ΕΛΛΑΔΑ

«Θυσία» οι δημόσιες επενδύσεις

Θεαματική υστέρηση στο ΠΔΕ, στον βωμό του υπερπλεονάσματος

Η Ελλάδα χρειάζεται να καλύψει ένα κενό 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια προκειμένου προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και επί της ουσίας να ανακάμψει πραγματικά από την κρίση. Διαφορετικό είναι ωστόσο το μήνυμα που στέλνει το οικονομικό επιτελείο, στην προσπάθεια να πείσει τους πιστωτές για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τελικά να διαφυλάξει τομείς όπως οι συντάξεις.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, για τον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το πρώτο 9μηνο του 2018, οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν στα 1.672 εκατ. ευρώ, σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έναντι της περυσινής αντίστοιχης περιόδου κατά 105 εκατ. (-5,9%), αλλά σημαντικά πιο κάτω από τον στόχο, όπως αυτός είχε τεθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019 – 2022, από τον οποίο υστέρησαν κατά 1.238 εκατ. (ήτοι – 42,5%).

Η υστέρηση εντοπίζεται στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ το οποίο διαμορφώθηκε στα 1.317 εκατ., εμφανίζοντας μείωση κατά 92 εκατ. σε σχέση με το 2017 (-6,5%) και κατά 1.263 εκατ. (-49%) έναντι του στόχου.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.569 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν κατά 298 εκατ. σε σχέση με το 2017 (+23,5%), αλλά παρέμειναν κάτω από τον στόχο κατά  433  εκατ.  (-21,6%).  Οι  αποκλίσεις αφορούν  κατά βάση  στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ. Τα ίδια έσοδα κυμαίνονται σχετικά κοντά στο περυσινό μέγεθος και στον στόχο.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το ΠΔΕ κινείται σε γενικές γραμμές κοντά στα αποτελέσματα του περυσινού έτους, υστερώντας όμως αρκετά σε σχέση με τους στόχους, ιδίως στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Όπως συνήθως, το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αναμένεται  να  πραγματοποιηθεί  κατά  το  τελευταίο δίμηνο  του  έτους,  οπότε  δεν  μπορεί να εξαχθεί ασφαλής εικόνα από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Ωστόσο, «με βάση την εξέλιξη των μεγεθών κατά το εννεάμηνο, ο στόχος για δαπάνες 6.750 εκατ. το 2018 φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί».

naftemporiki.gr