ΖΩΗ

Θεσσαλονίκη: «Υπηρεσία περιπάτου για ζώα συντροφιάς»

«Υπηρεσία περιπάτου για ζώα συντροφιάς» συγκρότησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να βγάλουν βόλτα το κατοικίδιο τους, αλλά αυτό είναι απαγορευτικό ή επικίνδυνο, λόγω της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι νοσούν από κορονοϊό, είτε είναι σε καραντίνα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους εξυπηρετήσει για το ζωάκι που έχουν στο σπίτι τους μπορούν να απευθύνουν έκκληση βοήθειας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο περίπατος θα διαρκεί από 30 έως 60 λεπτά και η ομάδα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και δέκα κηδεμόνες την ημέρα. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θα τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες και γάντια, ενώ όταν παραλαμβάνουν τα σκυλιά θα χρησιμοποιούν δικό τους λουρί.

Τα ζώα συντροφιάς θα πρέπει απαραίτητα να έχουν: chip (ηλεκτρονική σήμανση) καταχωρημένο στο όνομα του κηδεμόνα, ενημερωμένο βιβλιάριο καθώς και ταμπελάκι αντιλυσσικού, ασφαλές περιλαίμιο και ταμπελάκι με τηλέφωνο του κηδεμόνα, οδηγό ή flexi σε καλή κατάσταση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν είτε στο email thessaloniki_dpt@redcross.gr με κοινοποίηση στο samarites.thessaloniki@redcross.gr, είτε στο τηλέφωνο 2310 531532.

Ενημερωτική δράση και έλεγχοι από τον δήμο Παύλου Μελά

Επιπλέον, ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σκοπεύει να ξεκινήσει ενημερωτική δράση και ελέγχους στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά όρια του.

Ύστερα από ενημερωτική συνάντηση στο αστυνομικό τμήμα Παύλου Μελά, αποφασίστηκε σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στο επόμενο διάστημα να γίνει ενημέρωση μέσω του διαδικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από μικτό συνεργείο ελέγχου, των ιδιοκτητών των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για την τήρηση των υποχρεώσεων τους, όπως αυτές αναφέρονται στην κείμενη νομοθεσία.

Πέρα από την αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών, την τήρηση της νομιμότητας και την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων, στόχος είναι να καταστεί δυνατή και η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς μέσα από τον εντοπισμό όσων τυχόν εγκαταλείπουν ή αφήνουν τα κατοικία τους να κυκλοφορούν ελεύθερα με συνέπεια να δημιουργούν πληθυσμούς αδέσποτων ζώων.