Εικόνες, αλλά και οι ιστορίες των ανθρώπων και των καταστάσεων που απεικονίζονται, από την εμπόλεμη ζώνη στον Λίβανο το 1976, μέχρι την κρίση στη Ρουάντα το 1994, τον πόλεμο στη Συρία το 2011, τον μεγάλο σεισμό στην Αϊτή το 2010, τη μάχη κατά του Έμπολα στην Αφρική και την πανδημία COVID-19 σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνει η έκθεση «Μαρτυρίες-Βλέμματα», η οποία έρχεται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.
Μέσα από μια επιλογή φωτογραφιών από τα αρχεία του παγκόσμιου φωτογραφικού οργανισμού Magnum Photos, οι οποίες τεκμηριώνουν τις κύριες ανθρωπιστικές κρίσεις και τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από το 1971 έως σήμερα, αναδεικνύεται η πενηντάχρονη συμπόρευση των δύο οργανισμών σε εμπόλεμες ζώνες, ανθρωπιστικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
«Η φωτογραφία για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι συνδεδεμένη με τη μαρτυρία, αυτό δηλαδή που βλέπουμε στο πεδίο και συνδέεται με την αρχή της δράσης μας», επισημαίνει ο Γιώργος Μαυρογόνατος, διευθυντής επικοινωνίας και ανεύρεσης πόρων των ΓΧΣ, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών έπαιξε κομβικό ρόλο για την εξέλιξη της ιστορίας.
«Είναι εντυπωσιακό ότι από το 1971 που ξεκίνησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν ως σημαντική παράμετρο της δουλειάς που έκαναν την οπτική μαρτυρία», τονίζει ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο οποίος υπογράφει την επιμέλεια προσαρμογής της έκθεσης για τη Thessaloniki Photobiennale 2021.
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Thessaloniki Photobiennale 2021 του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και φιλοξενείται στον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2022.
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 12:00-20:00.
Φωτογράφοι: Abbas (IR), Enri Canaj (AL), Raymond Depardon (FR), Thomas Dworzak (DE), Stuart Franklin (UK), Hiroji Kubota (JP), Yael Martinez (MX), Lorenzo Meloni (IT), Paolo Pellegrin (IT), Gilles Peress (FR), Chris Steele-Perkins (UK), Cristina Garcia Rodero (ES), Moises Saman (ES/US), Jerome Sessini (FR), Newsha Tavakolian (IR)
Μαγική, ευαίσθητη, νοσταλγική, μελαγχολική, η Στέλλα Γκρέκα η μεγάλη ντίβα της μεταπολεμικής Ελλάδας, ερμήνευσε μοναδικά μερικές από τις ωραιότερες και διαχρονικότερες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου… Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 σε […]
Τα ίχνη που …άφησε ο Καραγκιόζης στη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή, από τον 19ο αιώνα μέχρι πρόσφατα, ακολούθησε προσεκτικά ο Γιάννης Χατζής. Συνάντησε τους ανθρώπους που κράτησαν «ζωντανό» τον μεγαλύτερο ήρωα του θεάτρου σκιών, […]
Μία επιστροφή ενός γιου στο πατρικό του σπίτι, μοιάζει με «εισβολή», ειδικά όταν αυτό κατοικείται αποκλειστικά από άντρες, ενώ ο ίδιος συνοδεύεται από τη σύζυγό του. Ακολουθούν ακραίες συγκρούσεις και ανατροπές, που συχνά ακροβατούν ανάμεσα […]