Θεσσαλονίκη-υπόθεση χρηματισμού: Ελεύθεροι με εγγύηση 11 κατηγορούμενοι
Υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας, ύψους 50.000 ευρώ ο καθένας, αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την απολογία τους στην Α’ ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις ιδιοκτήτες εταιρειών με ρυμουλκά σκάφη, που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση χρηματισμού ανώτερων λιμενικών υπαλλήλων της πόλης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα έναντι άλλης ανταγωνίστριας εταιρείας.
Την ίδια ποινική μεταχείριση είχαν και οι επτά συγκατηγορούμενοι υπάλληλοί τους, που αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό όρο την καταβολή εγγύησης 2.000 ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο γύρω στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, οι τέσσερις κατηγορούμενοι πλοιοκτήτες αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κακουργηματικές πράξεις της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της εκβίασης. Όπως έγινε γνωστό, επισήμαναν ότι δεν τεκμηριώνεται οικονομία ζημία εις βάρος της φερόμενης ως θιγόμενης εταιρείας, την οποία κατονόμασαν ως υπαίτια για την εμπλοκή τους στην συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά τα όσα τους καταλογίζει το κατηγορητήριο περί χρηματισμού πλοηγών του λιμανιού, οι τέσσερις πλοιοκτήτες φέρεται να μίλησαν για «φιλοδωρήματα», μικρής κλίμακας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έθιμο», δηλαδή είναι κάτι σύνηθες. Ερωτηθέντες δε για οικονομικά ωφελήματα που φέρεται να εισέπραττε σε μηναία βάση ο κεντρικός λιμενάρχης, κατά πληροφορίες, τονίστηκε ότι επρόκειτο για ποσά που συνδέονταν με την αγορά εξοπλισμού.
Από την άλλη, οι υπάλληλοι των εμπλεκόμενων εταιρειών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν στις απολογίες τους ότι εκτελούσαν απλά εντολές, ενώ αρνήθηκαν το σύνολο των κατηγοριών που τους καταλογίζονται.
Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως, αποφασίστηκε τελικά να αφεθούν ελεύθεροι και οι έντεκα παραπάνω κατηγορούμενοι, με μοναδικό όρο την καταβολή εγγύησης.
Στο μεταξύ, το κατώφλι του γραφείου της ίδιας ανακρίτριας θα περάσουν αύριο ο κεντρικός λιμενάρχης Θεσσαλονίκης και οι έξι πλοηγοί του ίδιου λιμένα που συνελήφθησαν κατά την ίδια επιχείρησης των «αδιάφθορων» των Σωμάτων Ασφαλείας και ήδη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή αυτοδίκαιη αργία. Σύμφωνα με τη δίωξη που τους ασκήθηκε, κατηγορούνται, εκτός από εγκληματική οργάνωση και εκβίαση, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροληψία υπαλλήλου, σε βαθμό κακουργήματος.