ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο λιμάνι

Σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν ότι θα απέχουν από την εργασία τους τα Σαββατοκύριακα και δε θα κάνουν υπερωρίες.

Διεκδικούν την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της εργασιακής σχέσης της συναδέλφου τους που απομακρύνθηκε, αλλά και τη μετατροπή των συμβάσεων άλλων 100 εργαζομένων στο λιμάνι, από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

«Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας εργαζόμενων διαφορετικών ταχυτήτων, με διαφορετικές αμοιβές και δικαιώματα, δε θα περάσει» αναφέρουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έχει να επιλέξει η διοίκηση της ΟΛΘ ΟΛΘ-1,02% ΑΕ είναι εάν θα προχωρήσει συντεταγμένα με νομιμότητα μέσα από διάλογο και σε κλίμα εργασιακής ειρήνης στην επίλυση των σοβαρών εργασιακών θεμάτων που εκκρεμούν ή αν, συνεχίζοντας την αυταρχική συμπεριφορά, τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θα βάλει το λιμάνι, τους εργαζόμενους και τους χρήστες σε περιπέτειες. Με τις καθυστερήσεις στη συλλογική διαπραγμάτευση της συλλογικής σύμβασης, τον αυταρχισμό και με απαξίωση των θεμάτων που θέτουν οι εργαζόμενοι δεν κερδίζουν χρόνο, επιδεινώνουν την κατάσταση» υποστηρίζουν.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκτελωνιστών – Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία για τη διαφαινόμενη «επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος αναφορικά με τις προτεινόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΛΘ».

«Η αποχή από υπερωρίες και εργασία Σαββάτου Κυριακής και αργιών συνάδει με πλήρη απαξίωση του λιμανιού, ακριβώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, που η ΔΕΘ συγκεντρώνει εδώ και οκτώ δεκαετίες παραγωγικές δυνάμεις από όλον τον κόσμο και οι φορείς της προσπαθούν να δημιουργήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο σύλλογος.

Όπως σημείωσε, «ο λιμένας της Θεσσαλονίκης, από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης εκτιμούμε ότι διανύει περίοδο πρωτοφανούς βελτίωσης των οικονομικών του, με αύξηση του κύκλου εργασιών του και προσέλκυση νέων φορτίων. Χρειάζεται πλέον να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μία επιχείρηση η οποία διοικείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτή η διάκριση ανάμεσα στην προάσπιση των εργασιακών κεκτημένων και ενός αξιοπρεπούς εργασιακού βίου από τη μία, αλλά και η αποτροπή της θέσης σε αιχμαλωσία του κοινωνικού συνόλου μίας ολόκληρης πόλης και δεκάδων επαγγελματιών από την άλλη» υπογράμμισε.

Εφιστώντας την προσοχή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ο Σύλλογος Εκτελωνιστών – Τελωνειακών Αντιπροσώπων Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «η οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και όλα τα επαγγέλματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πόλη και το λιμάνι της δε μπορούν να εξαρτώνται από μία εσωτερική εργασιακή διαφορά ενός ιδιωτικού φορέα, όσο μεγάλος και εάν είναι αυτός, όπως είναι η Ο.Λ.Θ. Α.Ε».

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να δείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση, σε μία δύσκολη εποχή κατά την οποία η ελληνική οικονομία αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για να ανακάμψει».  «Ενδεχόμενη έναρξη κινητοποιήσεων, ιδιαίτερα σε μία τόσο ευαίσθητη χρονική περίοδο θα αποδυναμώσει αποδεδειγμένα το λιμάνι, την πόλη της Θεσσαλονίκης και το σύνολο σχεδόν του παραγωγικού της ιστού» ανέφεραν οι εκτελωνιστές-τελωνειακοί αντιπρόσωποι της πόλης.