Ισπανία: Θα φέρει την τετραήμερη εργασία στην Ευρώπη;
Πρόκειται για μία από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που υιοθέτησαν την 8ωρη εργασία, έπειτα από μία απεργία 44 ημερών, το 1919.
Η Ισπανία θα γίνει μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου που θα δοκιμάσουν την τετραήμερη εργασία, αφότου η κυβέρνηση συμφώνησε να εφαρμόσει ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα, για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για την ιδέα.
Το μικρό κόμμα της αριστερά Más País είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος ότι η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την πρότασή του να δοκιμαστεί η ιδέα στην πράξη. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και η επόμενη σχετική συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες εβδομάδες.
«Με την τετραήμερη εργασία (32 ώρες την εβδομάδα), μπαίνουμε στην πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Έφτασε ο καιρός για αυτή την ιδέα», έγραψε στο Twitter ο Ινίγο Ερεχόν, του Más País.
Από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Γερμανία, η ιδέα της τετραήμερης εργασίας κερδίζει έδαφος. Οι υποστηρικτές της τη θεωρούν σαν έναν τρόπο αύξησης της παραγωγικότητας, βελτίωσης της πνευματικής υγείας των εργαζομένων και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε τώρα, η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο τα ζητήματα της ευημερίας, της εξάντλησης («burnout») των εργαζομένων και της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία ήταν μία από τις πρώτες χώρες της Δυτικής Ευρώπης που υιοθέτησαν την 8ωρη εργασία, έπειτα από μία απεργία 44 ημερών που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το 1919. Τώρα, τα κόμματα της αριστεράς προωθούν την τετραήμερη εργασία. «Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά δεν είμαστε ανάμεσα στις πιο παραγωγικές χώρες. Επιμένω ότι το οι περισσότερες ώρες δουλειάς δεν σημαίνουν καλύτερη δουλειά», είπε ο Ερεχόν.
Το κόμμα του προτείνει ένα τριετές project 50 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δοκιμάσουν την τετραήμερη εργασία με ελάχιστο ρίσκο. Και αυτό γιατί το κόστος των μειωμένων ωρών θα καλυφθεί από το κράτος κατά 100% το πρώτο έτος, 50% το δεύτερο και 33% το τρίτο. Πάντως, οι τελικές λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση.
Με αυτά τα νούμερα, το Más País υπολογίζει ότι στη δοκιμή θα μπορούσαν να συμμετάσχουν 200 επιχειρήσεις με 3.000-6.000 υπαλλήλους. Θα είναι το μεγαλύτερο τέτοιο project που έχει γίνει έως τώρα.
Το κόμμα ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα θυμίζουν αυτά της Software Delsol, μιας εταιρείας λογισμικού από τη Νότια Ισπανία που έγινε η πρώτη στη χώρα που εφάρμοσε την 4ήμερη εργασία. Εκεί, καταγράφηκε μείωση των απουσιών, αύξηση της παραγωγικότητας και υψηλότερη ικανοποίηση των εργαζομένων.
Πάντως, οι επιχειρηματικές ενώσεις φαίνεται να αντιτάσσονται στην ιδέα, ειδικά καθώς η Ισπανία βιώνει τη χειρότερη ύφεση από τον Εμφύλιο. «Το να βγούμε από αυτή την κρίση απαιτεί περισσότερη δουλειά, όχι λιγότερη», είπε ο Ρικάρντο Μουρ, του CEOE.