Ιταλία: Το υποβρύχιο αρχαιολογικό μουσείο της Μπάια (ΒΙΝΤΕΟ)
Κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στη βορειοδυτική ακτή του κόλπου της Νάπολι η Μπάια είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο.
Πρόκειται για ένα διάσημο και δημοφιλέστατο διεθνώς σημείο για δύτες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με μια ρωμαϊκή λουτρόπολη που την κατάπιαν τα κύματα λόγω της ηφαιστειακής βραδυσεισμικής δραστηριότητας τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Τα ερείπιά της συνιστούν το μεγαλύτερο υποβρύχιο μουσείο παγκοσμίως.
«Είναι μια ανακάλυψη εν εξελίξει. 400 μέτρα ερειπίων εκτείνονται από την παρούσα ακτογραμμή και γι’ αυτό πολλοί οικισμοί, πολλά σπίτια, πολλά λουτρά περιμένουν να ανακαλυφθούν στην πληρότητά τους. Στύλοι, νέα πατώματα και μωσαϊκά αναδύονται συνεχώς κατά την έρευνα του αρχαιολογικού χώρου και μάλιστα την επόμενη άνοιξη θα ξεκινήσουμε την ανασκαφή σε ένα από αυτά τα μέρη», εξηγεί ο Ενρίκο Γκαλόκιο από τον αρχαιολογικό χώρο των Φλεγραίων Πεδίων.
Ξεχασμένα για χρόνια και θαμμένα κάτω από τα κύματα, τα πρώτα ερείπια τη ρωμαϊκής πόλης ανακαλύφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η άμμος και η πανίδα τα διατήρησαν, είτε επρόκειτο για μωσαϊκά είτε για αγάλματα. Όμως η κλιματική αλλαγή επηρέασε τις συνθήκες.
Σύμφωνα με τον Γκαλόκιο, «ένας πραγματικός παράγοντας αλλαγής που είδαμε, ίσως λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι η εξαφάνιση της ποσειδωνίας. Είχαμε μεγάλα λιβάδια ποσειδωνίας σε συγκεκριμένα μέρη της Μπάια που κάλυπταν ολόκληρα κομμάτια της βυθισμένης πόλης. Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις που κάνουμε βρίσκονται ακριβώς εκεί που η ποσειδωνία είχε εξαφανιστεί».
«Φυσικά, τα αγάλματα που βλέπουμε τώρα είναι αντίγραφα, διότι τα γνήσια μεταφέρθηκαν στο μουσείο. Αυτό που έχει απομείνει πρέπει να προστατευθεί από την άμμο ή κάποιες φορές από σημαντικότερες δομές έναντι αμμοκαταιγίδων, οι οποίες αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα που προκαλεί συνεχή υποβάθμιση σε όλες αυτές τις δομές», λέει ο ίδιος.
Το υποβρύχιο πάρκο έχει γίνει ένα από τα κύρια αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου των Φλεγραίων Πεδίων, όπου μπορεί κανείς να δει τα ερείπια της Μπάια να έχουν σωθεί από τα νερά υπό το επιβλητικό βλέμμα του Βεζούβιου.
Πάνος Κιτσικόπουλος-gr.euronews.com