Θεσσαλονίκη: Με άρωμα Λευκού Πύργου η έναρξη των 54ων Δημητρίων
Όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης – οι άξονές της όπως τους παρουσίασε η καλλιτεχνική επιτροπή
Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από.. .θέατρο, μουσική, σινεμά, εικαστικά και άλλες δράσεις αποτελούν τα 54α Δημήτρια που ανοίγουν αυλαία στις 28 Σεπτεμβρίου. Το ιστορικό φεστιβάλ της πόλης είναι φέτος διαποτισμένο από τη φιλοσοφία της προηγούμενης δημοτικής διοίκησης (διεύθυνσης πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης), καθώς η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της την 1η Σεπτεμβρίου. «Φέτος παραδίδουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που φέρει το αποτύπωμα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ευελπιστούμε και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με όσους εργάζονται ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να αποτελέσουν τη ζύμη για τον καινούργιο χαρακτήρα των επόμενων Δημητρίων που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη», τόνισε στη διάρκεια της παρουσίασης του φετινού προγράμματος η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Στεφανία Τανιμανίδου, που πρόσθεσε ότι σύντομα η νέα διοίκηση θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα επόμενα, 55α Δημήτρια.
Τα τρία από τα τέσσερα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής συμβούλων, αφού ευχαρίστησαν την απελθούσα αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου για τη συνεργασία αναφέρθηκαν στους κεντρικούς άξονες του φετινού προγράμματος.
Η συντονίστρια του προγράμματος και αρμόδια για τα εικαστικά Θούλη Μισιρλόγλου έκανε μια γενική επισκόπηση των τελευταίων ετών της διοργάνωσης υπογραμμίζοντας το θέμα της αναζήτησης της ταυτότητας που τέθηκε από την αρχή, αλλά και την περικοπή και την συμπύκνωση που χρειάστηκε να γίνει σε ένα φεστιβάλ που «ούτε μια μέρα δεν θα πήγαινε χαμένη», όπως τόνισε. Αναφέρθηκε ακόμη στη διερεύνηση που χρειάστηκε να γίνει από την αρχή για να επαναπροσδιοριστεί ο θεσμός. «Στην έρευνα που παραγγείλαμε συμμετείχαν πολλοί, όμως στην ανοικτή διαβούλευση δεν ήρθε σχεδόν κανείς. Ήταν απογοητευτικό αλλά εκεί καταλάβαμε ότι η διοργάνωση είχε πάψει να αφορά την πόλη».
Στη συνέχεια όσον αφορά τον τομέα της, τα εικαστικά, εστίασε στο αφιέρωμα που θα γίνει στον καθηγητή του ΑΠΘ Χάρη Σαββόπουλο, στα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη συνεργασία με την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης κ.α.
Μια πλατφόρμα προβολής του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό
Στη φιλοσοφία του θεατρικού κομματιού της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο σύμβουλος της καλλιτεχνικής επιτροπής Σάββας Πατσαλίδης εστιάζοντας στο Show Case, έναν νέο θεσμό των Δημητρίων, που εγκαινιάστηκε πέρυσι, αποτελεί μια πλατφόρμα προβολής του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό και στο πλαίσιό του επισκέπτονται την πόλη καλεσμένοι καλλιτεχνικοί διευθυντές από όλο τον κόσμο. Φέτος στο τμήμα αυτό εντάσσονται εννέα παραστάσεις, οι τρεις από τις οποίες είναι από τη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιπες από την Αθήνα. «Το ελληνικό θέατρο, καλώς ή κακώς, δεν αποθηκεύει την τέχνη του, τη σκοτώνει. Δεν έχουμε την παράδοση των ρώσων και των γερμανών που κρατάνε τις καλές παραστάσεις του ετοιμοπόλεμες και μπορούν να τις παρουσιάσουν ανά πάσα στιγμή. Έτσι όμως δεν μπορούμε να διαδώσουμε την τέχνη μας έξω από τα σύνορα. Με αυτή την πλατφόρμα ευελπιστούμε να συμβάλουμε στη διάδοση του θεάτρου μας που δεν είναι γνωστό έξω», τόνισε.
Από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι και τη μακρινή Αφρική
Όσον αφορά το κομμάτι του χορού η υπεύθυνη Δήμητρα Κορωναίου εστίασε στις μετακλήσεις από την Αφρική, την Ιταλία, αλλά και ένα ντουέτο από την Ελλάδα και τη Μοζαμβίκη, καθώς και ένα σεμινάριο που θα διερευνά την κίνηση με βάση τον αφρικανικό χορό. «Το θέμα του σύγχρονου χορού είναι κάτι που εμπλουτίζεται και αλλάζει συνεχώς. Στις χορογραφίες μπορείς να δεις πολλές επιρροές από θέατρο, μουσική, σύγχρονη κουλτούρα, παράδοση. Πρόκειται για έναν πλούτο», είπε.
Απόντος του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού απόντος του δημάρχου. Σε σχετική ερώτηση για την απουσία του Κωνσταντίνου Ζέρβα η νέα αντιδήμαρχος Πολιτισμού επανέλαβε ότι η φετινή διοργάνωση δεν έχει οργανωθεί από τη νυν διοίκηση. «Θεωρήσαμε ότι με την παρουσία της υπηρεσίας και τη δική μου μπορούμε να δώσουμε μια συνέχεια σε αυτό και να προχωρήσουμε. Δεν τίθεται θέμα απαξίωσης», κατέληξε.
Έναρξη στον Λευκό Πύργο
Στη διοργάνωση συμμετέχουν πολλοί φορείς της πόλης όπως το ΚΘΒΕ, ο ΟΜΜΘ, το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων κ.α. Η αυλαία θα ανοίξει στις 28 Σεπτεμβρίου στις 5μμ με την εκδήλωση «Ιστορίες του Λευκού Πύργου» στο εμβληματικό μνημείο της πόλης. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα είναι ένα πολυθέαμα εμπνευσμένο από το μνημείο αλλά και τη σχέση του με τη ζωή της πόλης, στο χθες και το σήμερα.
Επιγραμματικά οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης:
54α Δημήτρια 2019
28/9-20/10
ΣΑ 28/9: Έναρξη, «Ιστορίες του Λευκού Πύργου»
ΚΥΡ 29/9: «Μακμπέθ- Teatro di Sardegna» του Alessandro Serra, θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών
ΔΕΥ 30/9 : Selanik- Συναυλία κλασικής Οθωμανικής μουσικής με τους TANZ-I MAT PROJECT, ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
ΤΡ 1/10: LACHRIMAE LYRAE (ΕΠΤΑ ΔΑΚΡΥΑ), συναυλία με τους Σωκράτη Σινόπουλο & L’ACHERON, ΡΟΤΟΝΤΑ
ΤΕ 2/10 – 02/02/2020: Η Θεσσαλονίκη στους ζωγράφους ( Έκθεση για τα 80 χρόνια της εταιρείας μακεδονικών Σπουδών), Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
ΤΕ 02/10: Real Magic από τους Force Entertainment , Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης(Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2)
ΠΕ 03/10-31/10: Αφιέρωμα στον Χ. Σαββόπουλο (Aut viam inveniam aut faciam ή θα βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε), Caza Bianca
ΠΑ 04/10: Σεφαραδίτικα (Συναυλία Δ. Βασιλειάδη), Γενί Τζαμί
ΣΑ 05/10 & ΚΥΡ 06/10: Kapani Project, Καπάνι
ΣΑ 05/10 & ΚΥΡ 06/10: Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πως να ντύσετε έναν ελέφαντα της ομάδας Εν Δυνάμει, Δημοτικό Θέατρο Άνετον
ΣΑ 05/10 & ΚΥΡ 06/10: Personas, Ομάδας Πλεύσις, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
ΣΑ 05/10 – ΔΕΥ 07/10: Ερκουλίν Μπαρμπέν: Οι αναμνήσεις ενός Eρμαφρόδιτου, της ομάδας Angelus Novus σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, Μπενσουάν Χαν
ΣΑ 05/10: Ημερίδα Αφιέρωμα στον Χ.Σαββόπουλο, Caza Bianca
ΚΥΡ 06/10: Half the Truth των Λίντα Καπετανέα, Edivaldo Ernesto, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
ΔΕΥ 07/10 & ΤΡ 08/10: Revolt -Athens & The Cave ( Σε σύλληψη ODC Ensemble, σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης(Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2)
ΤΡ 08/10 & ΤΕ 09/10: Παράξενες Ιστορίες της Violet Louise, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
ΤΡ 08/10 & ΤΕ 09/10: Αμάρυνθος (Παράσταση θεάτρου Ντοκιμαντέρ της Μάρθας Μπουζιούρη), Θέατρο Αυλαία
ΤΕ 09/10 -ΚΥΡ 13/10: Φαέθων του Δημήτρη Δημητριάδη (από την ομάδα θεάτρου Arks Moriendi, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.), Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης
ΠΕ 10/10 – ΚΥΡ 13/10: 5th TAF -Thessaloniki Animation Festival, Αποθήκη Δ’ Λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΠΕ 10/10: Hardscapes (Συναυλία με τον Raul Moretti), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2)
ΠΑ 11/10 – Σα 16/11: A Comet to Bury Lovers των Marjano και Denis Kapurani, Γενί Τζαμί
ΠΑ 11/10: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης -Natassa Mare Quintet, Δημαρχιακό Μέγαρο
ΣΑ 12/10: Διημερίδα “Το θέατρο για παιδιά και νέους Θεατές στον 21ο αι. Αναζητήσεις και προβληματισμοί”, Ισλαχανέ
ΣΑ 12/10 & ΚΥΡ 13/10: Ύψωμα 731 (σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη), Θέατρο Αυλαία
ΣΑ 12/10: 7η Biennale Σύγχρονης Τέχνης, Αλατζά Ιμαρέτ
ΚΥΡ 13/10: Sylphidarium Maria Taglioni on the Ground (Colletivo Cinetico), Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
ΚΥΡ 13/10: Συναυλία Παραδοσιακής Ιταλικής Μουσικής του Giovanni Floreani, Πλατεία Άθωνος
ΔΕΥ 14/10 & ΤΡ 15/10 : Αντώνης Σουρούνης: Μονοπάτια & Θάλασσες, Ισλαχανέ
ΔΕΥ 14/10: Vestiges. Αυτό που μένει, και άλλες ιστορίες. (Έκθεση Ζωγραφικής της Άννας Φωκά), Γαλλικό Ινστιτούτο
ΔΕΥ 14/10: Fin’ amor από τους LAmia Bedioui & ΣΟΛΗ ΜΠΑΡΚΗ, Αποθήκη Δ’ Λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΤΡΙ 15/10: Συναυλία Jazz Fussion από τον Κυριάκο Σφέτσα και τους Greek Fussion Orchestra, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2)
ΤΕ 16/10: Θεατρικό workshop από τους Familie Floz, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
ΤΕ 16/10 – ΠΑ 18/10: Νύχτα Τέχνης, Διάφοροι Χώροι
ΤΕ 16/10: Sound scapes Compositions των Dissonart Ensemble, Αποθήκη Δ’ Λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΤΕ 16/10: Teatro Delusio των Familie Floz, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
ΠΕ 17/10: Stelarc MOMus, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εικαστικά & Εφαρμοσμένες Τέχνες, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(Αμφιθέατρο)
ΠΕ 17/10 & ΠΑ 18/10: By Heart του Tiago Rodrigues/ Teatro Nacional D. Maria II, Θέατρο Αυλαία
ΠΕ 17/10 – ΚΥΡ 20/10: Thessaloniki International Short Film Festival, Αποθήκη Δ’ Λιμάνι Θεσσαλονίκης
ΠΑ 18/10 – ΚΥΡ 20/10: Σεμινάριο Χορού Coulibaly, Δημοτική Σχολή Χορού Θεσσαλονίκης
ΣΑ 19/10: Το Pikap Community art in Thessaloniki, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΚΥΡ 20/10: Kalakuta Republik Μια χορογραφική δημιουργία του Serge Aime Coulibaly, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
ΚΥΡ 20/10: Party Λήξης 54ων Δημητρίων, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Πηγή: makthes.gr