγωνιζόμενοι επί ίσοις όροις επιστήμονες από κάθε γωνιά της γης. Η έρευνα είναι η πιο παγκοσμιοποιημένη ανθρώπινη δραστηριότητα, η αρένα είναι όλος ο κόσμος, η αξιολόγηση καθημερινή και αμείλικτη. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που οι άνθρωποί μας μπορούν και διαπρέπουν στον στίβο αυτό», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ.
Ποια είναι τα σχέδια για το άμεσο μέλλον; Κατ’ αρχάς, η επανίδρυση του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών των Ιωαννίνων, ως διακριτού Ινστιτούτου του ΙΤΕ, όπως ήταν μέχρι το 2012 όταν, με απόφαση της πολιτείας, συγχωνεύθηκε με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Επίσης, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, σχεδιάζεται η ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Ερευνας στα Χανιά. Μάλιστα, έχει ήδη κατατεθεί η σχετική πρόταση προς την πολιτεία. Από τα στελέχη του ΙΤΕ υπογραμμίζεται η στρατηγική σημασία της ανάπτυξης της σχετικής έρευνας και τεχνολογίας στην προοπτική της αξιοποίησης ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή.
Κοινωνικό όφελος
Το ΙΤΕ έχει να επιδείξει σημαντική συνεισφορά και ως προς την αξιοποίηση της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας, σημειώνουν στελέχη του Ιδρύματος. Το Ιδρυμα λειτούργησε ως καταλύτης για τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, το οποίο περιλαμβάνει ήδη τέσσερις μονάδες: δύο στην Αθήνα και από μία σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας στο Ηράκλειο θα λειτουργήσει σε νέες εγκαταστάσεις του ΙΤΕ και θα περιλαμβάνει εξελιγμένο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς για ανάλυση DNA και βιοϊατρική απεικόνιση. Η μονάδα θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος, με όσο το δυνατόν λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των ασθενών. Εκτός από την πρωτογενή έρευνα, το ΙΤΕ είναι προσανατολισμένο και στην εκπαίδευση, στη δημιουργία της επόμενης γενιάς επιστημόνων. Συνεργάζεται στενά με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνδιοργανώνει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Συνεργάζεται στενά με την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προώθηση της Διά Βίου Μάθησης και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού. Μάλιστα, το ΙΤΕ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδριακού Κέντρου στο Ηράκλειο. Εχει εκπονηθεί ήδη το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο και γίνονται επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το ελληνικό Δημόσιο και την Περιφέρεια Κρήτης για την υποστήριξη του εγχειρήματος.
«Γνώμονας δικός μας είναι η υψηλή ποιότητα και η επιστημονική αριστεία. Ειδικά για ένα ερευνητικό κέντρο στην περιφέρεια της Ευρώπης, αυτό δεν είναι απλά θέμα επιλογής, είναι θέμα επιβίωσης. Το όραμά μας στο ΙΤΕ είναι να φτιάξουμε και να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί τη μάθηση, την έρευνα και την καινοτομία, ως το γόνιμο έδαφος που θα στηρίξει την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη και πρόοδο», υπογραμμίζει ο κ. Ταβερναράκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ