Θεσσαλονίκη: Παιδιά της φτώχειας κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους
Ο ξενώνας της «Άρσις» απειλείται με λουκέτο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο έγινε αναστολή εισαγωγών νέων παιδιών
Η βασική δεξαμενή είναι η φτώχεια, οι κακές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Και αυτή φαίνεται να γεμίζει διαρκώς στις μέρες μας, αναγκάζοντας εκατοντάδες παιδιά, παραμελημένα από τις οικογένειες, τις οποίες η κρίση οδηγεί σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, παιδιά θύματα διακίνησης και κακοποίησης να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον και να βρουν καταφύγιο σε ξενώνες και δομές προσωρινής φιλοξενίας.
Ωστόσο στη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ο ένας και μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας, που φροντίζει παιδιά και εφήβους, κινδυνεύει να βάλει «λουκέτο» εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του.
Από τον περασμένο Αύγουστο «Το σπίτι της ‘Άρσις’», που λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο, στα κτίρια που κάποτε στέγαζαν την παλαιά παιδόπολη «Άγιος Δημήτριος», προχώρησε αναγκαστικά σε αναστολή νέων εισαγωγών, καθώς αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στα αιτήματα της εισαγγελίας Ανηλίκων, καθώς και δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών για εισαγωγές παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Εδώ και περίπου έναν μήνα, παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, έχουν εγκαταλειφθεί ή οι γονείς τους αδυνατούν να τα φροντίσουν παραμένουν στο σπίτι τους ή σε δημόσια νοσοκομεία, αν και είναι επείγουσα ανάγκη η μεταφορά τους σε ασφαλές περιβάλλον. Συγκεκριμένα, βρίσκονται σε εκκρεμότητα οκτώ αιτήματα για μεταφορά 15 παιδιών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στον ξενώνα, ενώ υποβάλλονται καθημερινά νέα αιτήματα στην κοινωνική υπηρεσία του ξενώνα.
Κι αυτό συμβαίνει επειδή το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει δώσει καμία σαφή απάντηση για το κόστος λειτουργίας για το 2019 του ξενώνα.
Πρόκειται για έναν ξενώνα που λειτουργεί από το 2007 και γίνεται το κανονικό σπίτι παιδιών και εφήβων για όσο διάστημα θα φιλοξενηθούν, αφού με την είσοδό τους διαπιστώνουν πως υπάρχει μια αληθινή αγκαλιά να τα υποδεχτεί και να τα φροντίσει. «Σήμερα φιλοξενούμε 15 από τα 23 παιδιά που έχουμε συνήθως, ηλικίας από 5 έως 17 ετών, και είναι περιπτώσεις ξεχωριστές η κάθε μία. Ωστόσο ελπίζουμε ότι με παρέμβαση της πολιτείας να δοθεί σύντομα η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουνε περισσότερα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» η υπεύθυνη του «Σπιτιού της ‘Άρσις’», Μαριάννα Κολοβού.
Αναλογούν 800 ευρώ ετησίως για κάθε παιδί
Η πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, στο «Σπίτι της ‘Άρσις’», παρουσία μάλιστα της εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης του τμήματος ανηλίκων, αναπτέρωσε το ηθικό του προσωπικού και των ιθυνόντων της οργάνωσης, καθώς είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον ξενώνα και να ενημερωθεί για το έργο που γίνεται για την παιδική προστασία.
«Ενημερώσαμε την υφυπουργό για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, κυρίως το οικονομικό σκέλος, και περιμένουμε την απάντησή της για το μέλλον της δομής» ανέφερε η κ. Κολοβού, επισημαίνοντας πως «ελπίδα όλων μας είναι να μην μπούμε σε περιπέτειες που θα έχουν επιπτώσεις στα παιδιά που φιλοξενούμε και χρειάζονται προστασία». Μιλώντας με αριθμούς για τη λειτουργία του και τη φροντίδα των «ενοίκων» της, η υπεύθυνη του «Σπιτιού», εξήγησε ότι «το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της λειτουργίας του οφείλεται στο ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποποιήθηκε πρακτικά την υποχρέωση χρηματοδότησης του ξενώνα για το 2019, παραπέμποντας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να έχει προβλέψει τις αναγκαίες για το σκοπό αυτό πιστώσεις. Αποτέλεσμα ήταν η ΠΚΜ να έχει εξασφαλίσει μόνο το 12% του κόστους λειτουργίας του, δηλαδή 800 ευρώ ετησίως για κάθε ένα παιδί».
Την ίδια ώρα, συνεχίζει η κ. Κολοβού, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, όπως η ένδυση, η διατροφή, η ψυχαγωγία των παιδιών και οι ανελαστικές δαπάνες του κτιρίου, που αποτελούν «θηλιά» για την περαιτέρω λειτουργία του ξενώνα. Η ίδια διευκρίνισε ότι το «Σπίτι της ‘Άρσις’» λειτουργεί από το 2007 χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του ελάχιστου απαραίτητου προσωπικού (σήμερα είναι μόλις 10 άτομα), ενώ για όλες τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες ο ξενώνας βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω δωρεών και χορηγιών σε είδος και χρήματα.
Κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο
Το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας του «Σπιτιού της ‘Άρσις’» θα σημαίνει απουσία της μοναδικής δομής βραχείας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, που εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από 70 παιδιά σε κίνδυνο, θα οδηγήσει σε αναγκαστική μετακίνηση τα 15 παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα, θα αφήσει άνεργους τους 10 εργαζόμενους, ενώ θα ακυρώσει την πολυετή, αδιάκοπη και ουσιαστική συμβολή της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής προστασίας.
«Είμαστε η μοναδική δομή που καταφέρνει να διασφαλίζει την άμεση φιλοξενία των παιδιών και των εφήβων που βρίσκονται σε κίνδυνο, και πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Μάλιστα δουλεύουμε με συγκεκριμένη πολιτική, καθώς φιλοξενούμε τα παιδιά από έξι μήνες έως ένα σχολικό έτος, προκειμένου να αποφευχθεί η ιδρυματοποίησή τους» υπογράμμισε η κ. Κολοβού. Παράλληλα, όπως είπε, το προσωπικό εργάζεται ώστε να έρθει σε επαφή με τους οικείους των παιδιών, τους συγγενείς, τους νονούς ή και ενδιαφερόμενες ανάδοχες οικογένειες. «Το έργο είναι δύσκολο και σύνθετο, καθώς οι περιπτώσεις των παιδιών είναι περίπλοκες και δύσκολες» σημειώνει. Αυτό όμως που δεν ξεχνά να αναφέρει πως κύριος στόχος και επιδίωξη της «Άρσις» είναι τα παιδιά να συνδέονται με το οικογενειακό τους περιβάλλον και να επιστρέφουν σε αυτό, εφόσον έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. «Σε κανένα παιδί δεν αξίζει να μένει χρόνια σε μια δομή, σε έναν ξενώνα ή σε ένα τέτοιο σπίτι, όσο λειτουργικά και οργανωμένα και αν είναι» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κολοβού.
Φανή Σοβιτσλή-makthes.gr