ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: «Φρένο» σε φοροδιαφυγή με πινακίδες Βουλγαρίας

Διενεργούνται έλεγχοι σε λίστα 9.500 οχημάτων τα οποία είχαν αρχικά ελληνικές πινακίδες

«Λαβράκια» πιάνουν οι έλεγχοι των φορολογικών και τελωνειακών αρχών σε υποθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι κατέχουν πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και έχουν αλλάξει τις πινακίδες από ελληνικές σε βουλγαρικές, επικαλούμενοι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη γειτονική χώρα, με πραγματικό σκοπό να απαλλάσσονται από τα πολύ μεγάλα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης που αντιστοιχούν στα οχήματά τους και να γλιτώνουν από την υποχρέωση καταβολή σημαντικού ύψους φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι έλεγχοι διενεργούνται κατόπιν συνεργασίας των ελληνικών φορολογικών και τελωνειακών αρχών με τις αντίστοιχες αρχές της Βουλγαρίας, σε λίστα 9.500 οχημάτων τα οποία είχαν αρχικά ελληνικές πινακίδες και στη συνέχεια απέκτησαν βουλγαρικές έπειτα από ενέργειες των ιδιοκτητών τους.

Αποδίδουν δε τη βεβαίωση σημαντικού ύψους πρόσθετων φόρων και προστίμων σε βάρος χιλιάδων Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι διαπιστώνεται ότι δηλώνουν ψευδώς ότι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Βουλγαρία μόνο και μόνο για να κυκλοφορούν τα πολυτελή αυτοκίνητά τους στην Ελλάδα χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση λόγω υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης ή χωρίς καμία υποχρέωση να δικαιολογούν τις τεράστιες επιπλέον διαφορές φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα συγκεκριμένα οχήματα.

Πρόσφατα, οι φορολογικές και τελωνειακές αρχές της Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν, κατόπιν επισταμένων ελέγχων, μία ακόμη περίπτωση Έλληνα φορολογούμενου ο οποίος κυκλοφορούσε στην Ελλάδα δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού με βουλγαρικές πινακίδες, ισχυριζόμενος ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους ζούσε και ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, η ΔΟΥ Δ’ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους έλεγχο στον συγκεκριμένο φορολογούμενο, καθώς είχε στη διάθεσή της πορισματική αναφορά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης (ΕΛΥΤ), σύμφωνα με την οποία στον συγκεκριμένο φορολογούμενο διαπιστώθηκαν παραβάσεις τελωνειακής νομοθεσίας, οι οποίες έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης για τυχόν παραβάσεις και της φορολογικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, από την πορισματική αναφορά της ΕΛΥΤ Θεσσαλονίκης είχε προκύψει ότι ο ελεγχόμενος μαζί με κάποιο άλλο άτομο ίδρυσαν στη Βουλγαρία εμπορική επιχείρηση και ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση εμφανίζονταν να ανήκουν δύο οχήματα μάρκας VW TOUAREG 2.461 κυβικών εκατοστών και PORCHE CARRERA 911 3.824 κυβικών εκατοστών με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, τα οποία κατείχε ο ελεγχόμενος. Από τα προσκομισθέντα στοιχεία, τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τα συνοδευτικά αυτών έντυπα, διαπιστώθηκε ότι ο ελεγχόμενος έχει τη συνήθη κατοικία του, ήτοι τους οικογενειακούς του δεσμούς και την εργασία του στην Ελλάδα.

Επαληθεύσεις

Με βάση τις ελεγκτικές επαληθεύσεις που διενήργησε η ΔΟΥ Δ’ Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνονται στην από 22/3/2019 έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος, για τις χρήσεις 2013 και 2014, επιβεβαιώθηκαν οι διαπιστώσεις της ΕΛΥΤ Θεσσαλονίκης και καταλογίστηκε στον προσφεύγοντα προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων βάσει των άρθρων 16 του ν. 2238/1994 και 31 του ν. 4172/2013, καθώς και φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 44 του ν. 4111/2013.

Για τον λόγο αυτό, αρχικά η ΔΟΥ Δ’ Θεσσαλονίκης εξέδωσε το προβλεπόμενο σημείωμα διαπιστώσεων με τις σχετικές προσωρινές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, βάσει των οποίων ο ελεγχόμενος θα έπρεπε να καταβάλει φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, πρόστιμο υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης και τόκους συνολικού ύψους 11.408,85 ευρώ για τη χρήση του 2013 και 19.366,47 ευρώ για τη χρήση του 2014.

Ο φορολογούμενος κατέθεσε τότε υπόμνημα υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος θα έπρεπε να λάβει υπόψη του δάνειο κεφαλαίου κίνησης που είχε λάβει, για τη δικαιολόγηση των επιπλέον διαφορών φορολογητέου εισοδήματος που προέκυψαν λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης, όμως η ΔΟΥ που διενήργησε τον έλεγχο απέρριψε το αίτημά του, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι δυνατή η δικαιολόγηση τεκμηρίων με δάνειο το οποίο χορηγήθηκε στον φορολογούμενο για άλλους σκοπούς.

Κατόπιν αυτών, η ΔΟΥ οριστικοποίησε τις πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων και επικύρωσε τους φόρους και τα πρόστιμα που είχαν επιβάλει οι ελεγκτές.