Θεσσαλονίκη: Ρημάζει η νέα παραλία
Προσφυγή στη δικαιοσύνη εξετάζει ο σύλλογος «Φίλοι της νέας παραλίας», ενώ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, χωρίς να έχει λάβει θετική απάντηση
«Την περίοδο κατασκευής της νέας παραλίας ο φόβος της ομάδας μας ήταν μήπως ο κόσμος δεν την αγαπήσει και δεν την περπατά. Σε καμία περίπτωση δεν φανταζόμασταν ότι δεν θα την αγαπούσε ο δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες». Με αυτά τα λόγια ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, ένας εκ της ομάδας αρχιτεκτόνων που σχεδίασε τη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, τη… βιτρίνα της πόλης, μιλώντας στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» επιχειρεί να δείξει το μέγεθος του προβλήματος, προειδοποιώντας παράλληλα τους αρμόδιους παράγοντες να σπεύσουν πριν να είναι αργά και η κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Ο σύλλογος «Οι φίλοι της νέας παραλίας» μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι ζήτημα ημερών.
«Οι φίλοι της νέας παραλίας» διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ η νέα παραλία Θεσσαλονίκης είναι πεζόδρομος και ενώ υπάρχουν απαγορευτικά διέλευσης αυτοκινήτων, καθημερινά στο ύψος των ναυτικών ομίλων, στην περιοχή της Μπότσαρη, εκατοντάδες αυτοκίνητα διέρχονται από την παραλία, δημιουργώντας… μποτιλιάρισμα αλλά και πολλά προβλήματα. Ελπίζουν μάλιστα ότι με την κινητοποίηση της Δικαιοσύνης θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και θα μεριμνήσουν, ώστε να μπει ένα τέλος στην καταστροφή του έργου από το πέρασμα του χρόνου αλλά και την αδιαφορία.
Εικόνα εγκατάλειψης
Η νέα παραλία Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί το νούμερο ένα σημείο συνάντησης επισκεπτών και κατοίκων της πόλης, για την οποία έχουν γίνει εκατοντάδες αφιερώματα από ξένα ΜΜΕ και έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους, σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά την παράδοση των πρώτων κήπων και επτά χρόνια μετά την παράδοση και του δεύτερου μέρους από τον εργολάβο, ρημάζει, με τα σημάδια εγκατάλειψης να είναι έντονα.
Το πράσινο, το νερό και τα λευκά μάρμαρα που κοσμούσαν τα πρώτα χρόνια την τριάμισι χιλιομέτρων μήκους νέα παραλία, από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι τον Λευκό Πύργο, έχουν δώσει τη θέση τους σε ξερά χόρτα και βάλτους, σπασμένα σιντριβάνια και ποτιστικά συστήματα, σπασμένα μάρμαρα και παγκάκια, χαλασμένες βρύσες και το απόλυτο… σκοτάδι. Είναι ενδεικτικό πως ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης όταν δύει ο ήλιος βουλιάζει στο σκοτάδι, καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Νικηφορίδης περίπου 1.000 λάμπες έχουν καεί και παραμένουν αναντικατάστατες, ενώ δεκάδες φωτιστικά επιδαπέδια και μη έχουν κλαπεί και επίσης δεν έχουν αντικατασταθεί. «Τα σιντριβάνια είναι βρόμικα και δεν λειτουργούν. Οι λάμπες είναι καμένες, οι δεξαμενές νερού είναι άδειες από νερό και γεμάτες σκουπίδια, εκατοντάδες δέντρα σε όλο το μήκος της παραλίας έχουν ξεραθεί, ενώ οι ξεροί θάμνοι είναι χιλιάδες. Εδώ και χρόνια δεν έχει φυτευτεί από την αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου ούτε ένα λουλούδι» σχολιάζει ο κ. Νικηφορίδης περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση. «Είναι ενδεικτικό ότι στον Κήπο του Ήχου έχουν κλαπεί όλα τα μουσικά όργανα» σημειώνει.
Η εγκατάλειψη της νέας παραλίας είναι εμφανής. Αρκεί κανείς να την περπατήσει ή να επισκεφτεί κάποιον εκ των 12 θεματικών κήπων, με εξαίρεση τους δύο κήπους, τον Κήπο των Γλυπτών και τον Κήπο της Μεσογείου, που «υιοθέτησε» ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης και ιδιωτικό συνεργείο έχει αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών και τη φροντίδα των κήπων. «Η εικόνα είναι απογοητευτική. Το κόστος για αντικατάσταση του χόρτου και των θάμνων, ακόμα και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, δεν είναι μεγάλο. Δεν ασχολούνται» τονίζει ο κ. Νικηφορίδης.
Ζητούν συνάντηση με το δήμαρχο
Το έργο της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης κόστισε περίπου 35.000.000 ευρώ. Το πρώτο τμήμα (από τους Ομίλους μέχρι και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) παραδόθηκε στους πολίτες τον Οκτώβριο του 2008 και το δεύτερο τμήμα (από το Βασιλικό Θέατρο έως του Ομίλους) τον Δεκέμβριο του 2013. Δώδεκα χρόνια μετά τίποτα δεν θυμίζει την περίοδο εκείνη.
Σε επιστολή του προς το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο πρόεδρος του συλλόγου «Οι φίλοι της νέας παραλίας» Πρόδρομος Νικηφορίδης καταγράφει αναλυτικά τις ελλείψεις αλλά και τις καταστροφές που υπάρχουν σε κάθε ένα από τα 12 θεματικά πάρκα. Ο κ. Νικηφορίδης επισημαίνει επίσης ότι παρά την πρόσκλησή του για συνάντηση με το δήμαρχο και από κοινού αυτοψίες στη νέα παραλία, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κάποια θετική απάντηση. «Σε πολλά σημεία η παραλία θυμίζει… παραγκούπολη» λέει ο κ. Νικηφορίδης. «Δώσαμε χρόνο στη νέα δημοτική αρχή, αλλά τώρα ζητούμε λύσεις. Είμαι θλιμμένος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι τα πράγματα θα είχαν τέτοια εξέλιξη» καταλήγει ο κ. Νικηφορίδης.
Οι ενέργειες του δήμου
Από την πλευρά της, η διοίκηση του δήμου διά του αντιδημάρχου Έργων Μάκη Κυριζίδη τονίζει πως αυτήν την περίοδο εκπονείται από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας του μελέτη, προκειμένου να δημοπρατηθεί εργολαβία για τη συντήρηση της νέας παραλίας. «Δεν είχε υπάρξει από την προηγούμενη διοίκηση μέριμνα για τη συντήρηση του έργου. Συμβαίνει για πρώτη φορά» λέει ο κ. Κυριζίδης, συμπληρώνοντας πως η εργολαβία θα έχει διάρκεια περίπου 2,5 χρόνια και το ύψος της θα ανέλθει σε 800.000 ευρώ. Ο κ. Κυριζίδης επισημαίνει μάλιστα ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα αντικατασταθεί όλο το ξύλινο ντεκ, στο αναπλασμένο κομμάτι της παραλίας, που παρουσιάζει φθορές. Θα αντικατασταθεί μια έκταση 220 τ.μ., ενώ το συνολικό ύψος της χορηγίας ιδιωτικής εταιρείας από τη Βόρεια Ελλάδα ανέρχεται σε 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, σε τελικό στάδιο στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται και η σύμβαση για την αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης, μεταξύ αυτών και στη νέα παραλία. «Όταν ανέλαβα, δεν βρήκα ούτε μελέτη ούτε ανοιχτή εργολαβία. Μακάρι να έβρισκα» καταλήγει ο κ. Κυριζίδης.
Σε ό,τι αφορά τα ξερά δέντρα και φυτά, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σωκράτης Δημητριάδης υποστηρίζει στη «ΜτΚ» πως οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν όταν αποκατασταθούν τα προβλήματα του υδραυλικού συστήματος, που είναι αντικείμενο άλλης αντιδημαρχίας. «Το αρδευτικό σύστημα λειτουργεί. Το υδραυλικό όχι. Πρώτα πρέπει να γίνουν αυτές οι εργασίες και στη συνέχεια θα φυτέψουμε, αν και διαθέτουμε το φυτικό υλικό που απαιτείται, διαφορετικά τα καινούργια φυτά θα έχουν την ίδια τύχη» καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.
Βαγγέλης Στολάκης – makthes.gr