ΕΛΛΑΔΑ

Θετικά μηνύματα για μια νέα επενδυτική αραβική άνοιξη στην Ελλάδα

Ο κύριος οικονομικός στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν να εκπέμψει ισχυρό μήνυμα για τις θετικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας και τις επενδυτικές της προοπτικές.

Και ο στόχος αυτός επετεύχθη με απτά αποτελέσματα, καθώς όπως έγινε γνωστό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Σαουδική Αραβία θα μεταβούν ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους δανεισμού, όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και στην έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου που έτυχε πολύ καλής αντιμετώπισης από τις αγορές, αλλά και στην επίδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου που ήταν η καλύτερη στον κόσμο το 2019.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά το διήμερο ταξίδι του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το τον Βασιλιά και τον Πρίγκιπα Διάδοχο στο Ριάντ, τον Πρίγκιπα Διάδοχο και τις επενδυτικές αρχές, ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) και Mubadala,  στο Άμπου Ντάμπι.

Οι συγκεκριμένες επενδυτικές αρχές δεν είναι άγνωστες στην Ελλάδα καθώς έχουν ήδη επενδύσει και τοποθετηθεί στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος είναι “να αποτελέσουν μέρος του success story της ελληνικής οικονομίας”.

Στα ΗΑΕ όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές των κεφαλαίων του Άμπου Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας. Πράγματι κατά τη διάρκεια των επαφών του πρωθυπουργού υπήρξε ανταπόκριση και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον με έμφαση σε τρεις τομείς τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate.

Το ADIA δεν έχει μέχρι σήμερα δημοσιοποιήσει το ύψος των κεφαλαίων και των επενδύσεων που διαχειρίζεται ωστόσο εκτιμάται ότι αυτό ξεπερνά τα 800 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα η αξία των assets που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό fund Mudabala φτάνει τα 229 δισ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον με τις διεθνείς επενδύσεις των ΗΑΕ είναι ότι τα Εμιράτα  έχουν θέσει ως στόχο την σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας τους από τα έσοδα του πετρελαίου και για αυτόν ακριβώς το σκοπό επικεντρώνονται σε άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία, η αεροδιαστημική τεχνολογία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, τα μέταλλα, η φαρμακευτική βιομηχανία, οι ΑΠΕ, ο τουρισμός, αλλά και ο τομέας των κρατικών ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις, όπως η συμμετοχή της Mudabala στο σχήμα που απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο των μετοχών των Νηρέα και Σελόντα, τοποθετούμενη στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών. Ακόμη πιο πρόσφατη είναι η συνεργασία που ξεκίνησε μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την MASDAR, την εταιρεία ανανεώσιμης ενέργειας του Άμπου Ντάμπι.

Η MASDAR  που ανήκει εξολοκλήρου στην Mubadala θα συνεργαστεί με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και ειδικότερα για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Και βέβαια αραβικά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα σε σημαντικές τουριστικές επενδύσεις με πιο γνωστή την περίπτωση του Αστέρα.

Χ. Φλουδόπουλος-capital.gr