Θεσσαλονίκη: Τα πάνω-κάτω φέρνει ο δήμος στην Πλατεία Δικαστηρίων
Η διοίκηση του Κ. Ζέρβα φιλοδοξεί να «καταλάβει» την πλατεία εκτοπίζοντας οριστικά τα παραβατικά φαινόμενα
Παρεμβάσεις οι οποίες θα αλλάξουν πρόσωπο μια και καλή στην Πλατεία Δικαστηρίων, πέριξ του αγάλματος Βενιζέλου, ετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, προωθώντας καλές χρήσεις με στόχο να εκτοπίσει τις… κακές οι οποίες είχαν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.
Το επιτελείο του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, έχει ήδη ξεκινήσει να στήνει ένα πλάνο με αφορμή την καλή εικόνα που δημιουργήθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων οι οποίες «μαγνήτισαν» μικρούς και μεγάλους.
Ο σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Γωνιάδης, εξηγεί στο ότι αυτή την περίοδο εξετάζεται ο σχεδιασμός των δράσεων, το στήσιμό τους το σκηνοθετικό-σκηνογραφικό κομμάτι καθώς επίσης και τι δράσεις και πώς θα παρουσιαστούν εκεί «για να είναι αισθητικά άρτιο και δεμένο με το περιβάλλον» το αποτέλεσμα.
Από την άλλη η διοίκηση του Κ. Ζέρβα καλείται να υπερπηδήσει, και σε αυτή την περίπτωση, τη γραφειοκρατία «διότι το νομικό πλαίσιο για τις υπαίθριες αγορές είναι πάρα, πάρα πολύ αυστηρό» παρατηρεί ο κ. Γωνιάδης. Προσθέτει μάλιστα πως «υπάρχουν διάφορες αγκυλώσεις» και διαμηνύει ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί με μία απόφασή του να παρακάμψει τα εμπόδια αυτά. Επί παραδείγματι, εάν ο δήμος επιθυμεί να οργανώσει στην περιοχή μία δράση διάρκειας έξι ή εννέα μηνών πρέπει αυτή να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, συνεχίζει ο ίδιος.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι «τα χρήματα που θα μαζευτούν, ενδεχομένως, από την ενοικίαση των οικίσκων να μπορούν να πληρώσουν κάποιες άλλες ανάγκες, όπως είναι η καθαριότητα, η φύλαξη», κόστος το οποίο δεν μπορεί να αναλάβει ο δήμος με τα σημερινά δεδομένα, λέει ο σύμβουλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Ο Κ. Ζέρβας έχει έρθει, ήδη, σε επικοινωνία με αρμόδιους υπουργούς για το ενδεχόμενο να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε οι δήμοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες να βοηθηθούν στην υλοποίηση παρόμοιων σχεδιασμών.
Σε κάθε περίπτωση το μοντέλο των συνεχών δράσεων στην Πλατεία Δικαστηρίων θα ακολουθήσει εκείνο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, όπου συνέβαλε ο ιδιωτικός τομέας «στα πλαίσια ανταποδοτικών συνεργασιών», διευκρινίζει ο κ. Γωνιάδης.
Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, οι δράσεις θα αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς θα βάζουν στο επίκεντρο παιδιά, γονείς και νεολαία. Επιπλέον βασικός στόχος του δήμου είναι «καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η πλατεία να γίνει πόλος έλξης και συνάθροισης των κατοίκων με διαφορετικές θεματικές, όπου ενδεχομένως να αναδεικνύουμε παραδοσιακά προϊόντα, να στήνονται κάποιες γιορτές, κάποια φεστιβάλ. Να αφήσει οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη».
Παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει τον τρόπο να γίνουν επεμβάσεις εξωραϊσμού της πλατείας, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική, και εφόσον στη συνέχεια υπάρξει ενδιαφέρον και από επιχειρήσεις για τη στήριξη του πλάνου, τότε να σχεδιαστούν και ευρύτερες τεχνικές επεμβάσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί ότι φιλοδοξία της διοίκησης του κ. Ζέρβα είναι μέσα στον Φεβρουάριο να εμφανιστούν οι πρώτες εκδηλώσεις στην περιοχή.
Δημήτρης Λαζόπουλος-makthes.gr