ΖΩΗ

Ιζμίρ κιοφτέ (σμυρναίικοι κεφτέδες)

Ιζμίρ κιοφτέ (σμυρναίικοι κεφτέδες)

Το λένε και ντοματλί κιοφτέ, είναι συγγενικό πιάτο με τα σμυρναίικα σουτζουκάκια, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά διαφορετικό

Επειδή το ασπράδι σφίγγει το μείγμα όταν ψηθεί, ο Σαντάν, που το θέλει αφράτο, χρησιμοποιεί μόνο τον κρόκο του αυγού. Θέλουν κάμποση ώρα ζύμωμα αυτοί οι κεφτέδες και ακολούθως και ανελέητο κοπάνισμα. Ο Σαντάν χτυπούσε το μείγμα στον πάγκο λες και ήταν χταπόδι. «Όσο πιο καλά τα ζυμώνεις, τόσο πιο καλά ενώνονται τα υλικά κι ευχαριστιούνται», μας είπε.

  • 30′ προετοιμασία
  • 45′ ψήσιμο
  • 30′ αναμονή
  • Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Για τους κεφτέδες

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
  • 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
  • 300 γρ. θρυμματισμένο μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για τα λαχανικά

  • 3 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 3 πιπεριές πράσινες, σε φέτες
  • 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, σε μισοφέγγαρα

Για τη σάλτσα

  • 3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 900 ml νερό
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας

Διαδικασία

  • Για τους σμυρναίικους κεφτέδες ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα ευρύχωρο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά και επίμονα για τουλάχιστον 20 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και τον πελτέ.
  • Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά να τσιγαριστεί για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  • Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, για περίπου 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρά.
  • Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  • Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε κεφτέδες μακρόστενους (όπως τα σουτζουκάκια) και τους τηγανίζουμε ελαφρά σε δόσεις, στο ίδιο τηγάνι, για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στρώνουμε στο ταψί πάνω στις πατάτες, τον έναν δίπλα στον άλλο, έτσι ώστε να εφάπτονται μεταξύ τους και να μη μείνει κενός χώρος.
  • Επάνω τους απλώνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές εναλλάξ και τακτοποιημένα.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά όλα τα υλικά.