Ιζμίρ κιοφτέ (σμυρναίικοι κεφτέδες)
Το λένε και ντοματλί κιοφτέ, είναι συγγενικό πιάτο με τα σμυρναίικα σουτζουκάκια, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά διαφορετικό
Επειδή το ασπράδι σφίγγει το μείγμα όταν ψηθεί, ο Σαντάν, που το θέλει αφράτο, χρησιμοποιεί μόνο τον κρόκο του αυγού. Θέλουν κάμποση ώρα ζύμωμα αυτοί οι κεφτέδες και ακολούθως και ανελέητο κοπάνισμα. Ο Σαντάν χτυπούσε το μείγμα στον πάγκο λες και ήταν χταπόδι. «Όσο πιο καλά τα ζυμώνεις, τόσο πιο καλά ενώνονται τα υλικά κι ευχαριστιούνται», μας είπε.
- 30′ προετοιμασία
- 45′ ψήσιμο
- 30′ αναμονή
- Σύνολο: 1 ώρα και 45′
Υλικά
Μερίδες: 4-5
Για τους κεφτέδες
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
- 1 κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
- 300 γρ. θρυμματισμένο μπαγιάτικο ψωμί
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- λάδι για το τηγάνισμα
Για τα λαχανικά
- 3 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 3 πιπεριές πράσινες, σε φέτες
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, σε μισοφέγγαρα
Για τη σάλτσα
- 3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 150 ml ελαιόλαδο
- 900 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
Διαδικασία
- Για τους σμυρναίικους κεφτέδες ξεκινάμε και βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες σε ένα ευρύχωρο μπολ και τα ζυμώνουμε καλά και επίμονα για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι και τον πελτέ.
- Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά να τσιγαριστεί για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, για περίπου 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρά.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις στρώνουμε σε ένα μέτριο ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε κεφτέδες μακρόστενους (όπως τα σουτζουκάκια) και τους τηγανίζουμε ελαφρά σε δόσεις, στο ίδιο τηγάνι, για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στρώνουμε στο ταψί πάνω στις πατάτες, τον έναν δίπλα στον άλλο, έτσι ώστε να εφάπτονται μεταξύ τους και να μη μείνει κενός χώρος.
- Επάνω τους απλώνουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές εναλλάξ και τακτοποιημένα.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά όλα τα υλικά.